På smartphonemarknaden är det tuff konkurrens om konsumenters intresse. Ett steg bort ifrån konsumenter slåss dock också processortillverkare om marknadsandelar. Nu börjar det kinesiska bolaget MediaTek ta allt större andelar och närmar sig Qualcomm som världens största tillverkare av processorer för smartphones.

Tar från Huawei och Qualcomm

Även på den svenska smartphonemarknaden har MediaTek blivit starkare de senaste två åren. Allt fler tillverkare börjar använda teknik från företaget. Det inkluderar Sony, Motorola och Samsung, som nyligen har börjat använda kretsar från företaget i sina smartphones. Utöver dem är MediaTek vanliga leverantörer för flera kinesiska tillverkare, såsom Xiaomi och Realme. Nu börjar förflyttningen till MediaTek visa sig i försäljningen Enligt en ny rapport från Counterpoint Research är MediaTek nu nära Qualcomm i marknadsandelar på smartphonemarknaden.

De senaste siffrorna visar att MediaTek har sett stark tillväxt det senaste året och att de tar andelar både från Huawei och Qualcomm. MediaTek har nu 26 procent av den globala marknaden medan Qualcomm har 29 procent. MediaTek har minskat glappet till Qualcomm med sex procentenheter det senaste året. Starkast tillväxt syns i sydamerika där marknadsandelarna har gått från 21 till 37 procent det senaste året.

Både MediaTek och Qualcomm har stora chanser att ta marknadsandelar just nu, särskilt på grund av Huawei som nyligen har tappat möjligheten att skapa kretsar från sin tidigare kretstillverkare. Det är också de positiva nyheterna för Qualcomm, som sannolikt har störst potential i de dyrare segmenten.

MediaTek har utvecklats starkt även med sina produkter de senaste åren. I telefoner så som Xiaomi Redmi Note 8 Pro kunde MediaTeks krets levererar dubbel grafikprestanda i jämförelse med Qualcomm-baserade konkurrenter. I dagsläget är det främst i budget- och mellanklassen som de erbjuder konkurrenskraftiga kretsar. För att plocka marknadsandelar verkar det vara en framgångsrik strategi.

Källa: Counterpoint

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

femton + 16 =