Ladda på avstånd med ny trådlös laddningsteknik

0

Trådlös laddning är knappast ett nytt koncept. Det har funnits i vissa smartphones i mer än fem år men snart lanseras en ny laddningsteknik som kan förändra sättet vi ser på trådlös laddning.

Flera tekniska fördelar

Rezence är namnet på en relativt ny trådlös laddningsteknik som kommer att lanseras på bred front i år. Tekniken skiljer sig från tidigare trådlös laddningsteknik, så som den populära Qi-teknik, genom att den kan skicka energi på relativt långa avstånd, genom material så som bordsskivor, att den kan ladda flera enheter samtidigt och att den kan ladda enheter betydligt snabbare.

Rezence gör det möjligt för konsumenter att exempelvis installera en trådlös laddningsplatta i ett bord och lägga mobila enheter på den delen av bordet och ladda en eller flera enheter på det sättet. Detta betyder att Rezence gör sig av med många praktiska problem som Qi har lidit av. Laddning går inte längre lika långsamt, telefonen måste inte ligga helt rakt, en laddningsenhet är inte längre begränsad till att ladda bara en enhet och enheten som ska laddas behöver inte längre nudda laddningsplattan. I nuläget är den stora nackdelen med Rezence att tekniken väntas vara dyrare än den konkurrerande  Qi-tekniken.

Snart till konsumenter

Rezence introducerades under förra året men har inte nått konsumenter ännu. Intel, som tillverkar komponenter för datorer, kommer att bygga in stöd för tekniken i sina produkter under 2016, vilket kommer att ge vissa bärbara datorer stöd för trådlös laddning. Qualcomm som tillverkar komponenter för smartphones och tablets har redan inbyggt stöd för tekniken i sina senaste komponenter och om vi ska tro på företagets representant på MWC-mässan i Barcelona så kommer flera stora företag börja använda laddningstekniken under våren.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett × 3 =