Det är ingen hemlighet att vi gillar Motorolas budgetmobiler. Företagets produkter har dominerat Svenska Smartphoneguidens budgetutmärkelser sedan starten av Surfa. Det är därför alltid spännande att se nyheterna i Moto G-familjen som har varit Motorolas mest framgångsrika produktfamilj. Nu lanseras Motorola Moto G6-serien med nya och avlånga skärmar, nya processorer och större batterier.

Budgetmobiler blir avlånga

Motorola lanserar tre nya modeller i Moto G6-serien, precis som med G4-serien. Det betyder att det finns en Motorola Moto G6, en Moto G6 Play och en Moto G6 Plus. Moto G6 är standardversionen som troligen kommer bli den spirituella uppföljaren till Moto G5 Plus. Den har en ny 5,7 tum Full HD-upplöst skärm med ett 18:9-format. Den har tunnare skärmramar än någon tidigare Moto G-mobil men behåller fingeravtrycksläsaren och en selfiekamera med tillhörande LED-lampa på framsidan.

Motorola Moto G6

Moto G6:s baksida är täckt av glas och påminner en hel del om Moto X4. Här finns dessutom en rund och utstickande kameramodul med dubbla kameror, en 13 megapixel- och en 5 megapixelkamera. Huvudkameran har ett bländarvärde på f/1,8, vilket är lovande för en mobil i den prisklass som Moto G6 tillhör. Utöver det har den ett nytt Qualcomm Snapdragon 450-chipset, 3 GB RAM och 32 GB lagringsutrymme. Till skillnad från Moto G5 har den dock inget utbytbart batteri. Det betyder att Motorola i princip har dödat sin sista produkt som hade ett utbytbart batteri. Det icke utbytbara batteriet mäter i alla fall 3 000 mAh.

Billig men med XL-batteri

Utöver standardmodellen finns en Moto G6 Play-modell. Den liknar Moto G5 på många sätt men har en 720p-upplöst skärm, ett Qualcomm Snapdragon 430-chipset och bara en kamera på baksidan. Den stora nyheten med Moto G6 Play är ett gigantiskt 4 000 mAh-batteri som har potential att erbjuda en smått otrolig batteritid tack vare sitt energisnåla chipset och lågupplösta skärm. En annan stor nyhet är en fingeravtrycksläsare, som har saknats i tidigare Moto G Play-modeller. Till skillnad från de andra medlemmarna i Moto G6-serien har Moto G6 Play sin läsare på baksidan, inbyggd i Motorola-loggan.

Moto X4 i ny skepnad?

Motorola Moto G6 Plus är slutligen den dyraste nya modellen. Den har en 5,9 tum skärm med Full HD-upplösning och samma 18:9-format som syskonen. Utöver den nya skärmen ser den ut att vara en nära kopia av förra årets Moto X4. Den har samma Qualcomm Snapdragon 630-chipset, 4 GB RAM, 64 GB lagring, glasdesign och två kameror på baksidan. Skillnaden är att Moto G6 Plus har ett kamerasystem med ett bländarvärde på f/1,8 istället för f/2,0, som Moto X4 hade. Moto G6 Plus saknar dessutom den vattentätning som Moto X4 kan skryta med. Med ett batteri på 3 200 mAh, 200 mAh mer än i Moto X4, kan det å andra sidan vara värt den kompromissen.

Motorola planerar att lansera Moto G5 Plus i Sverige med start i maj för ett rekommenderat pris på 3 000 kronor. Moto G6 och Moto G6 Play kommer behöva vänta med sina lanseringar till juni med priser på 2 500 respektive 2 000 kronor. Som vanligt kommer vi på Surfa göra tester så nära inpå lanseringen vi kan, så håll utkik efter dem.

För dig som inte kan få nog av detaljer kan du ta en närmare titt på specifikationerna för alla tre modellerna här:

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sexton + två =