Forerunner 645 Music löser Garmins största svaghet

0

Garmin har en ny löparklocka som de presenterar på CES 2018. Den gör ett försök att lösa en svaghet i företagets produktfamilj: musik. Garmin Forerunner 645 Music är den första klockan från Garmin som har lokal musiklagring och en Bluetooth-koppling till hörlurar. Det gör att löpare kan lämna telefonen hemma när de är ute och springer.

Bara lokala filer, nothing fancy

Likt många tidigare klockor från Garmin har Forerunner 645 Music alla de funktioner som har gjort Garmins klockor kända. De har en stor uppsättning mätningslägen för löpare och många andra sportare och motionärer. Den har en pulsmätare, GPS och en e-pappers-liknande skärm som ger klockan en batteritid på runt sju dagar vid normal användning, enligt Garmin. Flaggskeppsnyheten är som sagt musik. Användare kan ladda över musikfiler till klockan för att strömma dem vidare till hörlurar. Till skillnad från företag så som Samsung som har stöd för Spotify kan Garmins klocka dock bara lagra vanliga musikfiler som har köpts eller till exempel kopierats från en CD-skiva. Det finns plats för 500 låtar.

När klockan används med GPS, pulsmätning och musik aktiverat har den en batteritid på cirka fem timmar. Det bör vara nog för även ganska långa träningspass. Det är dock uppenbart att Garmin kanske skulle behöva jobba på musikfunktionens effektivitet eftersom klockan vanligen har en batteritid på 13 timmar vid aktiv användning.

Mobila betalningar

Efter introduktionen av Vivoactive 3 i höstas blir Forerunner 645 Music Garmins första riktiga sportklocka som också har stöd för mobila betalningar över NFC. Likt musikuppspelningen kan betalningar göras helt utan att klockan är ansluten till en smartphone.

Garmin Forerunner 645 Music

Garmin riktar sig till en speciell målgrupp av användare som sätter höga krav på aktivitetsmätning. Med en relativt smal målgrupp kan de också sätta ett lite högre pris än konkurrenterna. Medan Fitbit, Samsung och Apple har klockor med priser runt 3 500 kronor kostar Forerunner 645 Music hela 4 800 kronor. En variant av klockan som saknar musik-funktionen kommer att säljas för 4 300 kronor. Något lanseringsdatum finns inte ännu.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem × 1 =