Samsung Galaxy S8 och Galaxy S8+ presenteras – vi tar en titt

0

Efter mer än ett års väntan sedan Samsungs senaste flaggskeppslansering, som inte resulterade i en katastrof, är det äntligen dags för en uppdatering av Galaxy S-familjen. Galaxy S8 och Galaxy S8+ presenteras i dag i London och Surfa är på plats. Vi har fått en förhandstitt på telefonen som kan bli ett av smartphoneårets största höjdpunkt.

Galaxy S8 står för några av de största nyheterna för Galaxy S-familjen någonsin. Den största och mest uppenbara nyheten är den gigantiska skärm som sitter på framsidan av telefonen. Galaxy S8 är den mindre modellen av de två telefonerna men har ändå en 5,8 tum skärm. Galaxy S8+ sträcker sig upp till 6,2 tum. Utöver skillnaden mellan telefonernas skärmstorlek har S8+ ett batteri som mäter 3 500 mAh, medan Galaxy S8 nöjer sig med 3 000 mAh. Alla andra komponenter så som kamera, processor, lagring och RAM är identiska mellan de två modellerna.

Annorlunda format

Trots att Galaxy S8-serien har oerhört stora skärmar är inte telefonerna särskilt stora. Förklaringen är dels att ramarna runt skärmarna är oerhört tunna och dels att skärmarna har ett annorlunda format. Istället för att använda det klassiska 16:9-formatet eller det 18:9-format som används av LG G6, har Samsung stannat på 18,5:9. Det gör skärmen betydligt mer avlång än normalt. Det betyder också att skärmens diagonal kan vara längre, samtidigt som telefonerna kan vara relativt smala. Galaxy S8+ har till exempel en 6,2 tum skärm och den är ändå fyra millimeter smalare än iPhone 7 Plus som har en 5,5 tum skärm. Galaxy S8 har en 5,8 tum skärm men är ändå bara en millimeter bredare än iPhone 7 som har en 4,7 tum skärm. iPhone använder dock alltså det mer traditionella 16:9-formatet som gör jämförelsen lite förvirrande.

Galaxy S7 Edge bredvid Galaxy S8+.

Skärmen har inte bara tunna ramar utan kan också leverera imponerande bildkvalitet. Galaxy S8-serien är först i branschen med Mobile HDR Premium-certifiering. Det betyder att den kan visa HDR-material som erbjuder fler färger och högre kontrast med material som är skapat för att visas i HDR.

Galaxy S8 och Galaxy S8+ har som sagt stora och annorlunda skärmar. Baksidan påminner dock fortfarande mycket om Galaxy S7 och S7 Edge. Samsung fortsätter att använda glas på baksidan. Nu används dock Gorilla Glass 5, istället för Gorilla Glass 4. Tack vare glaset kan Samsung bland annat få plats med trådlös laddning på baksidan av telefonen. Det är också på baksidan som Samsung har placerat telefonens fingeravtrycksläsare. Läsaren sitter nu bredvid kameran. En lite annorlunda placering. För användare som inte vill använda fingeravtrycksläsaren finns dock en iris-skanner på framsidan och en 8 megapixelkamera på framsidan, som har en ny och förvånansvärt snabb ansiktsigenkänning.

Nytt under huven

Under huven finns en rad intressanta komponenter. Telefonerna drivs av Samsungs nya Exynos 8895-chipset. Det har åtta processorkärnor uppdelade i två grupper som är klockade till 2,3 respektive 1,7 GHz. Processorn är tillverkad med en ny 10 nm-teknik. Tekniken gör processorn mer kraftfull men också mer energisnål. Samsung utlovar prestandavinster för CPU:n på runt 10 procent och runt 20 procent för GPU:n.

Kameran på baksidan av telefonen har samma 12 megapixlar och ett bländarvärde på f/1,7. Den har alltså samma grundläggande specifikationer som kameran i Galaxy S7. Den har dock en ny teknik som Samsung kallar Multiframe Image Processing. Kameran kan fånga tre bilder på kort tid, välja den bästa bilden och sen använda datan från de två andra bilderna för att skapa den bästa bilden möjligt. Det låter minst sagt intressant och med tanke på att Galaxy S7 var en av förra årets absolut bästa kamerasmartphone ska det bli intressant att se hur bra kameran verkligen är i S8.

Höga priser

Galaxy S8 och S8+ kommer att säljas i färger som kallas Midnight Black, Arctic Silver och Orchid Grey. Den sistnämnda färgen är en blåliknande grå färg. Det kommer bara säljas en variant av de två modellerna, båda med 64 GB lagringsutrymme. Galaxy S8 kommer att lanseras för 8 000 kronor och Galaxy S8+ kommer att kosta 9 000 kronor. Minst sagt saftiga priser. Lanseringen sker den 28 april i Sverige.

Samsung Galaxy S8+

Surfa kommer att testa Samsungs nya flaggskepp lagom till lanseringen. Som vanligt rekommenderar vi alla läsare att vänta med att köpa ett exemplar innan vi har släppt våra tester. Det tar tid för oss att testa telefoners många funktioner, verifiera batteritid och så vidare. Galaxy S8-serien innebär en stor ekonomisk investering för många. Chansa inte med din investering. Vänta istället på professionella tester så att du vet vad du får innan du bestämmer dig.

Om du vill få en notis när våra tester publiceras kan du anmäla dig till vårt nyhetsbrev nedan. Då skickar vi ett mail så fort vi har publicerat våra tester.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev


Klicka för specifikationer

Skärm 5,8/6,2 tum Super AMOLED
Skärmupplösning 2 960 x 1 440
Storlek 148,9 x 68,1 x 8,0/159,5 x 73,4 x 8,1 mm
Vikt 155/173 gram
Kamera 12 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2560 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5
Trådlös laddning Ja
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Samsung Exynos 8895 2,3 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 000/3 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra × 2 =