Joel besöker TV4 Nyhetsmorgon med roliga apptips

0

Jag som skriver denna artikeln heter Joel Oscarsson. Jag är chefredaktör här på Surfa.se. Under morgonen var jag med på TV4 Nyhetsmorgon och pratade om några roliga och enkla apptips tillsammans med Paula Fenjima. I denna artikeln listar vi apparna jag pratade om samt ett bonustips.

Duolingo

Det kan vara svårt att lära sig ett nytt språk men man kan också göra det roligt. Med Duolingo blir det en spännande utmaning att lära sig ett nytt språk. Den kombinerar ett flertal olika lärosätt. Du får öva på att översätta åt två håll, göra rätt uttal, konstruera meningar och lära dig alla delar av ett språk. Varje gång du blir färdig med en övning får du poäng och för att få fler poäng behöver du återkomma till appen varje dag för att hålla uppe dina kunskaper. En extra liten rolig grej med appen är att du kan chatta med en robot på det språk du försöker lära dig för att utöka dina kunskaper.

Det finns gott om konkurrenter till Duolingo men ingen kommer i närheten av att erbjuda det underhållande värde som Duolingo kan erbjuda. Många konkurrenter kostar dessutom i många fall flera hundra kronor medan Duolingo är helt gratis. Appen finns tillgänglig för både iOS och Android.

Ladda ner till: iPhone, Android

Streaks

Det kan vara svårt att hålla uppe goda vanor. Med Streaks kan du göra dina goda vanor till en utmaning. Berätta för appen vilka saker du vill göra varje dag och försök hålla upp en så lång streak som möjligt. Desto fler dagar du gör alla dina goda vanor i rad, desto längre streak får du. Om du missar en dag börjar du om från noll.

Streaks finns bara till iOS just nu. Den kostar 40 kronor men innehåller ingen reklam och inga köp inuti appen. Om du är ute efter en app som enkelt låter dig bli av med dina dåliga vanor är Streaks den enklaste och bästa vi testat på iOS.

Ladda ner till: iPhone

RunPee

När man går på bio är det svårt att pausa filmen för en kisspaus. Med RunPee kan du sätta igång appen när filmen börjar och få en vibration i fickan när filmen bäst lämpar sig för en kisspaus. Redaktörer har kollat igenom alla stora filmer som släpps på bio och valt de mest ointressanta delarna av filmen. På det sättet kan du springa iväg i några minuter och missa så lite som möjligt. På vägen tillbaka från toaletten kan du till och med läsa en kort beskrivning av vad du missade.

RunPee har inte så hård konkurrens. Den är minst sagt unik. Den är dock tillgänglig för både iOS och Android och är dessutom helt gratis att använda. Den enda stora nackdelen med appen är att den har engelska redaktörer så svenska filmer finns inte med i registret.

Ladda ner till: iPhone, Android

Vi avslutar med två extra apptips

StarChart

Nu under vintern blir det lite lättare att se stjärnorna. Det blir ännu enklare med appen StarChart. Håll upp telefonen mot himlen och med hjälp av GPS och telefonens rörelsesensorer kan stjänbilder, planeter och mycket mer visas på din smartphone på samma plats där de syns på himlen. Det gör det lätt för dig att hitta stjärntecken och till och med få syn på den internationella rymdstationen.

StarChart är en gratisapp men den har ett flertal extrafunktioner som kan köpas till. Den finns tillgänglig för både iOS och Android och om du vill läsa mer om den har vi skrivit en hel artikel om den som du kan läsa här.

Ladda ner till: iPhone, Android

Google Keep

Inför julhandeln kan Google Keep vara ett extra bra apptips för dig som gillar att göra listor. Skapa en inhandlingslista eller vilken annan lista som helst. När du har skapat en lista kan du dela den med en vän eller familjemedlem. Så fort en punkt läggs till eller bockas av visas den förändringen på alla telefoner som kan se den. På det sättet kan du till exempel lägga till en punkt på din matlista, samtidigt som din sambo handlar, eller bocka av inköp som gjorts inför julfirandet. Vi har skrivit en hel artikel om Google Keep som du kan läsa här.

Ladda ner till: iPhone, Android

anteckningar keep 2

Hitta rätt smartphone för Dig i Sveriges största test av Smartphones

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra × 4 =