Trenden har varit tydlig på mobilmarknaden i Sverige de senaste åren. Priserna fortsätter sjunka och konsumenter får allt mer data för sin månadsavgift. I kombination med fler abonnemang utan bindningstid och korta uppsägningstider blir det lättare för konsumenter att byta teleoperatör och spara pengar tack vare konkurrensen på telemarknaden. År 2016 fortsatte trenden. Inom ett flertal kategorier sjönk lägstapriserna i Sverige med mer än 25 procent.

Sjunkande lägstapriser

I en rapport publicerad av Post- och telestyrelsen detaljeras telemarknaden under 2016 i Sverige. Myndigheten menar att det fortfarande är för krångligt för konsumenter att byta teleoperatör men att prisutvecklingen på marknaden i alla fall är positiv. PTS mäter marknadens lägsta pris inom sju grupper av abonnemang. I en prisgrupp ökade marknadens lägsta pris från 100 till 150 kronor men i alla andra grupper sjönk priserna eller förblev oförändrade.

Konsumenter som var ute efter abonnemang med 2–4 GB data såg priserna sjunka med 50 procent, från 300 kronor till 150 kronor per månad. Även konsumenter som ville ha 10–15 GB data såg marknadens lägsta pris sjunka med 25 procent, bara under 2016. För konsumenter med extrema krav på sitt abonnemang sjönk priset för 100 GB data från 550 till 500 kronor.

Mobilabonnemang sjunker i pris

Enligt Post- och telestyrelsen var det Tele2 som hade Sveriges billigaste abonnemang under 2016. Abonnemanget kostade 149 kronor och innehöll 20 GB data per månad. Det dyraste abonnemanget i Sverige, per GB surfdata, kostade 229 kronor och innehöll 1 GB surfdata.

Bindningstider kan vara dyra

Priserna i vissa grupper förblev oförändrade under 2016. De kraftigt sjunkande priserna i vissa typer av abonnemang visar åter igen att konsumenter kan göra en dålig deal när de låser sig till en teleoperatör, oftast i samband med att de köper ny telefon. Det finns givetvis undantag till regeln. Prisutvecklingen på den svenska marknaden de senaste åren visar ändå att konsumenter kan få mer och betala mindre om de kan vara flexibla med sina mobilabonnemang.

Källa: PTS (PDF)

Köp telefon utan abonnemang – betala mindre, få mer

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − nitton =