Detta är en krönika. Här presenterar krönikören sina personliga åsikter.

Jag testar väldigt många mobiler, 48 stycken under 2017 för att vara exakt. Med en målsättning att göra så bra och rättvisa tester som möjligt är det omöjligt för mig att ha en egen mobil utöver alla testmobiler. Hade jag haft en egen mobil hade jag aldrig haft tid att använda den. För att testa alla mobiler på riktigt och verkligen uppleva hur bra eller dåliga de är använder jag varje testmobil som om den vore min egen och enda smartphone. Jag har med andra ord ingen personlig ”daily driver”. Men om jag skulle befinna mig i ett parallellt universum där jag inte var smartphonerecensent, då vet jag vilken mobil jag skulle köpa. Det skulle inte vara vår Bäst i test-vinnare.

Bäst är inte alltid bäst

I Svenska Smartphoneguiden har vi flera fina utmärkelser för mobiler av olika typer. Bäst i test-utmärkelsen är givetvis den finaste. Den går till den mobil som kombinerar så många bra egenskaper att den sammanlagt erbjuder smartphonebranschens absolut bästa användarupplevelse, oberoende på pris. Sedan i våras har Huawei P20 Pro ägt Bäst i test-utmärkelsen i guiden. P20 Pro är inte bara en otroligt bra mobil. Den är bäst.

Huawei P20 Pro har trippla kameror och Svenska Smartphoneguidens Bäst i test-utmärkelse.

Med det sagt är den inte nödvändigtvis det bästa valet för alla användare. Om du vill ha en liten mobil är Sony Xperia XZ2 Compact ett bättre val och om du vill spara lite pengar är OnePlus 6 ett annat bra val. De kan till och med vara bättre val än Huawei P20 Pro, för dig. Det är det som är så bra med dagens smartphonemarknaden. Den ger dig som konsument många bra alternativ. Det är också därför vi har så många olika utmärkelser för så många olika typer av konsumenter i Svenska Smartphoneguiden.

Om jag inte skulle ha det jobb jag har, vilken mobil skulle jag köpa då? Den frågan ställer jag mig ibland. Mitt svar har länge varit telefoner med så bra specifikationer och så höga priser som möjligt. Flaggskeppsmobiler av olika slag har alltså alltid varit mina favoritmobiler, som jag också varit villig att betala för. I år förändrades det för första gången.

Tillräckligt mycket bättre

Vilken mobil skulle jag köpa då? Svaret är en mobil som kostar hälften så mycket som vår nuvarande testvinnare. Nokia 7 Plus. Det låter kanske lite underligt. Vad gör Nokia 7 Plus som är bättre än Huawei P20 Pro? Svaret är egentligen: inte mycket, men tillräckligt mycket. För mig är de saker som Nokia 7 Plus gör bättre än Huawei P20 Pro så värdefulla att de gör Nokia 7 Plus till en mobil som jag personligen skulle välja framför marknadsledaren.

 
Nokia 7 Plus
4.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,0 tum
Bra att veta:Vi har testat den svarta versionen av Nokia 7 Plus. Det finns också en vit med svart framsida.
Fördelar
+ Bra batteritid
+ Kraftfull processor
+ Android One
+ Dubbla SIM-stöd
Nackdelar
- Beläggning på baksidan riskerar att slitas
- Medioker högtalare
- Kallblå skärm
Kamera5.7
Skärm5.7
Batteri7.6
Kamera5.7
Skärm5.7
Batteri7.6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Den mest uppenbara fördelen med Nokia 7 Plus är givetvis priset. Jag är villig att betala en hel del för riktigt bra produkter. I slutänden måste dock alla dyra produkter kunna motivera sitt pris. Under de senaste året har smartphonetillverkare stött på problem när de försökt motivera sina dyra mobilers höga priser. Det tror jag paradoxalt nog är en av flera förklaringar till flaggskeppsmobilers kraftigt stigande priser. För att differentiera sig gentemot de billigare konkurrenterna krävs allt mer exotisk, extrem och dyr teknik. Smartphonebranschen har kort sagt börjat närma sig ”the point of deminishing returns”, den punkt där vidare investeringar ger betydligt mindre tillbaka. För att över huvud taget ha en tydlig fördel krävs extrema resurser.

Den bästa, för mig

Nokia 7 Plus är vår tids bästa exempel på en mobil som har lyckats hitta en unikt bra balans mellan funktionalitet, kvalitet och pris. Med ett pris på 4 000 kronor har Nokia haft utrymme att inkludera en bra kamera, bra processor och många bra funktioner. Samtidigt är den inte så billig att den är störande långsam i jämförelse med flaggskeppsmobilerna eller saknar någon livsviktig funktion. Den erbjuder samtidigt en riktigt bra mjukvaruupplevelse, en av branschens snabbaste Android-uppdateringar och otroligt bra batteritid.

Nokia 7 Plus har en stor sex tum skärm på sin framsida.

Om jag skulle lägga mina egna pengar på en ny mobil skulle jag alltså välja Nokia 7 Plus. Det beror givetvis på mina personliga prioriteringar men också på en smartphonemarknad som aldrig tidigare kunnat erbjuda så imponerande kvalitet för så lite pengar. Det betyder som sagt inte att dyrare mobiler inte är bättre – det är de nästan alltid. Vår Bäst i test-vinnare har en bättre skärm, betydligt bättre kamera och snabbare processor än Nokia 7 Plus. I slutänden kan det dock bara vara du som konsument som får bestämma vilken mobil som passar bäst för dig. Eftersom jag älskar Nokias mjukvara, den fantastiska batteritiden, den allmänt höga kvaliteten och det imponerande priset hade jag hellre köpt Nokia 7 Plus framför vår Bäst i test-vinnare.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

8 KOMMENTARER

 1. Är lite nyfiken på hur du (Joel) och andra ser på en jämförelse mellan Nokia 7 plus och LG V30? Jag har läst testen som ni gjort och de verkar båda vara bra telefoner. Har varit inne på LG V30 som är lättare och lite behändigare och den har sjunkit i pris (men är fortfarande lite dyrare än Nokia 7 plus). Är Nokias batteritid mycket bättre? Hur ser du på jämförelsen mellan kvaliteten på skärmarna?

 2. Skulle inte rekommendera Sony Xperia XZ2 just för den saknar 3.5 (har ju inte ändrat formen på mobilen mot Sony Xperia XZ1). Så tycker inte man ska uppmuntra till dumheter som detta.

  • Jag förstår inte riktigt vad du menar. Artikeln nämner inte XZ2. Om du menar XZ2 Compact så har den ändrat form i jämförelse med XZ1 Compact. Den har dessutom ändrat många andra saker, inklusive en kraftigt uppgraderad skärm.

  • Hej Emran!
   Kolla gärna i Svenska Smartphoneguiden här på Surfa. Bäst i test-utmärkelsen går till den absolut bästa telefonen just nu.

 3. Hei släng på nattljus funktionen så slipper ni det där kallblåa tonen i skärmen. Hälsningar Theo Mikkonen

  • Hej Theo!
   Det är en bra poäng. Då slutar givetvis den funktionen att fungera som den ska. Om man ändå inte bryr sig om den är det ju definitivt ett alternativ.
   /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 − 4 =