Huawei P30 Pro är Mate 20 Pro med quad-Leica

1

P20-serien, som lanserades under förra året, gick väldigt bra för Huawei och nu är det dags för uppföljaren. Huawei P30-serien är egentligen snarare en uppdatering för Mate 20 Pro. Som vanligt är det dock kameran som står i fokus för P-serien även för de nya modellerna P30 och P30 Pro.

Större skärm, mindre flärp

Huawei P30 Pro är den största och bästa av de nya modellerna och blir alltså Huaweis nya flaggskepp. Pro-modellen har en ny 6,47 tum skärm, som alltså är en gnutta större än skärmen i Mate 20 Pro. Den har dessutom en mycket mindre flärp på hemsidan men skärmramarna är så gott som oförändrade, så P30 Pro är ändå en gnutta större än Mate 20 Pro.

Skärmen använder AMOLED-teknik och har samma typ av rundade sidor som Mate 20 Pro. Skärmen har dock också tyvärr en lite lägre Full HD-upplösning. Under skärmen finns i alla fall samma optiska fingeravtrycksläsare som på Mate 20 Pro. Eftersom flärpen är så liten har dock ansiktsigenkänningen försvunnit. Fingeravtrycksläsaren är alltså ensam som upplåsningsmetod bortom Androids ansiktsigenkänning och andra alternativ så som PIN-kod.

Under huven finns nästan exakt samma specifikationer som i Mate 20 Pro, med bara ett fåtal små uppgraderingar. Det finns ett 4 200 mAh-batteri, ett Kirin 980-chipset, 8 GB RAM och 256 GB lagring.

Fyra Leica-kameror

Det är givetvis på baksidan som allt roligt händer. Medan P20-serien var först ut med trippla kameror är P30-serien en av de första flaggskeppsmobilerna med fyra kameror. Nu finns samma typ av kamerasystem som på Mate 20 Pro. Det finns dock också en ny Time of Flight-kamera som samlar data för porträttläget.

Huvudkameran fångar 40 megapixelbilder men har en ny sensor som har blå, röda och gula färgfilter som ska göra den mer ljuskänslig. När vi testade den lite snabbt på eventet blev det snabbt uppenbart att P30 Pro mycket riktigt tar betydligt bättre bilder än Mate 20 Pro i mycket mörka miljöer. Med ett högsta ISO-tal på 409 600 kan den registrera extremt mycket ljus när det behövs, och det märks.

Bortom det har P30 Pro-kameran också en annan ganska stor nyhet. Utöver samma typ av vidvinkelkamera som Mate 20 Pro, har den också en ny optisk zoomkamera med fem gånger optisk zoom. Huawei säger i alla fall att den har fem gånger zoom även om den i själva verket har 4,6 gånger zoom. Den kan i alla fall komma betydligt närmre ett motiv än Mate 20 Pro som har tre gånger zoom.

Förbättringarna i mörka miljöer och med optisk zoom var uppenbara när vi testade P30 Pro på plats. Utöver det säger Huawei att P30 Pro också har ett nytt och förbättrat AI HDR+-läge som ska vara bättre på att förstärka viktiga delar av en bild. Det ska den bland annat kunna göra tack var den nya djupsensorn.

Det mindre syskonet

Huawei P30 har bara tre kameror och 40 MP-sensorn har ett lite sämre bländarvärde, f/1,8 istället för 1,6. Den saknar dessutom optisk bildstabilisering på huvudkameran men behåller det på zoom-kameran. Slutligen har zoomkameran också bara tre gånger zoom istället för fem.

P30 är en mindre mobil men med en 6,1 tum skärm är den knappast liten. Den har ett batteri på 3 650 mAh och går från IP68 till IP53 för vattenskydd. Den har också 6 GB RAM och 128 GB lagring. Den är helt enkelt ett steg neråt på flera sätt, samtidigt som den ändå har mycket att erbjuda.

Frågan som du kanske ställer dig nu är vad som egentligen är nytt och om P30 Pro är bättre än Mate 20 Pro? Den sista frågan kommer ta en hel del testande för att kunna besvara men den första kan jag försöka sammanfatta.

Kameran i fokus

P-familjen är en kameraserie. Det betyder att det är kameran som är den stora nyheten med P30-serien. Medan P20-serien var ett enormt kliv framåt verkar P30 vara ett lite mindre. Det är uppenbart att den är förbättrad för foto i riktigt mörka miljöer och att den kan komma närmare tack var ett nytt zoomobjektiv som för övrigt är så stort att det ligger längs med telefonen och tittar ut genom ett prisma i kamerahålet. Huruvida kameran är mycket bättre än Mate 20 Pro:s redan imponerande kamera är dock oklart i nuläget.

Utöver det har P30 Pro kvar Mate 20 Pro:s ganska mediokra fingeravtrycksläsare, den har förlorat ansiktsigenkänningen och har en mindre högupplöst skärm. Den är med andra ord inte nödvändigtvis bättre på alla sätt. Vi behöver kort sagt testa den för att få veta mer.

P30-serien lanseras i Sverige nu. Huawei P30 kommer att lanseras för runt 7 000 kronor och P30 Pro med 128 GB lagring kommer att kosta 9 000 kronor medan 256 GB-modellen kommer att kosta 10 000 kronor.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + sjutton =