HMD, tillverkaren bakom Nokia-märkta mobiler, presenterar i dag en rad nya mobiler och en egen mobiloperatör. Huvudnyheten är Nokia 8.3 5G, som ska introducera 5G till en ny prisklass och samtidigt vara först på bollen med globalt 5G-stöd.

5G för hela världen

Nokia 8.3 5G är en mobil som kanske kan sägas vara en övre mellanklassmobil. Den ska lanseras i sommar för 600 Euro, gissningsvis för under 7 000 kronor. Den siktar på att bli först ut med Qualcomms Snapdragon 765G-chipset, som är Qualcomms första chipset med integrerat 5G-stöd. Stödet sträcker sig för första gången till alla frekvenser som används av alla operatörer globalt. Alla andra 5G-mobiler är i dagsläget begränsade till en mindre uppsättning frekvenser.

Nokia 8.3

Utöver 5G-stöd har Nokia 8.3 5G också en 6,81 tum skärm med Full HD-upplösning och LCD-teknik. På baksidan finns en 64 megapixel huvudkamera, en vidvinkelkamera, en macro-kamera och en porträttkamera. Det gör Nokia 8.3 5G till en mobil lik många andra på marknaden. Med en vag lansering senare i ”sommar” kan vi i alla fall hoppas på att exklusiviteten i telefonens globala 5G-uppkoppling fortfarande är unik när det är dags för lansering.

Nokia 5.3 presenteras dessutom som en ny budgetmobil med ett riktpris på 189 Euro. Den har ett Snapdragon 665-chipset, 4 GB RAM och en 6,55 tum HD-upplöst LCD-skärm. Även den har fyra kameror på baksidan med en liknande rund design som Nokia 8.3 5G.

En ny klassiker

Nokia 1.3 är en ny Android Go-modell som får ett Snapdragon 215-chipset för 95 Euro. Nokia 5310 är en ny-gammal modell med Symbian S30, ett T9-tangentbord och dubbla frontmonterade högtalare.

Slutligen presenterar HMD en ny tjänst kallad HMD Connect, som är en global operatörstjänst som är specifikt tänkt att användas för roaming. Den fungerar i hela världen och har samma pris överallt. 1 GB data kostar 10 Euro.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × två =