I urminnestider har elektronikbranschen använt sig av ett lite annorlunda sätt att mäta skärmstorlekar på TV-apparater, datorskärmar och smartphones. Istället för att beskriva skärmars mått med exempelvis skärmens bredd eller höjd har diagonalen på skärmar länge använts som måttstock. När vi på Surfa skriver att en smartphone har en 5,2 tum skärm menar vi att skärmen över diagonalen mäter 5,2 tum, motsvarande 13,2 centimeter. Med nya typer av skärmar kommer dock skärmstorleken på smartphoneskärmar bli lite förvirrande under 2017. 18:9-formatet ställer till det.

18:9-skärmar förvirrar

Smartphonebranschen har hållit sig till en typ av skärm i många år. 16:9-formatet har varit det allmänt accepterade formatet. Benämningen 16:9 är en representation av hur lång en skärm är i jämförelse med hur hög den är. 16:9-formatet har varit praktiskt eftersom bland annat en stor majoritet av all videos samt TV-produktioner skapats i 16:9-format. I år kommer dock alltså 18:9-skärmar, även kallat 2:1, till smartphones och ställer till det på mer än ett sätt.

Illustration av skillnaden mellan de två formaten. Skärmar med samma angivna skärmstorlek har helt olika mått.

LG G6 blir den första telefonen på marknaden med en 18:9-skärm, när den lanseras senare denna våren. Den lär inte heller bli ensam om det nya formatet under 2017. I praktiken innebär det att skärmen är lite längre och smalare. Det betyder att vanliga 16:9-videos tvingas visas med små svarta ramar till höger och vänster om bilden. Filmer i det klassiska 21:9-formatet får istället mindre svarta ramar ovanför och under bilden. Samtidigt får användare också en telefon i ett klassiskt smartphoneformat som istället har lite tunnare ramar. Det finns kort sagt både fördelar och nackdelar med 18:9-formatet. En stor nackdel är att 18:9 gör det svårt att prata om telefoners skärmstorlek i relation till telefonens bredd och uppfattade storlek.

5,7 tum motsvarar 5,3 tum

LG G6 har en 5,7 tum skärm. Skärmen är cirka 13 centimeter lång och 6,5 centimeter bred. En traditionell 16:9-smartphone med en 5,7 tum skärm anses vara relativt stor. Ändå är LG G6 inte en särskilt stor smartphone. Förklaringen är delvis att LG G6 har smala skärmramar men även skärmens annorlunda aspektratio. Den 5,7 tum stora skärmen på LG G6 är smalare än en traditionell 5,3 tum skärm. Det betyder att LG G6 inte har en lika stor skärm som traditionella 5,7 tum-smartphones. Det är inte nödvändigtvis en dålig sak men det gör diagonala storleksangivelser lite missvisande.

Det finns egentligen inget bättre sätt att ange skärmstorlekar. För dig som konsument kan det dock vara bra att veta vad som är skillnaden mellan telefoner med 16:9- respektive 18:9-skärmar och vad de betyder för ungefär hur stor en smartphone verkligen är.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

3 KOMMENTARER

  1. Blir själva skärm YTAN i areal mätt mindre eller är den samma som innan men bara smalare och längre? alltså det man förlorar i bredd vinner man i höjd eller? om den nu faktiskt blir mindre så blir man ju lite lurad på tanken man har av hur stor arean är av en tex 6tum`s skärm är och då får en mindre areal på given tum angivelse.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 + sju =