På IFA 2017 tog vi en titt på Garmins nyaste aktivitets- och sportklocka. Garmin Vivomove HR är en till synes helt analog klocka. Den har en stilren och enkel design. Den kommer i flera färger och storlekar för att passa olika människor och stilar. Bakom urverket gömmer sig en OLED-skärm som är helt osynlig när den är avstängd. Skärmen ger användare information om aktivitet, meddelanden och mycket mer.

Smart insida

De till synes analoga visarna som syns på framsidan av klockan styrs digitalt. På det sättet kan klockan alltid se till att den visar rätt tid och att den automatiskt byter tidszonen när användare reser. Klockans digitala inre kan dock inte bara hålla koll på tiden. Klockan har en accelerometer för att hålla koll på fritids- och sportaktiviteter. På baksidan finns dessutom en pulsmätare som kan erbjuda mer information, även när du sover.

Analoga klockor har vanligen bra batteritid. Garmin Vivomove HR har också en helt okej batteritid men de smarta funktionerna begränsar den. När alla smarta funktioner används kontinuerligt ligger batteritiden på bara cirka fem dagar. Det kan jämföras med Nokia Steel HR som har en liknande design och liknande uppsättning funktioner men som har en batteritid på cirka 20 dagar.

Garmin Vivomove HR

Saknar vissa funktioner

Garmin Vivomove HR verkar inte vara den ultimata sportklockan. Den har till exempel ingen vattentätning, så den kan inte användas i poolen. Till skillnad från Garmins större och dyrare klockor har den inte heller GPS. Den förlitar sig helt enkelt på sin rörelsesensor för att hålla koll på användares aktiviteter. Med det sagt är den en unik produkt från Garmin, som historiskt bara sålt stora och funktionella klockor för idrottare med höga krav på exakthet och funktionalitet.

Garmin har inte bekräftat när Vivomove HR kommer att lanseras men priset är 2 100 respektive 3 200 kronor för två olika storleksmodeller. På företagets hemsida ser det ut som att lanseringen väntas ske i oktober men företaget ville inte avslöja något exakt datum när vi pratade med dem på IFA 2017.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

3 KOMMENTARER

  1. Att den inte är vattentät känns ju sådär för en klocka som inte har någon anledning att inte vara vattentät.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 + fem =