Huawei Mate X är 8 tum vikbar 5G-smartphone

0

Vilken start på en mässa! Efter Samsungs introduktion av Galaxy Fold på sitt pressevent tidigare denna veckan har Huawei precis presenterat Mate X och den verkar riktigt lovande.

Detta är alltså Huaweis första vikbara smartphone, Mate X. Medan Samsungs vikbara mobil består av en extern skärm och en intern vikbar skärm har dock Huawei valt en annan typ av design. De har bara en skärm som viks på nära mitten för att vanligen användas som en smartphone med en 6,6 tum skärm. På baksidan fortsätter då skärmen och mäter 6,3 tum skärm. Här finns också en uppsättning kameror som då kan användas som både huvudkameror eller selfie-kameror tack vare den bakre bildskärmen.

Inte bara en smartphone

Mate X är dock inte bara en smartphone utan också en surfplatta. Vik upp den för att använda den som en surfplatta. När skärmen är uppvikt mäter i alla fall skärmen 8 tum och har en upplösning på 2 480 x 2 200. Till skillnad från Samsungs Galaxy Fold så har Huawei Mate X ingen kamera här på framsidan av skärmen. Det är lite synd eftersom det gör det svårt att hålla videosamtal med den stora skärmen. Huawei menar dock att det gör att en större del av enheten kan ägnas åt skärmen.

Huawei Mate X

Huaweis lösning med endast en bildskärm gör den betydligt tunnare än många liknande telefoner vi sett tidigare. Varje vikbar del mäter 5,4 millimeter och den totala tjockleken är 11 millimeter. ihopvikt är den alltså bara några millimeter tjockare än normala smartphones.

4500 mAh och 55-wattsladdare

För att driva den stora skärmen har Mate X två batterier med en total kapacitet på 4 500 mAh. Med en ny 55 wattsladdare ska den dock kunna laddas upp till 85 procent på 30 minuter. Det kan jämföras med Apples snabbladdare för iPad som har en högsta effekt på 18 watt eller den inkluderade iPhone-laddaren som ligger på 5 watt, under 10 procent av Huaweis nya snabbladdares effekt.

Huawei Mate X

Det är värt att nämna att Huawei Mate X är en 5G-mobil. Det betyder att den kanske inte kommer vara relevant för den svenska marknaden förrän tidigast under slutet av detta året. Den är i alla fall redo för den nya generationens mobilnät.

Huawei Mate X är en riktigt häftig smartphone. För att göra en liten redaktionell kommentar kan jag säga att jag sällan varit så imponerad av en ny presentation. Det är fortfarande sannolikt att Huawei har flera tekniska utmaningar att lösa. Vi är till exempel skeptiska till att skärmens skyddsglas är särskilt slitstarkt. Det kan bli ett stort problem för en produkt som har sin skärm riktad utåt hela tiden. Den kommer dessutom att kosta en hel del pengar. När den lanseras i, citat, mitten av 2019, slutcitat, kommer den kosta 2 300 Euro, alltså typ 23 000 kronor. Mate X är kort sagt en väldigt tidig produkt men oj vad den imponerar.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 9 =