Huawei P40, P40 Pro och P40 Pro+ tar Huaweis flaggskeppsserie i en ny riktning. Nu är det Android med Huawei AppGallery som gäller, även i Sverige, och den nya Plus-modellen tar serien ännu ett steg upp i pris och kameraprestanda. P40 Pro+ blir därmed Huaweis motsvarighet till Samsung Galaxy S20 Ultra, som har tagit Galaxy S20-serien ett steg högre än normalt.

Kamera i fokus

Huawei P-serien fokuserar i vanlig ordning på kamerainnovation. Denna gången handlar innovationen om ett par olika saker. För det första hänger Huawei med Samsung upp till den rekordstora sensorstorleken 1/1,33 tum. Det gör den nya kamerasensorn betydligt större än sensorn i P30-serien. Den nya sensorn skiljer sig dock från sensorn i Galaxy S20 Ultra eftersom P40-serien nöjer sig med 50 megapixlar. Objektivet framför huvudkameran har ett bländarvärde på f/1,9 och använder samma typ av RYYB-sensor som P30, för bättre mörkerprestanda, enligt Huawei.

Utöver den nya huvudkameran finns också en ny vidvinkelkamera på 40 megapixel och ett bländarvärde på f/1,8. Den påminner mycket om den vidvinkelkamera som sitter i Mate 30 Pro. Det betyder att den sannolikt presterar betydligt bättre än konkurrenternas betydligt mindre vidvinkelkameror. Det beror delvis på att vidvinkelkameran dessutom är gjord för att fungera som en videokamera. En tredje kamera använder periskop-teknik för att ge fem gånger optisk zoom, i stil med P30 Pro. P40 Pro har dessutom en djupsensor för bättre porträttfotografering.

P40 Pro+ har 10x optisk zoom!

Kameranyheterna slutar dock inte där. P40 Pro+ är alltså det riktiga flaggskeppet i Huaweis nya serie. Den ersätter zoomkameran i P40 Pro med en ny periskopkamera som erbjuder tio gånger optisk zoom i relation till huvudkameran. Det ger den marknadens mest snäva perspektiv. Det lite extrema perspektivet kompletteras med en kamera med tre gånger optisk zoom. Det ger P40 Pro+ stor potential att sno titeln från Galaxy S20 Ultra som bästa zoom-kamera.

Detta är Huawei P40 Pro.

Snabbare skärmar

Utöver kameranyheter bjuder de två bjässarna, P40 Pro och P40 Pro+, på ordentliga nyheter i sina skärmar. De har båda AMOLED-skärmar som mäter 6,58 tum med upplösningar på 1 200 x 2 640. De har dessutom båda stöd för 90 Hz uppdateringsfrekvens, som gör animationer betydligt mer följsamma. Den mindre P40-modellen mäter 6,1 tum och har en upplösning på 1 080 x 2 340. Den nöjer sig dessutom med 60 Hz. Alla tre modeller har i alla fall samma chipset, ett Kirin 990. Alla har dessutom 8 GB RAM.

Både P40 Pro och P40 Pro+ har ganska stora avlånga hål i sina skärmar. Hålen ger plats åt både en främre kamera, men även en 3D-kamera. Det ger dem stöd för avancerad ansiktsigenkänning, i stil med vad vi såg i Mate 20 Pro. Det gör P40-serien ganska ovanlig på dagens Android-marknad, som allt mer förlitar sig på inbyggda fingeravtrycksläsare. P40-serien har visserligen också en sådana läsare men erbjuder alltså en typ av ansiktsigenkänning som många konkurrenter saknar.

Mycket nytt på insidan

När det gäller batteri har P40 ett 3 800 mAh-batteri medan Pro och Plus sträcker sig till 4 200 mAh. Både Pro och Plus har trådlös laddning medan P40 kan få det med ett särskilt fodral. På insidan finns stöd för Bluetooth 5.1 samt Wi-Fi med 160 MHz bandbredd, som kan nå bandbredder på 2 400 Mb/s. Alla modeller kommer dessutom med stöd för 5G sub-6 och både P40 och P40 Pro har stöd för eSIM. P40 Pro+ saknar lustigt nog samma stöd. Modellerna med eSIM kan i alla fall ansluta till två nummer och samtidigt ha plats för ett av Huaweis nano-minneskort.

Saknar Google, satsar på AppGallery

Alla nya modeller lanseras i Sverige med Android 10 men utan stöd från Google. Det betyder att inga av Googles appar kommer förinstallerade eller går att installera på något officiellt sätt. Huawei distribuerar appar genom Huawei AppGallery men medger att vissa populära appar inte kommer att vara tillgängliga. De hänvisar då till att vissa appar går att ladda ner från utvecklares hemsidor. Flera av Facebooks appar kan till exempel laddas ner från webben. Vissa appar kan dessutom föras över från äldre telefoner med Huaweis Phone Clone-mjukvara. Dessa appar kan dock bli svåra att uppdatera. För tjänster så som YouTube och Google Maps kan de användas i webbläsaren, med viss begränsad funktionalitet och kvalitet. Dessa kan läggas till på hemskärmen med appikoner som länkar till webben. Apputvecklare kan dessutom lägga till webbaserade progressiva webbappar i Huawei AppGallery för att undvika mer ingående apputveckling för Huaweis smartphones.

Huawei har satsat hårt på att få in fler viktiga appar i AppGallery. Vissa finns redan på plats medan många fortfarande saknas. Exempel på appar som saknas i skrivande stund är till exempel Spotify, Facebook, Swish och Netflix. Vissa av dessa appar går som sagt att få tag på med andra medel. Amazon har till exempel en egen appbutik med vissa populära appar. Det är dock inget att sticka under stolen med att Huawei inte kommer att ha alla populära appar på plats till lanseringen av P40-serien. Det gör potentiellt hårdvaran ännu viktigare. Den ser som tur är lovande ut.

Huawei P40 Pro

Lanseras snart

P40 och P40 Pro kommer att lanseras i Sverige i slutet av april. P40 Pro+ lanseras i juni. P40 kommer att kosta 8 500 kronor, P40 Pro kostar 11 000 kronor och P40 Pro+ har ett ännu okänt pris.

Tester av Huaweis nya smartphone kommer att publiceras här på Surfa i samband med lanseringen. Vårt testande av P40 Pro börjar redan i dag.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here