Vi har tidigare skrivit om faktumet att du kan hålla koll på din mobila dataanvändning för att se till att din data räcker hela månaden ut. I denna artikeln berättar vi hur du som har en Android-telefon kan stoppa en app som använder din mobildata mer än du vill.

Begränsa en apps bakgrundsdata

I många appar går det att gå in i appens inställningar och be appen bara använda data över Wi-Fi-nätverk. Vissa appar har dock inte den inställningsmöjligheten eller så är det svårt att hitta den. Du kan dock själv styra exakt vilka appar som har möjlighet att använda din mobildata. Om du hittar en app som du inte vill ge mobil dataåtkomst till kan du enkelt blockera den appen. Gå till Inställningar och klicka på Appar eller Program. Leta reda på den app du vill blockera och klicka på den. Klicka sedan på Dataanvändning. Här finns ett alternativ som oftast kallas ”Begränsa appens bakgrundsdata”. När du klickar på detta alternativet inaktiveras appens möjlighet att använda mobildata. Appen kan nu bara surfa över Wi-Fi-nätverk.

Stoppa mobildata över hotspot

Om du surfar på en väns mobila hotspot kommer din inställning tyvärr ignoreras. Eftersom din telefon tror att du använder ett Wi-Fi-nätverk kommer din inställning ignoreras och du riskerar att sluka din väns mobila data. Det finns dock en lite gömd inställning i Android som kan hjälpa. Gå till Inställningar och klicka på Dataanvändning. Klicka på menyknappen och därefter på Nätverksbegränsningar. Här får du en lista över alla nätverk som du anslutit till någon gång. Aktivera inställningen för din väns hotspot och all data som skickas över det nätverket hanteras som om det vore ett mobilnät.

Fyra år gamla funktioner

Med två enkla inställningar kan du få full kontroll över din mobila dataanvändning. Det är dock värt att notera att olika Android-telefoner kan ha olika namn för samma inställning. Alla Android-telefoner som har lanserats de senaste tre–fyra åren har dock stöd för funktionerna som nämns i detta inlägget. Även om dina inställningar inte nödvändigtvis heter exakt samma sak som våra, finns de nästan garanterat gömda någonstans även i din telefon.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sex − 1 =