Det verkar ha blivit en tradition för Apple att introducera nya versioner av iPhone under våren. Lansringen kommer passande nog ett halvår efter lanseringen av det tidigare årets flaggskepp. Under förra året presenterades Product Red-versioner av iPhone 7 och iPhone 7 Plus. I år kommer en liknande nyhet, med ett fåtal intressanta skillnader.

Färg och välgörenhet

Product Red är namnet på ett program som kombinerar kommersiella produkter med insamling av pengar för välgörande ändamål relaterade till AIDS. Apple har sedan länge sålt röda iPods, mobilskal, högtalare, hörlurar och iPhones vars intäkter delvis gått till välgörenhet. Nu är det iPhone 8 och iPhone 8 Plus som står på tur. Telefonerna som lanserades i höstas får alltså en ny färg. Glasbaksidor och metallsidor är nu färgade röda, istället för rosa, svarta eller vita. iPhone 8 och 8 Plus får alltså exakt samma förändring som iPhone 7-serien fick förra året.

Fler modeller ger lägre pris

iphone 8 product redEn skillnad i årets nyhet är framsidan av de nya modellerna. Medan iPhone 7 fick en röd baksida och en vit framsida har de nya modellerna en svart framsida. En ännu större skillnad är att årets modeller inte är begränsade till Apples dyraste modeller. Med iPhone 7 var det inte möjligt att köpa den röda modellen utan att också betala extra för Apples större lagringsmängd. I år ska det vara möjligt att köpa den billigaste modellen för standardpris, trots den röda färgen. I Sverige betyder det att alla versioner av iPhone 8 med 64 GB lagring fortfarande kostar 8 000 kronor och att iPhone 8 Plus kostar 9 100 kronor.

Som vanligt är det alltså bara färgen och det välgörande ändamålet som skiljer Product Red-versionerna av iPhone 8-serien från de tidigare versionerna. De har annars identiska bildskärmar, kameror, processorer med mera.

Apple berättar inte hur stor andel av intäkterna som går till välgörenhet. Företaget redovisar dock glatt att de har samlat in 160 miljoner dollar sedan starten av programmet för många år sen.

Både Product Red-versionerna av iPhone 8 och iPhone 8 Plus kommer att börja säljas online i Sverige med start i morgon och i Apple-butiker med start på fredag.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 − 2 =