Nokia 5 och 6 är lovande budgetmobiler med rent Android

0

Nokia introducerade just sin nya Nokia 3310. Telefonen som fått mycket uppmärksamhet var dock inte företagets enda nyhet på MWC 2017. Nu kommer också flera billiga men moderna Android-telefoner till Sverige. Vi har tagit en titt på Nokia 5 och Nokia 6, två smartphones med låga priser men hög kvalitet.

Riktigt låga priser

Nokia är ett känt namn på mobilmarknaden. För några år sen försvann de in i Microsoft och bort från butikshyllorna men nu är märket tillbaka. Namnet används nu av ett finskt företag kallat HMD. HMD är nygrundat sedan december 2016 men är redan redo för lansring av sina första produkter. Nokia 5 är en av deras billigaste modeller som kommer att säljas för under 2 000 kronor och Nokia 6 kommer att knappt 2 500 kronor. De två telefonerna har 5,2 tum respektive 5,5 tum skärmar, Qualcomm Snapdragon 430-processorer och ordentliga metallskal.

Uppdaterad mjukvara

HMD säger sig vilja fokusera på ett fåtal delar av sina telefoner: lyxiga och högkvalitativ hårdvara samt ren, uppdaterad och enkel mjukvara. Företaget har samarbetat med Google för att ge användare tillgång till Google Assistant, Googles smarta röstassistent, samt tillgång till ett operativsystem som är snabbast med att få systemuppdateringar som skyddar användare från säkerhetsbrister. Uppdateringar ska komma varje månad och HMD vill alltså vara först av alla tillverkare att erbjuda uppdateringar, även för företagets billiga modeller.

HMD planerar en global lansering av sina telefoner. Eftersom företaget är baserat i Finland är en satsning i Norden en viktig prioritet för företaget. Svenska konsumenter kan därför se en relativt bred lansering av företagets produkter under årets andra kvartal, april-juni. Exakt hur bra de nya modellerna är återstår att se. Surfa kommer givetvis testa de nya modellerna så håll utkik efter tester i Svenska Smartphoneguiden när telefonerna närmar sig butikshyllor.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + två =