En av detta smartphoneårets höjdpunkt var introduktionen av Samsung Galaxy S8. Telefonen var med och startade trenden med tunna ramar och avlånga skärmar som har blivit så populär. Nu presenterar Samsung en ny modell som lånar många funktioner från Galaxy S8, men gör det med ett lägre pris.

Fyller ut mellansegmentet

Samsung Galaxy A8 (2018) är den första modellen i A8-serien som lanseras i Sverige. Serien som har sålts i Asien i många år är ett större syskon till Galaxy A3 och Galaxy A5 som sålts i Sverige. Tanken med den nya modellen är troligen att fylla ut marknadens växande mellansegment. Samtidigt som de dyraste mobilerna blir dyrare krävs det fler modeller för att fylla ut alla prisklasser. Galaxy A8 hjälper till genom att härma Galaxy S8 men kompromissa för att dra ner på priset.

För det första har Galaxy A8 en ny skärm som mäter 5,6 tum och har en upplösning på 1 080 x 2 220. Det gör telefonen 0,2 tum mindre än Galaxy S8 och ger den en lägre upplösning. Samsung beskriver skärmen som en ”Infinity”-skärm. Det är samma term som använts för att beskriva Galaxy S8 men sanningen är att Galaxy A8 har en mindre skärm och att den ändå är större än det dyrare syskonet. Skärmramarna är nämligen betydligt större. Skärmen har i alla fall sitt avlånga format och rundade hörn gemensamt med Galaxy S8.

Fingeravtrycksläsare – bättre än Galaxy S8?

Samsung Galaxy A8 (2018)På baksidan av telefonen finns en 16 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/1,7. På framsidan finns två kameror med bländarvärden på f/1,9, som kan användas för att fånga bilder med utsuddad bakgrund och för ansiktsigenkänning. Under kameran på baksidan finns också en fingeravtrycksläsare. Samsung har äntligen flyttat läsaren så att den är placerad under kameran. Det bör göra den lite enklare att använda än den läsare som Galaxy S8 hade och som var svår att nå och lätt att blanda ihop med den platta kameralinsen.

Många andra specifikationer är som förväntade i en mobil i mellansegmentet år 2017/2018. 4 GB RAM, 32 GB lagringsutrymme, ett batteri på 3 000 mAh och ett Samsung Exynos-chipset. Samsung fortsätter ge stöd åt MST-tekniken för magnetbaserad mobil betalning och likt 2017 års Galaxy A-serie fortsätter Galaxy A8 traditionen genom att vara vattentät med IP68-certifiering.

Samsung Galaxy A8 (2018) kommer att lanseras i Sverige den 19 januari och kosta 5 300 kronor. Samsung har inte bekräftat vilka andra planer som finns för Galaxy A-serien under 2018 men Galaxy A3 och A5 presenterades på CES-mässan under början av januari 2017 så det är sannolikt att vi får se samma sak under 2018.

Källa: Samsung

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

5 KOMMENTARER

    • Hej Joakim!

      Mer info kommer i vårt fulla testa som förväntas släppas strax efter lansringen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tre × 1 =