Har du haft problem med att pekskärmen på din iPhone 6 eller 6 Plus slutat fungera? En grå rand som dyker upp längst upp på skärmen och en pekskärm som blir sämre och sämre tills den inte går att använda mobilen längre? Du är inte ensam. ”Touch disease”, peksjukan, påverkar många.

1471974574560
Foto: iFixit

Problemet uppmärksammades nyligen av gör-det-själv reparationssajten iFixit.org. Problemet börjar ofta med att en grå, flimrande rand dyker upp längst upp på skärmen. Samtidigt blir pekkänsligheten sämre och sämre på telefonens skärm. Att byta ut skärmen löser inte problemet, det sitter nämligen mycket djupare än så.

Orsaken är en designmiss

I kampen att göra telefoner mindre och mindre verkar det som att en miss har gjorts på vid designen av iPhone 6 och 6 Plus. Orsaken till att skärmen slutar fungera verkar nämligen sitta i de chip inne i telefonen som kontrollerar pekskärmen. Det har visat sig att dessa chip släpper från moderkortet inne i mobilen när telefonen böjs. Det räcker därför inte att reparera telefonen bara genom att byta ut skärmen.

Det riktiga problemet finns fortfarande kvar i telefonen. I tidigare modeller av iPhone var pekskärmens chip skyddat av ett metallhölje som förhindrade det från att släppa från moderkortet. Detta hölje togs bort när iPhone 6 och 6 Plus designades. iPhone 6S och 6S Plus verkar ha kommit runt problemet genom att placera chipen på en annan plats i telefonen.

iphone 6

Problemet är svårlöst

För att lösa problemet krävs att de chip som styr pekskärmen fästs igen på kortet i mobilen. I praktiken innebär det normalt att konsumenter tvingas byta ut chipen helt för att det ska fungera ordentligt, skriver iFixit. Apples butiker är enligt iFixit inte heller utrustade för att göra denna typ av reparation. Du som stöter på problemet blir därför tvungen att vända dig till någon annan – ofta en reparatör som inte är godkänd av Apple.

För dig som inte ännu stött på problemet är det viktigt att du försöka undvika att böja din telefon. Så länge telefonen inte böjs eller utsätts för annat högt tryck bör problemet inte uppstå.

Källa: iFixit

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Roger är skribent på Surfa.se. Han har studerat vetenskapsjournalistik vid Umeå universitet och har ett stort intresse för konsumentelektronik. Vill du kontakta Roger så maila till: roger@surfa.se

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − 18 =