Ansiktsigenkänning är en ganska gammal teknik. Grundläggande ansiktsigenkänning har funnits i Android i sex år och Windows 10 har stöd för mer avancerad ansiktsigenkänning. Apple ha dock satt en ny ribba för mobil ansiktsigenkänning med FaceID i iPhone X. Tekniken använder flera kameror, lampor och en projektor för att analysera användarens ansikte. Nu blir Huawei först med att hopa på tåget, åtminstone i teorin.

Nytt system med oklar framtid

Det var i samband med introduktionen av en telefon som kallas Honor V10, som inte lanseras i Sverige, som Huawei introducerade ett nytt kamerasystem som kan användas för ansiktsigenkänning. Systemet består av LED-lampor, en traditionell kamera, en IR-kamera och en punktprojektor som arbetar tillsammans för att ge framtida Huawei-mobiler stöd för ansiktsigenkänning. Huawei har inte bekräftat när tekniken kan tänkas komma till konsumenter och den nya Honor V10-telefonen har alltså inte stöd för den.

FaceID från Huawei

Huaweis försök att få uppmärksamhet kring en ny teknik, som de inte kan leverera än, lyckades uppenbarligen i detta fallet. Det är dock värt att notera att det är enklare att säga saker och svårare att göra det i praktiken. Apple är fortfarande ensamma på mobilmarknaden med sin unika typ av ansiktsigenkänning och det är sannolikt att de kommer att fortsätta vara det ett tag framöver.

Apple var så gott som först med fingeravtrycksläsare i smartphones när de introducerade iPhone 5S år 2013. Samsung introducerade en liknande läsare i Galaxy S5 ett drygt halvår senare. Det var dock först vid introduktionen av Galaxy S6, ytterligare ett år senare, som Samsung implementerade en läsare som fungerade på samma sätt som Apples.

Animojis, med tunga

Detaljerna från Huawei är som sagt minimala. Företaget har inte bekräftat när tekniken kommer att lanseras för konsumenter. Dagens presentation visar dock att det finns ett starkt intresse från Huaweis sida att introducera ett ansiktigenkännande system som är tänkt att konkurrera med FaceID. Konkurrensen med Apple är uppenbar då Huawei till och med jämförde sig med iPhone-tillverkaren under sin presentation. Huawei säger till exempel att de också har stöd för en Animoji-liknande funktion som låter användare animera karaktärer med sitt ansikte. Huawei säger sig dock vara bättre eftersom de också kan se användares tunga, vilket Apples True Depth-system inte kan.

Huawei, Apple och alla andra konkurrenter fortsätter sälja telefoner med fingeravtrycksläsare som är snabba och pålitliga. Huawei säger att deras nya system ska kunna låsa upp telefoner på 400 millisekunder. Det är snabbt men inte lika snabbt som dagens fingeravtrycksläsare som kan låsa upp på mindre än 300 millisekunder.

Om du vill läsa mer om FaceID kan vi rekommendera vårt test av iPhone X.

Test: Apple iPhone X – sätter ny ribba

Källa och bilder: WinFuture

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 + fem =