Lenovo Legion Phone Duel 2
7.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,92 tum
Bra att veta:Den säljs i varianter med 12 eller 16 GB RAM, där den större varianten också har dubbel lagring.
Fördelar
+ Väldigt bra högtalare
+ Stabilt hög prestanda
+ Extra USB-port
+ Ultraljudsknappar
Nackdelar
- Buggig mjukvara
- Kallblå skärm
- Klumpig design
- Saknar hörlursport
Kamera7.3
Skärm8.1
Batteri7.7
Kamera7.3
Skärm8.1
Batteri7.7
Pris:
9 000:-
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
 
 
' if (screen.width < 768) { htmlContent += ''; } else { htmlContent += ''; } // run the scripts inside the dom node var $annonsInline = document.querySelector('.annonsInline') $annonsInline.innerHTML = htmlContent runScripts($annonsInline) /* helpers */ // runs an array of async functions in sequential order function seq (arr, callback, index) { // first call, without an index if (typeof index === 'undefined') { index = 0 } arr[index](function () { index++ if (index === arr.length) { callback() } else { seq(arr, callback, index) } }) } // trigger DOMContentLoaded function scriptsDone () { var husd = 1; } /* script runner */ function insertScript ($script, callback) { var s = document.createElement('script') s.type = 'text/javascript' if ($script.src) { s.onload = callback s.onerror = callback s.src = $script.src } else { s.textContent = $script.innerText } // re-insert the script tag so it executes. document.head.appendChild(s) // clean-up $script.parentNode.removeChild($script) // run the callback immediately for inline scripts if (!$script.src) { callback() } } // https://html.spec.whatwg.org/multipage/scripting.html var runScriptTypes = [ 'application/javascript', 'application/ecmascript', 'application/x-ecmascript', 'application/x-javascript', 'text/ecmascript', 'text/javascript', 'text/javascript1.0', 'text/javascript1.1', 'text/javascript1.2', 'text/javascript1.3', 'text/javascript1.4', 'text/javascript1.5', 'text/jscript', 'text/livescript', 'text/x-ecmascript', 'text/x-javascript' ] function runScripts ($annonsInline) { // get scripts tags from a node var $scripts = $annonsInline.querySelectorAll('script') var runList = [] var typeAttr [].forEach.call($scripts, function ($script) { typeAttr = $script.getAttribute('type') // only run script tags without the type attribute // or with a javascript mime attribute value if (!typeAttr || runScriptTypes.indexOf(typeAttr) !== -1) { runList.push(function (callback) { insertScript($script, callback) }) } }) // insert the script tags sequentially // to preserve execution order seq(runList, scriptsDone) }

Sammanfattning

Lenovo Legion Phone Duel 2 är ett gigantiskt monster. Den är klumpig och opraktisk tack vare en gigantisk skärm, ett stort batteri och en stor kylare som inkluderar en inbyggd fläkt. För de flesta konsumenter är uppoffringarna som Legion Phone Duel 2 gör för prestanda inte rimliga. Den inbyggda fläkten gör visserligen skillnad och levererar faktiskt bättre och mer pålitligt hög spelprestanda än flera konkurrenter. Den extra USB-porten, ultraljudknapparna och de otroligt bra högtalarna gör dessutom telefonen till en ovanligt praktisk smartphone för mobil gaming. För priset hade vi dock gärna sett både en bättre kamera och skärm. Lenovo har dessutom mycket att förbättra när det gäller mjukvara. Legion Phone Duel 2 erbjuder ändå flera bra funktioner som är särskilt bra för inbitna mobilspelare.

 

Hårdvarudesign

Lenovo Legion Phone Duel 2 är en klumpig och stor smartphone som offrar mycket för prestanda och funktionalitet. Med det stora formatet inkluderas fyra ultraljudsknappar, en tryckkänsliga baksida och en inbyggd fläkt.

Läs mer om hårdvaran

Lenovo Legion Phone Duel 2 är den största mobilen vi testat på flera år. Den är också en av de mest annorlunda mobilerna på marknaden. Underligheterna finns främst i den yttre designen. Baksidan är särskilt konstig. Medan konkurrenter har kameramoduler som sticker ut från baksidan, har Legion Phone Duel 2 en stor mittensektion som sticker ut minst lika mycket som de klumpigaste konkurrenterna. I sektionen finns två kameror, en LED-lampa, en stor RGB-belyst logga och en fläkt. Ja! En inbyggd fläkt! Fläkten hämtar luft från en öppning längs höger långsida och spottar ut den på vänster sida. Fläkten är inte vattentålig men ska åtminstone vara separerad från resten av telefonens interna komponenter. Vatten kan alltså inte kunna rinna rakt in i telefonen genom fläkten.

Den stora LED-loggan på baksidan kan styras i mjukvaran men är aktiv så länge vi använder telefonen, som standard. Den fungerar också som notislampa för till exempel laddning, inkomna notiser och samtal. Hela baksidan är uppdelad i tre delar med tre separata glasskivor, som riskerar att spricka vid ett fall.  Den övre och nedre glasdelen inkluderar flera små dekorationer som påminner om överflödiga designelement i ett HUD-gränssnitt från ett framtida krigsspel av någon sort. De markerar tryckkänsliga områden som kan användas för att styra funktioner i telefonen med svepgester.

Spelkontroll inbyggd i mobilen

Längs höger sida finns en på/av-knapp med en trevligt ruggad textur och en praktiskt låg placering. Knappen är placerad på den sidmonterade motoriserade selfiekameran som matas ut automatiskt när vi startar ett videosamtal eller ska ta en selfie. Längs höger sida finns dessutom fyra ultraljuds-knappar. Knapparna kallas L1, L2, R1 och R2, som på en spelhandkontroll. Knapparna är känsliga men kan även tryckas in hårt. Hur känsliga de är kan ställas in i mjukvaran. Det gör det enkelt att anpassa dem för att fungera så bra som möjligt. Det tar en stund att bli van vid var knapparna sitter och hur de fungerar men de erbjuder ett ovanligt och förhållandevis bra sätt att interagera med telefonen.

Längs ovansidan finns en sekundär mikrofon. Längs vänster sida finns volymknappar och, lustigt nog, en USB C-port. Den extra USB-porten kan användas för att ladda telefonen när den hålls i landskapsläge eller ladda extra snabbt, med två laddningskablar. Det är en smart funktion som gör telefonen praktisk som en gaming-mobil. Längs undersidan finns slutligen en USB C-port och en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort.

Framsidan av Legion Phone Duel 2 huserar en gigantisk 6,92 tum skärm. Det gör den till branschens största, om vi inte inkluderar vikbara skärmar. Skärmen har ett avlångt format på 20,5:9 med symmetriska ramar och utan hål för kameror eller liknande. Det gör skärmen helt fri från störningar när vi ska titta på videos eller spela spel. Både under och över skärmen finns högtalare. De två frontmonterade högtalarna är helt klart ovanliga på marknaden. Den inbyggda fingeravtrycksläsaren i skärmen är inte riktigt lika unik. Den är snabb men lite petig med hur vi placerar fingret och hur rena och fuktiga våra fingrar är. Den är kort sagt inte riktigt lika pålitlig som vissa konkurrenter.

Väldigt stor

Vi nämnde att Legion Phone Duel 2 är en stor smartphone. Med en 6,92 tum skärm, dubbla USB-portar, dubbla frontmonterade högtalare och en inbyggd fläkt (!), är det kanske inte så konstigt. Men den är verkligen gigantisk! Med en bredd på 78,5 mm, är Nokia X20 den enda mobil vi testat i närtid som är lika bred. Med en avlång skärm är dock Legion Phone Duel 2 också väldigt lång. Den sticker ut ur även stora byxfickor. Med en längd på 176 mm är den 1,5 cm längre än den gigantiska Apple iPhone 12 Pro Max. Med en ordentlig tjocklek, som märks när vi håller den i handen, är den närmast omöjlig att använda med en hand. Att skriva på tangentbordet med en hand är minst sagt riskabelt, om inte omöjligt. Detta är en telefon för två händer, i alla sammanhang.

Det finns några saker som inte har fått plats i den lite klumpiga designen. Det inkluderar en hörlursport, stöd för trådlös laddning och en vattentålig design. Lenovo har uppenbart prioriterat gaming-relaterade funktioner. Det gör att användare går miste om andra egenskaper som är vanliga i klassen.

Stäng

 

Skärm

Lenovo Legion Phone Duel 2 har en 6,92 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 460. Skärmen erbjuder 144 Hz uppdateringsfrekvens, som är en av marknadens högsta. Med tidigare liknande skärmar har uppdateringsfrekvens offrat skärmljusstyrka. Legion Phone Duel 2 gör ett tappert försök att lösa det och höjer produktseriens maximala ljusstyrka från 430 till 530 nits. Det är en tillräcklig skillnad för att göra den nya modellen lättare att använda utomhus, även om den fortfarande är svår att se när molnen skingrar sig. I skärmläget ”Naturlig” erbjuder skärmen bra färger men en underligt kallblå vitbalans, som föregångaren inte hade problem med. Det betyder i slutänden att Legion Phone Duel 2 har en skärm som inte är mer än medioker för sin klass.

 

Högtalare

Lenovo Legion Phone Duel 2 har två av de bästa högtalarna vi hört i en smartphone. Lenovo har förbättrat föregångarens redan utmärkt högtalare. De nya högtalarna låter mer balanserat med ett mer kontrollerat mellanregister och mycket bra bas för att komma från en smartphone. Stereobilden är jämn och bred – perfekt för så väl spel som videos. Om du vill ha bra ljud från högtalarna i mobilen, är Legion Phone Duel 2 ett av marknadens bästa alternativ.

 

Batteri

Med ett batteri på 5 500 mAh hade vi väntat oss utmärkt batteritid från Legion Phone Duel 2. I praktiken levererar den bra batteritid men inte alls så bra som vi väntat oss. Den kan ge normala användare en batteritid på två dagar och krävande användare en batterimarginal på 40 procent över en dag. Med krävande spel är det samtidigt definitivt möjligt att tömma den innan dagens slut. Den har alltså bättre batteritid än sin föregångare men är ungefär likvärdig med Galaxy S21+, som har ett batteri på 4 800 mAh. En räddning för Legion Phone Duel 2 är telefonens utmärkta inkluderade laddare. Den kan leverera 65 watt på en port och har två portar för snabbare laddning till telefonens två battericeller. Det ger en av branschens snabbaste laddning.

 

Kamera

Lenovo Legion Phone Duel 2 har samma typ av kamerasystem som sin föregångare. Det inkluderar en 64 MP huvudkamera och en 16 MP vidvinkelkamera. Nu finns stöd för 8K-video men för klassen hade vi fortfarande väntat oss högre bildkvalitet.

Läs mer om kameran

Huvudkameran presterar helt okej i många miljöer. I ljusa miljöer erbjuder den bra detaljrikedom med bara lite sämre hantering av brus än konkurrenter såsom OnePlus 9. Kamerans dynamiska omfång är inte heller riktigt lika bra som konkurrenterna. Lenovos mjukvara ger ett relativt platt utseende i HDR-läget. Det ger bilder som tenderar att sakna kontrast. Fördelen med det är att Lenovo inte har samma tendens att förlora detaljer i mörka delar av bilden, till skillnad från OnePlus 9.

64 MP-kameran fotar ganska bra bilder i mörka miljöer. Den erbjuder bra detaljrikedom och skärpa, även när vi fotar på fri hand. OnePlus 9 erbjuder lite bättre brusreducering men skillnaderna är små. I jämförelse med billiga flaggskeppsmobiler presterar Legion Phone Duel 2 ganska bra. Notera dock att vi inte jämför Lenovos smartphone med telefoner i samma prisklass. Det hade nämligen varit meningslöst. Den är helt enkelt inte tillräckligt bra. Legion Phone Duel 2 ska kort sagt inte köpas som en smartphone för sin ”flaggskeppskamera”. Någon sådan finns nämligen inte.

Brett men inte bra

Vidvinkelkameran är inte särskilt bra. Den saknar skärpa över hela bilden, särskilt längs kanterna. Den har helt okej brusreducering men det hjälper inte så mycket. Skärpan är så dålig att vi inte kan rekommendera den vida kameran för annat än mycket små format. I stora format blir kamerans optiska problem för uppenbara. I exempelbilden nedan ser vi dessutom tydliga problem med kromatiska aberrationer, som syns som rosa artefakter i områden med stark kontrast.

Den bakre kameran presterar i klass med konkurrenterna när det gäller video. Den erbjuder 8K-inspelning, som dock är begränsad till tio minuter. Det hade varit intressant att se ett läge som aktiverar fläkten under 8K-inspelning, med tanke på hur varm telefonen blir av det. Det saknas dessvärre. Kameran saknar dessutom optisk bildstabilisering. Även elektronisk stabilisering saknas ner till och med 4K 60p. Vid 4K 30 finns stabilisering, som är helt okej för klassen.

Stäng

 

Mjukvara

Av någon anledning har Lenovo/Motorola valt att utveckla en egen mjukvara för sin gaming-mobil. Gränssnittet kallas ZUI men saknar en ordentlig varumärkning i telefonen. Klart är i alla fall att mjukvaran inkluderar en rad estetiska förändringar av Android som känns till stor del överflödiga. Buggar och dåliga översättningar ger dessutom ett oprofessionellt intryck.

Läs mer om mjukvaran

Anpassningarna från ZUI är synliga i nästan alla delar av operativsystemet. Små justeringar har gjorts av både hemskärmen och appskärmen. Här beter sig i alla fall mjukvaran såsom Android brukar. Vana Android-användare kan med andra ord känna sig som hemma.

Bland notiser och snabbgenvägar har Lenovo gjort lite större förändringar. Vissa snabbgenvägar kan tryckas på för att öppna menyer över till exempel tillgängliga Wi-Fi-nätverk eller Bluetooth-enheter. Det är funktionalitet som Google har tagit bort från Android. Vi uppskattar förändringen.

Oseriöst intryck

De estetiska förändringarna av snabbgenvägarna är inte lika självklart bra. Samma gäller för övrigt Inställningar-appen, som inkluderar flera små estetiska förändringar och ett par extra menyer, varav vissa saknar svenska översättningar. Här är det lätt att få intrycket att Legion Phone Duel 2 inte är en särskilt seriös produkt för den svenska marknaden. Det intrycket förstärks av en rad buggar i mjukvaran. Under vår tid med telefonen försvann till exempel namn på appar på hemskärmen och vissa appar fick fel namn. Kamera-appen kallades till exempel för ”ZuiSdk” på hemskärmen under en tid. Så uppenbart stora buggar är ovanliga i moderna mobiler och ger verkligen inget professionellt eller pålitligt intryck.

Lenovo har i alla fall inkluderat egen mjukvara för att dra nytta av telefonens gaming-profil. Legionsfär kallas appen som ger snabb tillgång till installerade spel och Legion Assistant ger snabb information om uppdateringsfrekvens, klockfrekvens och liknande. Med Legion Assistent kan vi även styra fläkten, ställa in axelknapparna och kringgå batteriet medan laddaren sitter i, för att hålla nere telefonens temperatur. Mjukvaran fungerar bra och är enkel att använda.

Lenovo har dessutom inkluderat en reklamapp. App Daily är en appbutik med sponsrade rekommendationer. Utöver den finns en Säkerhet-app som bland annat har en funktion för att lösenordslåsa appar.

Stäng

 

Prestanda

Lenovo Legion Phone Duel 2 har ett Qualcomm Snapdragon 888-chipset som levererar Android-marknadens högsta prestanda. För en gångs skull gör särskilt bra kylning också stor skillnad. Vi har sett stora problem med överhettning i andra telefoner som använder kretsen. Med fläkten igång är det inte ett problem för Legion Phone Duel 2. i ser samtidigt att fläkten behövs. Telefonens vanliga kylning räcker inte vid extrema belastningar. med 12 till 16 GB RAM har telefonen mer arbetsminne än vi kan använda. 256 eller 512 GB lagring bör dessutom räcka och bli över, även om en microSD-kortplats hade varit uppskattad.

 

5G

Lenovo Legion Phone Duel 2 har stöd för 5G-nät med så kallade sub-6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med Lenovo Legion Phone Duel 2 kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,92 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 460
Storlek 176 × 78,5 × 9,9 mm
Vikt 259 gram
Kamera 64 MP, 16 MP
Främre kamera 44 MP
Videoinspelning 4 320 24p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 888, 2,84 GHz
Lagring 256/512 GB
RAM 12/16 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 5 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + 12 =