Det är svårt att anklaga EU för att inte lägga tillräckligt mycket energi på teknikbranschen. Det kan givetvis diskuteras om EUs energi läggs på rätt sak och vid rätt tillfälle men de gör i alla fall något. Det senaste exemplet var en rekordstor böter mot Google som satte hårda krav på framtiden för Android. Nu vill EU-kommissionens Margrethe Vestager granska hur mobiltillverkare hanterar mobiltelefoners laddare. Hon hotar med att lagstadga om en standard som skulle vara totalt meningslös.
Viljeförklaring utan resultat
Under våren 2009 höll EU samtal med tio företag inom mobilbranschen. Samtalen resulterade i en viljeförklaring om att alla framtida mobiltelefoner skulle använda microUSB-portar. Syftet var att göra alla mobilladdare kompatibla så att färre mobiler skulle behöva säljas med inkluderade mobilladdare. Om en konsument redan hade flera kompatibla laddare hemma var logiken att det vore onödigt för den att få fler varje gång den köpte en ny mobil.
Viljeförklaringen hade ett utgångsdatum år 2012 och förnyades aldrig. Under perioden fram till utgångsdatumet lanserade många tillverkare nya mobiler med microUSB-portar, helt enligt överenskommelsen och precis som de redan hade gjort sedan tidigare. Den part som viljeförklaringen verkligen var relevant för hade dock gjort motsatsen. Apple hade redan utvecklat en ny port som lanserades samma år som utgångsåret. iPhones 30-pin-port ersattes av den Apple-unika Lightning-porten, inte av en microUSB-port. Viljeförklaringen hade med andra ord ingen effekt alls. Precis som tidigare var det fortfarande i princip bara en smartphonetillverkare som inte använde microUSB-standarden.
Det finns redan en standard
Frågan är dock om branschens viljeförklaringen någonsin hade någon rimlig chans att lyckas. Vad hade hänt om Apple bytt från 30-pin till microUSB? Min tes är: ingenting. Syftet med viljeförklaringen var nämligen att minska antalet laddare som hamnar på soptippen. Det skulle uppnås genom en standardisering av laddare. EU fick sin standardisering. Så gott som alla laddare använder fortfarande exakt samma USB Typ-A-port, oberoende på vilken smartphone en konsument köper. Det finns givetvis ett fåtal undantag men faktum är att en smartphoneladdare ser nästan exakt likadan ut i dag som den gjorde när Apples första iPhone startade smartphonerevolutionen år 2007. Smartphoneladdare har med andra ord varit standardiserade i mer än ett decennium.
Denna typ av kompatibilitet mellan mobilladdare var inte riktigt vad EU syftade på när de skapade sitt initiativ. De ville ha samma port i alla mobiler, inte bara i laddarna. Skillnaden i praktiken är ju dock minimal när vi fokuserar på initiativets målsättning. Det finns ju en anledning till att flygplan, bussar och vänthallar runt om i världen har identiska USB-portar i väggar och säten. Alla mobiler kan använda samma typ av port. Det måste väl ändå vara det ultimata beviset på att vi redan har en marknad med en extrem standardisering. Vad hände då med EUs tro på en värld där mobiler inte längre behöver säljas tillsammans med en laddare? Samma sak som nästan alltid händer: konsumenten bestämde.
Flera företag har testat att sälja mobiler utan inkluderade laddare. Motorolas populära och billiga Moto G-serie är nog det mest kända exemplet. De experimenterade med att inte inkludera en laddare men la snabbt ner idén. Jag tvivlar på att det beror på en mobilladdar-lobby som vill fylla jordklotet med skräp. Det beror helt enkelt på att konsumenter vill ha dem och skulle vara besvikna om de inte inkluderades.
Kan finnas andra lösningar
Nu vill Margrethe Vestager från EU-kommissionen utreda frågan och hotar med att EU kanske borde standardiserade mobilladdare, enligt Reuters. Faktumet att hon utrycker sig på det sättet visar på en skrämmande oförståelse. Visst. Vissa tillverkare använder fortfarande annorlunda kablar och portar i sina mobiler… Apple. Men mobilladdare har varit standardiserade sedan innan viljeförklaringen år 2009. Det finns inget behov av en lag eller ens en utredning om en standardisering av laddare när standarden redan finns och används av så gott som alla mobilföretag.
Om syftet i slutänden är att minska elektronikskräpet kommer en standardisering inte göra någon större skillnad – eftersom det redan finns en standard. Mer och bättre information till konsumenter kan kanske skapa ett intresse av att köpa mobiler utan onödiga tillbehör. Där ligger dock ansvaret främst på konsumenter och på tillverkare. Om EU trots det vill ta ett eget ansvar skulle en lag om att mobilladdare inte alls får inkluderas med nya mobiler vara ett mer rimligt och troligen mer effektivt tillvägagångssätt. En utredning kring det kan jag stötta och som tur är verkar kommissionen öppen för flera alternativ till reglering. När de ändå håller på kan de dock kanske också ta en titt på de förslag om reparerbar elektronik som mer än 95 procent av parlamentet röstade igenom för mer än ett år sen och som kommissionen fortfarande inte verkar intresserade av. Reparerbar elektronik är en fråga som folkets representanter redan har sagt sig bry sig om – i kontrast med kommissionens underliga engagemang kring standardiserade laddare som redan existerar.
Källa: Reuters
Jag personligen hade heller köpt mobil utan laddare följer med.
Att sen kräva viss kontakt på mobilen blir lite konstig (hur ska det fungera om usb-c t.ex skulle behövas bytas ut).
Men lägga krav på Apple så man slipper jaga sladd till sin mobil. För vissa har bara micro USB eller lighting hemma.
Men rätten att kunna enkelt byta batteri är något dom bör kunna driva, känns ju som hela bunten är mutade.
Att kunna byta batteri borde vara prio 1.
Men att gnälla på EU när Apple kör med inlåsning är bara fånigt, man måste vara en fanboi för att ta deras parti.