Motorola Moto G5S Plus
4.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:Vi har testat den guldfärgade men det finns också en grå version av Moto G5S Plus.
Fördelar
+ Gedigen konstruktion
+ Bra batteritid
+ Dubbla SIM-stöd
+ Bra mjukvara
Nackdelar
- MicroUSB-port
- Saknar kompass
- MicroSD-kort tar upp andra SIM-kortsplatsen
Kamera4.8
Skärm5.5
Batteri6.9
Kamera4.8
Skärm5.5
Batteri6.9
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola Moto G5S Plus är ännu en otroligt imponerande budgetmobil från Motorola. Den nya modellen har en bättre och mer gedigen konstruktion, en större och mer ljusstark skärm samt ett fåtal andra mindre nyheter. Kameran fortsätter vara ett problem för Motorola och företagets försök att göra en billig telefon med en ”bokeh”-kamera med dubbla sensorer misslyckades totalt. Med stöd för dubbla SIM, bra batteritid och riktigt bra mjukvara fortsätter Motorola erbjuda riktigt bra telefoner med låga priser.

 

Hårdvarudesign

Motorola Moto G5 Plus imponerade på oss när vi testade den tidigare i år. Den kombinerade bra specifikationer och mjukvara med en ny generation av bra hårdvarudesign. Ett drygt halvår senare finns det redan en ny modell och den är ännu ett steg framåt för billiga smartphones med bra design.

Läs mer om hårdvaran

Moto G5 Plus var imponerande när den lanserades eftersom den lyckades använda sig av metall för att erbjuda en gedigen konstruktion i en billig smartphone. Innan dess var alla budgettelefoner som vi rekommenderade helt byggda av billig plast. Med Moto G5S Plus har Motorola tagit ett steg till. Medan föregångaren bara hade delar av sin konstruktion som var gjord av metall, har den nya modellen metall över hela baksidan och längs sidorna. Telefonens hela bakstycke är gjord från ett stycke metall. Det finns inga uppenbara skarvar eller svagheter i designen.

Visst. Om du betalar tre gånger så mycket som du gör för Moto G5S Plus kan du få en telefon med betydligt bättre konstruktion. Den känsla av kvalitet som Motorola kan erbjuda med Moto G5S Plus för sitt pris är ändå inget annat än imponerande.

Slipade kanter

På baksidan har Moto G5S Plus en kamera som tyvärr sticker ut lite. Runt kameramodulen finns i alla fall en polerad metallram och inne i modulen finns två kameror och två LED-lampor. Moto G5S Plus har alltså en kamera mer än sin föregångare. Längs kanten av baksidan finns en polerad metallkant. Vi har testat den guldfärgade varianten av Moto G5S Plus vars metallkant har ett smyckesliknande utseende.

På ovansidan av Moto G5S Plus finns en 3,5 millimeter hörlursport. På höger sida sitter en på/av-knapp och två kombinerade volymknappar. Knapparna är en uppgradering som kanske är lätt att se förbi som inte ska underskattas. I jämförelse med Moto G5 Plus har Moto G5S Plus knappar som erbjuder betydligt bättre fysisk återkoppling och som är betydligt enklare att använda. Motorola har dessutom ökat avståndet mellan knapparna, vilket gör det lite enklare att skilja dem från varandra.

På undersidan finns en mikrofon, en högtalare och en microUSB-port. Ja, vi hoppas innerligt att detta är en av de sista telefonerna vi någonsin testar med den gamla porten. USB Typ-C-standarden har varit brett etablerad på smartphone- och tillbehörsmarknaden i minst två år nu. Det är dags för Motorola att byta standard. För konsumenter betyder Motorolas val att behålla den gamla porten, att laddningssladden måste sättas in på rätt sätt. MicroUSB-standarden är nämligen inte symmetrisk som USB Typ-C-standarden. Det positiva med microUSB-porten är i alla fall att den har stöd för USB On-The-Go, vilket gör det möjligt att läsa USB-minnen och koppla in andra USB-tillbehör.

”Bara” två kortplatser

På telefonens vänstra sida sitter korthållaren. Den plockas ut med ett inkluderat verktyg och ger sedan användare tillgång till två kortplatser. Platserna kan användas för två nanoSIM-kort eller ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort. Här finns alltså en av de största nedgraderingarna som Motorola har gjort med Moto G5S Plus. Föregångaren hade tre kortplatser och kunde användas med två nanoSIM-kort och ett microSD-kort, samtidigt. Det går alltså inte med den nya modellen.

På framsidan av Moto G5S Plus sitter en 5,5 tum skärm. Den är märkbart större än den 5,2 tum stora skärmen som användes av Moto G5 Plus. Ramarna runt skärmen är fortfarande stora men de är i alla fall lite mindre än tidigare. Det betyder att Moto G5S Plus är en stor och ganska klumpig smartphone men att den ändå är betydligt mindre än till exempel Apple iPhone 8 Plus, som har en lika stor skärm men betydligt större skärmramar.

Lampa för selfies

Utöver den stora skärmen finns en hörlur på framsidan av Moto G5S Plus. Denna gången agerar inte hörluren som något annat än en hörlur. Moto G5 Plus hade en hörlur som också fungerade som en högtalare. Så är inte fallet med Moto G5S Plus. Här finns dock också en kamera och en LED-lampa. Nu kan användare alltså assisteras av en inbyggd lampa när det är dags att ta selfies i mörkret.

Under skärmen sitter en fingeravrtrycksläsare som fortsätter erbjuda en snabb och pålitlig användarupplevelse. Den är tillräckligt stor för att kunna få kontinuerligt bra avläsningar och är snabb nog för sin prisklass.

Stäng

 

Skärm

Motorola Moto G5S Plus

Motorola Moto G5S Plus har en 5,5 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 920 x 1 080. Skärmens upplösning är tillräcklig för att ge användare en skarp och detaljrik bild. Skärmen levererar också bra ljusstyrka, bra svärta och bra färgåtergivning. Faktum är att skärmen i Moto G5S Plus är märkbart bättre än sin föregångare på nästan alla sätt. Det ger användare en bildskärm som är riktigt bra i nästan alla lägen. Vi hade gärna sett att skärmen var lite varmare i sin ton, den är lite för blå och kall, men vi är minst sagt nöjda med vad vi har fått se från Motorola, med tanke på priset.

 

Högtalare

Motorola Moto G5S Plus har en högtalare som sitter på undersidan av telefonen. Det skiljer G5S Plus från sin föregångare som hade en bättre placerad högtalare som var inbyggd i hörluren. Den nya högtalaren är en dryg decibel högre i våra ljudtester. Den har dock också ett lite mer burkigt ljud. Högtalaren kan inte riktigt hantera mellanregistret lika bra som föregångarna. Skillnaderna är dock små och i slutänden är det största problemet med den nya modellens högtalare dess position.

 

Batteri

Motorola Moto G5S Plus har ett 3 000 mAh-batteri. Batteriet är inte utbytbart men levererar riktigt bra batteritid för konsumenter. Normala användare kan förvänta sig runt 40 batteriprocent vid slutet av dagen och vissa användare kan till och med klara sig genom två hela dagar med Moto G5S Plus. Vid hårdare användning blir givetvis marginalen mindre vid slutet av dagen men Moto G5S Plus har mer än tillräcklig batteritid för de flesta användarna. Enligt våra tester är Moto G5S Plus till och med flera procent bättre än sin föregångare, trots att batteristorleken är oförändrad.

 

Kamera

Moto G5S Plus

Motorola Moto G5S Plus har en kamera som har dubbla sensorer. Även om två kameror kanske verkar dubbelt så bra är den nya kameran inte alls en uppgradering. Den är till och med en nedgradering på viss sätt. Kameran fortsätter vara en av G-seriens största svaghet.

Läs mer om kameran

Kameramodulen på baksidan av Moto G5S Plus består av två 13 megapixelkameror med bländarvärden på f/2,0. Det kan jämföras med Moto G5 Plus som hade ett bländarvärde på f/1,7. Det betyder att föregångaren har ett mer ljuskänsligt objektiv. I våra tester är det dock uppenbart att Moto G5S Plus har möjlighet att ta bättre bilder när det finns gott om ljus. Moto G5S Plus har större dynamiskt omfång och högre detaljrikedom. Motorola kommer dock fortfarande inte i närheten av konkurrenter så som Samsung Galaxy A5 (2017) eller Huawei Honor 8.

I mörka miljöer märks den nya kamerans byte av objektiv mycket tydligt. Skillnaden är gigantisk. Moto G5 Plus var budgetsegmentets bästa smartphone när ljuset tryter. Den nya modellen kommer inte i närheten av sin föregångare. Moto G5S Plus är till och med sämre än konkurrerande telefoner från andra tillverkare. Även om Moto G5S Plus är ett steg i rätt riktning i ljusa miljöer är den alltså ett ordentligt steg bakåt i mörka miljöer.

Opålitlig bokeh

Med dubbla kameror kan Moto G5S Plus identifiera var olika delar av ett motiv är placerat i relation till kameran. Tanken är att kamerorna ska kunna hjälpa varandra för att skapa en så kallad bokeheffekt där förgrunden är i fokus men bakgrunden är suddig. Problemet är att kameran blir långsam och krånglig att använda när läget aktiveras och att bilder som fångas med det speciella kameraläget inte alls blir särskilt bra. Det kan vara svårt att få fokus på förgrunden och kameran suddar ofta ut fel del av bilden. Även när den hittar rätt motiv blir resultatet sällan trovärdigt. De dubbla kamerorna är kort sagt i princip meningslösa.

Det finns en punkt där kameran i Motorola Moto G5S Plus är markant bättre än konkurrenterna Samsung och Huawei: videoinspelning. Med stöd för 4K UHD-inspelning ligger Motorola långt före konkurrenterna som är begränsad till Full HD-upplösning.

Stäng

 

Mjukvara

Motorola fortsätter att erbjuda marknadsledande mjukvara som är enkel och ren men som ändå erbjuder några värdefulla och unika funktioner. Det enda som oroar oss med mjukvaran är Motorolas närhistoria när det gäller säkerhetsuppdateringar av andra telefoner.

Läs mer om mjukvaran

Motorola lanserar fler smartphonemodeller än vad någon normal människan kan ha koll på. Det gör att vi skriver väldigt många tester av företagets telefoner. Det betyder också att vi har skrivit oerhört många stycken om hur bra Motorolas mjukvara är. Moto G5S Plus är inget undantag. Motorola fortsätter i sitt gamla spår. Det betyder att användare får ta del av Android 7.1.1 som kommer nästan helt orört från Google. Motorola har lagt till ett fåtal funktioner men i grunden är operativsystemet upplagt på det sätt som många Android-användare är vana vid. Det fungerar bra, är enkelt att använda och erbjuder samtidigt gott om funktionalitet.

Skaka för ficklampa

Motorola har som sagt ett fåtal unika funktioner i sin mjukvara. För det första har den ett flertal inbyggda funktioner som är rörelsebaserade. Användare kan till exempel hugga två gånger med telefonen i luften för att aktivera ficklampan. Gesten är snabb, pålitlig och mer användbar än vad många kanske tror innan de har testat. Utöver det finns en gest för att aktivera kameran och Motorola har byggt in mjukvara för att visa notiser på telefonens skärm, även när den är olåst. Mjukvaran känner av rörelser och aktiverar skärmen när den tror att du som användare tittar på den. På det sättet kan telefonen visa klockan och de senaste notiserna, utan att telefonen behöver låsas upp.

Små prestandaproblem

I vårt test av Motorola Moto Z2 Play klagade vi lite på små prestandaproblem. Nu återkommer vi till samma problem i vårt test av Moto G5S Plus. Det finns ett problem med appskärmen i Motorolas mjukvara för båda telefonerna som gör att den ibland hackar sig fram i översikten av alla appar. Det är ett underligt fel som inte finns i någon märkbar utsträckning i andra delar av operativsystemet. Det är ändå ett problem som sinkar mjukvarans annars utmärkta prestanda.

Motorola har tidigare varit helt okej när det gäller uppdateringar för sina telefoner. Under förra året var företagets Moto Z-telefon en av de första telefonerna i branschen som uppdaterades till den nya versionen av Android. Motorola fortsätter att uppdatera sina telefoner, även billiga telefoner så som Moto G5 Plus. Uppdateringarna kommer dock ganska sällan. Moto G5 Plus är till exempel kvar på Android 7.0 och en säkerhetsuppdatering från augusti. Moto G5S Plus är kvar på en uppdatering från juni. Vi är glada av att se Motorola lägga lite energi på uppdateringar för budgettelefoner men vi hoppas att vi får se mer kontinuerliga uppdateringar i framtiden.

Ett annat problem som Moto G5S Plus har gemensamt med Moto G5 är att den saknar en inbyggd kompass. Det gör att navigeringsprogram inte kan visa i vilken riktning telefonen pekar. GPS-navigation funkar givetvis fortfarande bra men telefonens mjukvara kan bara inte visa telefonens riktning, eftersom den saknar kompass.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test av Motorola Moto G5S Plus

När det gäller prestanda har Motorola Moto G5S Plus inte mycket nytt att erbjuda. Den har exakta samma Qualcomm Snapdragon 625-chipset som sin föregångare. Den enda nyheten är att den nu har 4 GB istället för 3 GB RAM. Det gör att den nya modellen kan spara fler och mer krävande appar i bakgrunden så att appar kan starta snabbare. Skillnaden är troligen märkbar i extremfall, om de två telefonerna jämförs sida vid sida, men det är ingen revolutionerande uppgradering. Det har inte heller hänt särskilt mycket när det gäller lagring. Moto G5S Plus har 32 GB inbyggd lagring och om du behöver mer har den stöd för microSD-kort. Bristen på stora prestandanyheter är dock ingen nackdel för Moto G5S Plus. Föregångaren var mer än tillräcklig för vardaglig användning och det är också den nya modellen.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,5 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 1 920
Storlek 153,4 × 76,2 × 9,5 mm
Vikt 168 gram
Kamera 13 MP, 13 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, n
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 625 2,02 GHz
Lagring 32 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

åtta − tre =