Efter en vår av tystnad har LG äntligen presenterat sitt nya flaggskepp för sommaren. LG G7 ThinQ lanseras med en stor flärp-utrustad skärm och Qualcomms senaste processor. På pappret verkar den nya modellen dock redan ha minst en tydlig svaghet.

LCD på 1 000 nits

LG G7 ThinQ är en alltså det nya flaggskeppet från det sydkoreanska företaget som senast lanserade LG V30. G7 är den första modellen från LG som har en ny design med en ”skärmflärp” inbyggd i den övre delen av skärmen. Flärpen innehåller en hörlur, sensorer och en videosamtalskamera men har inget 3D-system som till exempel iPhone X har. Flärpen gör i alla fall att LG kan sträcka skärmen längre upp mot telefonens övre kant och ger plats åt en 6,1 tum skärm. Skärmen använder sig av LCD-teknik och har en upplösning på 1 440 x 3 120. Till skillnad från V30 har G7 en förbättrad panel som sägs nå 1 000 nits i ljusstyrka. Värt att notera är att de potentiellt bara är på en liten del av skärmen. Exakt hur ljusstark skärmen verkligen är i praktiken återstår givetvis att se. Samsung Galaxy S9 kan i alla fall nå runt 680 nits.

Stora skärmar brukar ofta betyda stora batterier i moderna smartphones. LG G7 ThinQ är ett intressant undantag. Medan konkurrenter i samma pris- och storleksklass har batterier på runt 3 500 till 4 000 mAh nöjer sig LG med en kapacitet på 3 000 mAh. Det är samma kapacitet som Galaxy S8 har, en betydligt mindre smartphone med en skärmstorlek på 5,8 tum. Med ett kraftfullt Qualcomm Snapdragon 845-chipset finns det därför redan frågor kring om batteriet kan vara en allvarlig akilleshäl i LG.s nya modell.

RAM-förvirring

En annan svaghet, på pappret, är faktumet att LG har nöjt sig med 4 GB RAM. Det finns fortfarande få starka tecken på att moderna smartphones verkligen behöver mer än 4 GB RAM med dagens appar och operativsystem. I det underläge som LG trots allt ligger i på marknaden hade det dock givetvis inte skadat med så många imponerande specifikationer som möjligt. LG säger samtidigt att de kommer erbjuda en 6 GB-version med 128 GB lagringsutrymme kallad G7+ ThinQ i vissa marknader. Vi vet dock inte om det inkluderar Sverige.

LG G7 ThinQLG fortsätter att erbjuda en relativt unik funktion i G7 ThinQ. Likt många tidigare G-modeller fortsätter G7 traditionen att kombinera en traditionell kamera med en vidvinklig kamera som ger användare ett ovanligt brett perspektiv.

En intressant nyhet i LG G7 ThinQ är en dedikerad Google Assistant-knapp. Likt Samsungs Bixby-knapp leder LGs hårdvaruknapp direkt till en smart röstassistent. I detta fallet är det dock Googles röstassistent.

AI?

LG G7 ThinQ har ett lite annorlunda namn. Namnet som LG introducerade under MWC-mässan i Barcelona tidigare i våras, syftar på artificiell intelligens. LG säger att de använder sig av maskininlärning för att förbättra vissa aspekter av mobilens mjukvara. AI:n sägs till exempel ge kameran möjlighet att automatiskt hitta rätt inställningar för olika miljöer. Likt många andra tillverkares påståenden om AI i telefonen är det dock lätt att vara skeptisk till hur artificiellt intelligent en smartphone kan vara år 2018.

Detaljerna kring LG G7 ThinQ i Sverige är få i nuläget. Vi vet att den kommer till Sverige men har ingen info om när, för vilket pris eller ens vilken modell som är tänkt att nå svenska butikshyllor. När den informationen blir tillgänglig kommer vi givetvis berätta om det.

Uppdatering: En tidigare version av detta inlägget beskrev skärmen på LG G7 som en OLED-skärm. Det är helt fel. Den använder en LCD-skärm från LG. (2 maj 18:00)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

3 KOMMENTARER

    • Du har helt rätt Milan. Ett pinsamt misstag från min sida. Sådana fel ska inte få ske men det gjorde det denna gången. Jag har ändrat i inlägget och skrivit en rättelse i botten.
      /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nio + 3 =