Video: Tidig förhandstitt på Huawei Mate 10 Pro

2

Huawei Mate 10 Pro har just presenterats på en presskonferens i München men vi har redan fuskat. Under förra veckan åkte vi ner till Wien för att ta en förhandstitt. Vi har tagit en titt på Mate 10 Pro som har en avlång skärm med tunna skärmramar, precis som Samsung, LG och iPhone 10. På framsidan sitter en sex tum AMLOED-skärm med ett 18:9-format, en upplösning på 1 080 x 2 160 och pixeltäthet på cirka 400 ppi.

PenTile och lägre upplösning

Skärmen använder sig av PenTile-teknik vilket skapar ett litet problem. Bara efter en minuts användning kunde vi se att skärmen inte är riktigt lika skarp som Samsung Galaxy Note 8. Vi testar cirka 50 telefoner per år, så om det är någon som kan se det med blotta ögat så borde det vara vi. Huawei försöker dock göra Mate 10 Pro till ett riktigt flaggskepp och här ser vi redan att skärmens upplösning är ett litet problem.

Vad är PenTile och behöver du bry dig?

Vattentätning

För de flesta är PenTile-tekniken troligen inget större problem och med ganska tunna skärmramar är Mate 10 Pro fortfarande imponerande i handen. Det är inte bara för den stora skärm utan också för den allmänt imponerande byggkvalitet som Huawei erbjuder. På sidorna sitter en metallram och på baksidan finns glas som är rundat längs alla sidor och hörn. Medan många konkurrenter med glasbaksidor också har trådlös laddning har dock Huawei skippat det. Något Huawei inte har skippat är vattentålighet. Mate 10 Pro är tillverkarens första certifierat vattentäta telefon enligt IP67-standarden.

Huawei Mate 10 Pro

Här på baksidan sitter i alla fall också en Leica-kamera. Huawei följer sin tradition och har två kameror. Den ena kameran fångar normala färgbilder och den andra fångar svartvita bilder. Tanken är att den andra sensorn ska göra det möjligt för kameran att ta porträttbilder med en utsuddad bakgrund, att den svartvita sensorn ska kunna ta naturliga svartvita bilder och att den ska kunna hjälpa till i mörka miljöer. På tal om mörka miljöer har Mate 10 Pro ett nytt objektiv med ett bländarvärde på f/1,6. Det är rekordlågt och kan hjälpa kameran att fånga mer ljus. Hur bra den verkligen är återstår dock givetvis att se.

”AI”-processor

På insidan av Huawei Mate 10 Pro finns ett 4000 mAh-batteri som troligen är mer än tillräckligt för minst en lång dags användning. Batteritester är givetvis något vi måste återkomma till men 4 000 mAh verkar lovande. Utöver det finns 6 GB RAM, 128 GB lagringsutrymme och ett HiSilicon Kirin 970-chipset.

Kirin 970 är först på Android-marknaden med en dedikerad processorenhet för att behandla data som skapats med maskininlärning. Den sägs vara cirka 50 gånger snabbare än traditionella processorer men här kommer den stora haken. Huawei har inte visat någon praktisk app eller del av operativsystemet som utnyttjar processorn för maskininlärning. Kameraappen har möjlighet att snabbare identifiera scener och anpassa sina inställningar. Telefonen har också samma typ av resurshantering som Mate 9 Pro men vi har inte sett något bra exempel på hur hårdvaran kan användas för just maskininlärning. Det kan dock dyka upp sådana exempel i framtiden eftersom Huawei har öppnat upp ett API som kan användas av tredjepartsutvecklare.

Huawei Mate 10 Pro Kirin 970
Foto: Android Authority

När det gäller portar har Mate 10 Pro en USB Typ-C-port som har stöd för att skicka ut video. Det betyder att den kan kopplas till bildskärmar. Tack vare ny mjukvara kan tangentbord och möss kopplas in och ett nytt skrivbordsläge gör det möjligt att använda telefonen som en dator. Det påminner mycket om Samsung DeX som finns för Galaxy S8 och Note 8. Tråkigt nog skiljer sig dock Mate 10 Pro från Samsung eftersom den saknar en traditionell hörlursport.

Mate 10 Pro är Huaweis första smartphone som har Android 8 och EMUI 8.0 som förinstallerat operativsystem och mjukvara. Mjukvaran tar ett steg framåt från EMUI 5.1 genom att gör mindre förändringar i operativsystemet. Den stora förändringen i versionsnummer är dock inte motiverad av förändringarna i mjukvaran. Det grundas helt enkelt i att EMUI nu har samma versionsnummer som Android.

Sammanfattning

Huawei Mate 10 Pro har en stor skärm med tunna ramar som gör den lite mindre än Samsung Galaxy Note 8. Den har en ny kamera med ett rekordlågt bländarvärde, en stadig konstruktion, ett stort batteri och en ny processor som förhoppningsvis kan leverera i framtiden. För det får konsumenter betala runt 8 000 kronor och lanseringen i Sverige sker den 27 november. Priset är högt men i jämförelse med Galaxy Note 8 som kostar 10 000 kronor är den betydligt billigare. Det ska bli intressant att se vad Huawei kan erbjuda i slutänden. Vi släpper givetvis vårt fulla test av Huawei Mate 10 Pro i samband med lanseringen.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

 1. Hej Joel
  Mitt namn är Milan och jag funderar på att köpa nya mate 10 pro!
  Det enda som får mig att tveka är faktiskt skärmen.. amoled tekniken är min grej har varit Samsung kund i flera år nu. Varför jag väljer bort Samsung är på grund av deras edge teknik som verkligen inte är något för mig. Åt andra sidan så är jag van med 2k skärmar och det som skrämmer mig nu är att jag inte kommer att bli lika nöjd med mate 10s skärm. Kommer du att prata vidare om skärmen eller kanske genföra den med en Samsung skärm i framtiden?

  • Hej Milan!
   Absolut! Vi kommer skriva om skärmen i vårt fulla test som släpps under början av vecka 48.
   /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem × fem =