Apple iPhone 8
4.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:4,7 tum
Bra att veta:Vi har testat den vita versionen av iPhone 8. Den säljs också i en svart och en rosa/guldig färg.
Fördelar
+ Kameran
+ Högtalarna
+ Kraftfull processor
+ Trådlös laddning
Nackdelar
- Stora skärmramar
- Ingen inkluderad snabbladdare
- Ingen hörlusport
Kamera6.2
Skärm6.7
Batteri5.8
Kamera6.2
Skärm6.7
Batteri5.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Apple iPhone 8 baseras på en fyra generationer gammal design som ändå har mycket att erbjuda. Metallbaksidan har bytts ut mot glas för att ge plats åt trådlös laddning – en välkommen nyhet. Utöver det finns en imponerande kamera, en lite förbättrade batteritid, en TrueTone-skärm, en otroligt kraftfulla processor och riktigt bra högtalare. iPhone 8 är kort sagt en riktigt bra smartphone. Vi hade dock gärna sett en lite mer modern design, en inkluderad snabbladdare, en hörlursport och en lite bättre skärm.

 

Hårdvarudesign

iPhone 8

Apple beskriver designen av sin senaste smartphone som ”all new”. Att kalla designen helt ny är dock en uppenbar överdrift. iPhone 8 har en ganska gammal design som sin grund. Till skillnad från sitt större syskon, iPhone 8 Plus, har iPhone 8 dock i alla fall en design som är någorlunda praktisk.

Läs mer om hårdvaran

Den rundade och platta design som iPhone 8 använder sig av etablerades av Apple vid introduktionen av iPhone 6 för tre år sen. iPhone 8 är alltså den fjärde telefonen från Apple som använder samma typ av design som tidigare. Det betyder att framsidan bjuder på en skärm med en tillhörande skärmram som är lika stor som vanligt. Runt sidorna finns en rundad metallram och baksidan är helt platt med undantag för en lite utstickande kamera.

Den grundläggande designen har inte förändrats mycket men Apple har gjort en förändring när det gäller materialval. Medan tidigare iPhones har använt aluminium för sin baksida har iPhone 8 bytt till glas. Det gör det möjligt för Apple att bygga in stöd för trådlös laddning enligt Qi-laddningsstandarden. Det gör också att det inte bara är framsidan som kan ta skadas när telefonen faller i marken. Glas kan alltid spricka. Den risken fanns inte med aluminium som täckte baksidan av iPhone 7.

Test iPhone 8

Lyxigt utseende

Det finns alltså praktiska fördelar och nackdelar med Apples nya materialval. Glaset påverkar dock också telefonens utseende. Vi har testat den vita versionen av iPhone 8. Likt den guld/rosa-versionen av iPhone 8 Plus, som vi också har testat, har den vita baksidan på vår iPhone 8 ett unikt utseende. Glaset påminner mer om någon typ av polerad mineral än om glas. Det ger telefonen ett speciellt och lyxigt utseende.

På baksidan finns också en inbyggd Apple-logga som skyddas bakom glaset. I det översta vänstra hörnet sitter en kamera som sticker ut en knapp millimeter från baksidan av telefonen. Faktumet att kameran sticker ut utsätter den för större risk att repas. Det gör också telefonen lite vinglig när den ligger på ett bord eller någon annan platt yta. Bredvid kameran sitter också en sekundär mikrofon och fyra LED-lampor med två olika toner.

Glasbaksidan är rundad längs sidorna och möter telefonens aluminiumram på ett naturligt sätt. På höger sida finns en på/av-knapp som är praktiskt placerad och som erbjuder bra fysisk återkoppling. Strax under knappen finns en nanoSIM-kortplats. På vänster sida hittar vi två volymknappar och ett reglage för att styra telefonens ljudläge. På undersidan finns slutligen en högtalare, mikrofon och en Lightning-port. iPhone 8 har alltså ingen klassisk hörlursport. Användare som vill använda hörlurar får istället välja mellan att använda Bluetooth-hörlurar, Apples inkluderade Lightning-hörlurar eller Apples inkluderade Lightning till 3,5 millimeter adapter.

Stora skärmramar

På framsidan av Apple iPhone 8 sitter en skärm som vi är vana vid att se från Apple. Den mäter 4,7 tum och är därför relativt liten. Många konkurrenter i samma prisklass har skärmar som mäter minst 5 tum men ofta 5,5 tum eller mer. Runt skärmen på iPhone 8 sitter visserligen väl tilltagna ramar men i slutänden är iPhone 8 ändå en relativt kompakt smartphone.

Under skärmen sitter en hemknapp som också fungerar som en snabb och pålitlig fingeravtrycksläsare. Likt förra årets modell har iPhone 8 en hemknapp som bara är kapacitiv. Det betyder att den inte är mekanisk och att den inte fungerar när vantarna är på.

Ovanför skärmen finns en hörlur, en kamera och sensorer som känner av ljuset i telefonens närmiljö. Tillsammans tar hemknappen, hörlurarna och sensorerna upp plats som gör ramen runt skärmen onödigt stor med tanke på skärmstorleken. Det är dock inte så förvånande med tanke på hur många år den grundläggande designen har på nacken.

Oberoende på hur gammal designen är går det inte att säga annat än att iPhone 8 är ännu en otroligt väl konstruerad smartphone från Apple. Metallramen ger den stabilitet och glaset på både baksidan och framsidan hjälper till att skapa en känsla av kvalitet som få konkurrenter kan erbjuda. Vi hade gärna sett en hörlursport, ett mer tåligt material på baksidan och tunnare skärmramar. iPhone 8 har ändå en design som hittar rätt på många sätt och som är ett betydligt smidigare alternativ än iPhone 8 Plus.

Stäng

 

Skärm

iPhone 8 har en 4,7 tum skärm med en upplösning på 750 x 1 334. Skärmen använder sig av LCD-teknik och presterar så gott som identiskt med tidigare bildskärmar från Apple. Det betyder att den kan erbjuda hög ljusstyrka när den används utomhus, att den är färgexakt och presterar bra vid höga betraktningsvinklar. Det betyder att svärtan inte är lika bra som på Samsungs AMOLED-baserade skärmar och att kontrasten därför inte blir lika bra. Som en bonus har dock Apple nu integrerat TrueTone – en teknik från iPad-serien som ger skärmen en korrekt vitbalans baserat på ljuset i omgivningen.

Läs mer om skärmen

Dynamisk vitbalans

TrueTone använder sig av en inbyggd ljussensor som sitter ovanför skärmen på iPhone 8. Sensorn mäter som nämnt ljuset i sin närmiljö för att passa in. När TrueTone aktiveras blir skärmen varmare i sin ton. Det gör att skärmen ofta blir mer ”korrekt”. En skärm med korrekt vitbalans har en temperatur på 6500K. En högre temperatur är blåare/kallare och en lägre temperatur är gulare/varmare. Många smartphones är dåligt kalibrerade och ligger ofta långt över 7000K. I en normal inomhusmiljö med varma lampor landar iPhone 8 på cirka 6200K. I en miljö med dagsljus har skärmen en vitbalans på runt 6700K i våra tester. När TrueTone är inaktiverat ligger vitbalansen istället på 7200K. Vi har svårt att förstå varför skärmen inte ligger närmare 6500K, även när TrueTone inte är aktiverat. Skärmen hade kunnat visa korrekt vitbalans utan att veta temperaturen på ljuset i sin omgivning.

TrueTone är ett steg framåt för Apples bildskärmar. Tekniken gör att iPhone 8 har en skärm som passar bättre in i sin närmiljö. TrueTone-tekniken, som Apple har använt i sina iPads i flera generationer, är en stor fördel för iPhone 8 när den jämförs med konkurrenterna. Nu väntar vi bara på att den 120Hz-teknik som Apple använder i iPad Pro ska komma till iPhone.

Stäng

 

Högtalare

Apple har uppgraderat högtalarna som sitter i iPhone 8 och de presterar märkbart bättre än tidigare. Den största förändringen märks i högtalaren som sitter i hörluren. Den är starkare och har bättre täckning bland lägre frekvenser. Det gör att telefonen kan leverera en jämnare stereobild. Medan iPhone 7 hade stora problem med att högtalaren i hörluren hade svårt att komma i närheten av huvudhögtalarens ljudvolym och kvalitet är skillnaden nu betydligt mindre. Det gör iPhone 7 till en av de mest kraftfulla och högkvalitativa högtalartelefonerna på marknaden. Tidigare marknadsledare, så som HTC U11, har ingen chans när iPhone 8 erbjuder högre ljudvolym och ett klarare mellanregister.

 

Batteri

Test iPhone 8

Apple iPhone 8 har ett batteri som är lite mindre än batteriet i förra årets modell. Trots det erbjuder den en lite bättre batteritid än sin föregångare. Det betyder att normala användare kan förvänta sig knappt 20 batteriprocent kvar vid slutet av dagen. Det betyder dock också att användare med högre krav på batteritid kan få problem. iPhone 8 håller helt enkelt inte för en lång dags hård användning. Om du är en sådan användare kan iPhone 8 Plus vara ett betydligt bättre alternativ.

Läs mer om batteriet

Vi har länge klagat på faktumet att Apples telefoner laddar oerhört långsamt. iPhone 8 är tyvärr inget undantag. Trots att den är Apples första telefon med stöd för snabbladdning inkluderar inte Apple någon snabbladdare i lådan. Det betyder att en full laddning fortfarande tar två och en halv timma med Apples inkluderade laddare. En officiell snabbladdare och kabel från Apple kostar 900 kronor. Med den dyra laddaren kan iPhone 8 ladda från 0 till 50 procent på 30 minuter.

En annan stor nyhet i iPhone 8 är trådlös laddning. Med stöd för Qi-laddning kan konsumenter ladda telefonen utan att behöva koppla in en sladd. Apple säljer ingen officiell laddare men det finns gott om trådlösa laddare från andra företag. Det som är lite synd med Apples implementering av Qi är att den är begränsad till 5 watt, att den kommer få stöd för 7,5 watt snart, men att Samsung Galaxy Note 8 har stöd för 15 watt. Det betyder att konkurrenten kan ladda betydligt snabbare, även utan sladd.

Stäng

 

Kamera

iPhone 8

Apple iPhone 8 har en ny kamera som använder sig av en ny och större sensor. Kamerans upplösning, pixelstorlek och bländarvärde är dock oförändrat. Trots det erbjuder den en ordentlig uppgradering som gör den till en av marknadens bästa kamera, med endast en kamerasensor.

Läs mer om kameran

iPhone 8 har en kamera som representerar ett ordentligt steg framåt för Apple. Förbättringarna är synliga i många olika miljöer. En av de större och kanske mer förvånande nyheterna är hur kameran kan hantera normala ljusa miljöer. Den nya kameran har ett brett dynamiskt omfång, betydligt bredare än iPhone 7. Det gör att Apple nu kan erbjuda riktigt bra täckning i både ljusa och mörka delar av bilder.

När det gäller mörkerprestanda ser vi att Apples optiska bildstabiliseringssystem, som utnyttjar den utökade sensorstorleken, används flitigt för att stabilisera och öka skärpan och detaljrikedomen i bilder. iPhone 8 är helt enkelt ett steg framåt för Apple när det gäller mörkerprestanda. Med det sagt är Samsung fortfarande ledare på marknaden när ljuset tryter.

Rekordsättande video

Apple har gjort flera förbättringar när det gäller videoprestanda. iPhone 8 är först i branschen med att ha stöd för 4K UHD 60p-inspelning. Det betyder att kameran kan leverera oerhört hög detaljrikedom och samtidigt återskapa snabba rörelser. Kamerans stabiliseringssystem är jämförbart med konkurrenterna men den utökade bildfrekvensen ger iPhone 8 möjlighet att fånga en typ av video som är omöjlig på någon annan telefon.

Samma gäller med slow motion. Den nya modellen har stöd för att fånga 240 bilder per sekund i Full HD-upplösning. Det ger kameran möjlighet att fånga slow motion i samma hastighet som tidigare men med dubbelt så hög upplösning.

Stäng

 

Mjukvara

iPhone 8 erbjuder inte särskilt många eller stora mjukvarunyheter. Eftersom den inte har några stora hårdvarunyheter finns det inte heller mycket som skiljer mjukvaran i iPhone 8 från mjukvaran iPhone 7. Det betyder att iPhone 8 fortsätter dra nytta av ett riktigt snabbt, effektivt och kraftfullt operativsystem. Ett operativsystem som är Apples största unika säljargument för hela iPhone-serien.

Läs mer om mjukvaran

iOS 11 är operativsystemet som står till grund för iPhone 8. Under vår testperiod har vi testat telefonen med iOS 11.0.2. Operativsystemet har fungerat bra men har varit allt annat än fritt från buggar och problem. Vi sett underliga beteenden från många andra delar av systemet. Vissa notiser har haft mer text än vad som fått plats i dem så att de har flödat över i notisfältet och vid vissa tillfällen har vi sett renderingsproblem på hemskärmen när vi bläddrar bland appar. Vi har sett relativt små problem som Apple brukar få kontroll över efter ett par uppdateringar. Det är dock tråkigt att tidiga iPhone-köpare alltid måste lida genom Apples mjukvaruproblem, även två veckor efter lanseringen.

Augmented Reality

Vi ska inte gå in i detalj på alla nyheter i iOS 11. Det finns som sagt inte särskilt många nyheter i operativsystemet som är specifika för iPhone 8. Apple säger dock att kameran i den nya modellen är kalibrerad tillsammans med telefonens rörelsesensorer för att leverera bra Augmented Reality-upplevelser. Tillsammans med ARKit, som är inkluderat i iOS 11, kan iPhone 8 använda sina sensorer för att placera virutella objekt på en bild av verkligheten. Det finns en handfull appar på App Store som gör det möjligt att utforska verkligheten med hjälp av datorgenererade objekt. Utbudet av appar och spel är dock kraftigt begränsat just nu. IKEAs möbleringsapp är det bästa exemplet på en praktisk app som fungerar bra och som kan dra nytta av Apples AR-teknik.

Mer kraft

iOS 11 är ett mer kraftfullt operativsystem som låter användare göra mer med sin iPhone. iOS 11 är till exempel det första operativsystemet för iPhone som har en inbyggd filhanterare. Med det sagt går det inte att komma undan faktumet att operativsystemets översimplistiska hemskärm saknar funktioner som konkurrenten Android har kunnat erbjuda i snart ett årtioende. Med Force Touch och widgets i panelen till vänster om hemskärmen har Apple introducerat fler sätt för användare att styra funktioner som vanligen är gömda i appar. Rutnätet av appar som iOS använder som sin hemskärm saknar dock fortfarande grundläggande funktioner som kan göra det enklare och smidigare att använda Android-telefoner.

Diskussionen om huruvida iOS eller Android är det bästa operativsystemet är en fråga om tycke och smak mer än om tekniska skillnader. I slutänden erbjuder både operativsystemen både fördelar och nackdelar. För dig som inte kan tänka dig något annat än en iPhone skiljer sig inte iPhone 8 från tidigare iPhones på något substantiellt sätt.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Apple iPhone 8

Apple iPhone 8 Plus är ett prestandamonster. Med en ny A11 Bionic-processor erbjuder iPhone 8 Plus cirka 25 procent högre prestanda än sin föregångare och cirka 75 procent högre prestanda än Android-branschens bästa processor. Det beror på en kombination av faktorer så som processorns fysiska storlek, minnesmängd och mycket mer. Processorns teoretiska prestanda är dock bara betydelsefull om den resulterar i praktisk fördelar. Med undantag för ett par mjukvarubuggar som kan sätta käpparna i hjulet, är iPhone 8 Plus en otroligt snabb telefon. Den är dock inte 75 procent snabbare än en Android-telefon vid vardaglig användning. Telefonens mjukvara är anpassad efter dess hårdvara. Unika funktioner, så som den speciella kameraappen som iPhone 8 Plus har, är ett exempel på en praktisk skillnad som är ett resultat av processorns imponerande prestanda.

Läs om lagring

När det gäller lagring har iPhone 8 64 eller 256 GB intern lagring. Den har inget stöd för microSD-kort så det är viktigt att du köper den modell som passar dig. Det finns inget sätt att uppgradera lagringsutrymmet i framtiden. Med en uppsjö av molntjänster som kan säkerhetskopiera och spara bilder, videos och musik i molnet är det inte säkert att du behöver särskilt mycket utrymme på din lokala iPhone men det är helt enkelt upp till dig hur du vill använda din iPhone. Det är dock värt att notera att det bara krävs cirka två timmar 4K 60p-videoinspelning för att fylla en iPhone med 64 GB lagringsutrymme.

Stäng

Klicka för specifikationer

Skärm 4,7 tum LCD
Skärmupplösning 750 x 1 334
Storlek 138,4 × 67,3 × 7,3 mm
Vikt 148 gram
Kamera 12 MP
Främre kamera 7 MP
Videoinspelning 2160 60p
NFC Ja, endast Apple Pay
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G
Vattentålig Ja, IP67
Processor Apple A11 Bionic
Lagring 64/256 GB
RAM 2 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 1 820 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

femton + ett =