Penny lanseras i dag som en ny budgetoperatör på den svenska telemarknaden. Bakom varumärket står Tele2/Com Hem som lanserar en operatör för både bredband och mobilt, samtidigt. Tanken är att ge Com Hem-kunder bättre villkor om de dessutom tecknar mobilabonnemang.

Uppkopplingskombo ger mer surf

Penny lanseras i vad som kallas Early Access. Operatörens hemsida har ont om information och företaget sticker inte faktumet att de är i ett tidigt skede under stolen. Löftet är i alla fall att bredbandskunder som också tecknar mobilavtal ska få dubbel surfpott om de håller sig till samma operatör för båda delarna. Även utan dubblerad surf verkar dock Penny erbjuda ganska bra abonnemang.

När vi jämför operatörens abonnemang med konkurrenterna ser vi hårt pressade priser. De ligger i linje med de absolut billigaste konkurrenterna. Penny erbjuder dessutom ovanligt låga priser på extradata, som meddelas till Surfa. 1 GB data kostar bara 29 kronor, medan de flesta konkurrenter tar 45 till 99 kronor för 1 GB. 3 GB data kostar 59 kronor och 10 GB kostar 99 kronor. 10 GB extra data från Penny kostar alltså lika mycket som 1 GB från Tele2. Penny tillåter dessutom oanvänd data att sparas från månad till månad, upp till tre gånger av månadspotten.

Alternativ till budgetalternativ

Till en början verkar Penny inte har några större ambitioner om att lansera en särskilt tekniskt avancerad tjänst. De meddelar att de inte kommer att ha stöd för Wi-Fi-samtal, VoLTE eller eSIM. Det är inte överraskande eftersom dessa funktioner har varit en av de särskiljande faktorerna mellan budgetoperatörer och deras större ägares nät i flera år.

Eftersom Penny ägs av Tele2 är det också Tele2s nät som gäller för Penny. Det ger Penny ett nät av relativt hög kaliber. Penny lanseras som Tele2s andra budgetoperatör, efter Comviq. Den blir därmed jämförbar med Fello, som ägs av Telia och drivs vid sidan av Halebop.

Penny finns inte med i Abonnemangsguiden här på Surfa ännu eftersom operatören själva inte beskriver sig som redo för annat än tidiga tester. Som det ser ut nu skulle de dock listas som en stark konkurrent i flera kategorier och skulle listas som bästa abonnemanget med 40 GB surf. Tele2 verkar kort sagt vara redo att sätta press på budgetkonkurrenterna med aggressiva erbjudanden från Penny.

Källa: Penny

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here