EU-kommissionen har i dag presenterat ett förslag som innebär att alla smartphonetillverkare måste använda USB C-portar på framtida telefoner, kablar och laddare. Skulle förslaget godkännas får tillverkare såsom Apple två år på sig att byta till USB C, om de ska ha en laddningsport över huvud taget.

USB C i båda ändarna

EU-parlamentet har sedan tidigare godkänt breda förslag om att minska smartphones miljöpåverkan. Så tidigt som 2016 godkändes ett förslag av EU-parlamentet som var tänkt att leda till stora förändringar vad gäller till exempel reparerbarhet. Några sådana förändringar har inte tagits fram av EU-kommissionen än men nu presenteras alltså lagstiftning för att kräva USB C-portar på alla smartphones.

EU-parlamentet vill se lagar för mer hållbar teknik

Planen på lagstiftning om USB C-portar har varit känd sedan tidigare. Exakt hur förslaget skulle se ut var dock oklart. Vissa formuleringar pekade på att det var laddaren som var tvungen att standardiseras. Det nya förslaget från kommissionen gör det tydligt att regleringen ska gälla båda ändarna av USB C-kabeln. Det betyder att tillverkare såsom Apple inte längre kan använda Lightning-portar på sina telefoner och nöja sig med USB C på laddar-sidan.

Förslaget förlitar sig helt på branschorganisationen som utvecklar USB-standarden, USB-IF. Det inkluderar organisationens snabbladdningsteknik, USB-PD. Kommissionen vill se full kompatibilitet mellan alla produkter för att garantera funktionalitet, oberoende på enhet. Regleringen av laddare kan dock dröja, eftersom den ska inkluderas i ett separat förslag. I det första förslaget ska kommissionen i alla fall förbjuda elektronik och laddare att säljs tillsammans. Apple och Samsungs försök att sluta inkludera laddare är alltså tänkt att bli verklighet för alla mobiltelefoner.

Inte bara smartphones

Förslaget gäller inte bara smartphones. Det ska även gälla bärbara högtalare, handhållna spelkonsoler, digitala kameror, hörlurar, headset och surfplattor.

Konsekvensen av de nya regleringarna ska vara att färre laddare tillverkas och säljs. Det ska spara på miljön och minska elektroniskt avfall med nästan tusen ton per år. Det ska dessutom göra det lättare för konsumenter att använda och ladda sina enheter och spara 250 miljoner Euro per år i ”onödiga inköp av laddare”.

Förslaget från kommissionen ska först godkännas av EU-parlamentet och Ministerrådet innan det kan börja gälla. Därefter påbörjas alltså en period om 24 månader då tillverkare kan anpassa sina produkter inför förändringarna.

EU: Right to repair-lagförslag kommer år 2021

Källa: EU

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 11 =