Nu får Sverige en ny konkurrent på smartphonemarknaden. Det kinesiska varumärket Realme lanseras med mobiler som sträcker sig från budgetklassen till den lägre flaggskeppsklassen. Bakom varumärket står samma företag som äger OnePlus.

Nu når Realme butiker

Det vore inte konstigt om du aldrig har hört talas om Realme. Företaget är bara drygt två år gammalt. Det har tidigare satsat på den kinesiska och indiska marknaden men kommer alltså nu till Sverige. Varumärket har skrivit kontrakt med den svenska elektronikdistributören Gandalf Distribution, som ansvarar för alla delar av den svenska närvaron. På det sättet liknar den svenska lanseringen av Realme den svenska lanseringen av Xiaomi, som också skedde genom en svensk distributör. Till en början kommer Realme-mobiler att säljas av Webhallen, Inet och Komplett.

Vid lanseringen är det främst tre mobiler som är tillgängliga. De har varit tillgängliga att beställa sedan slutet av augusti men verkar nu nå butiker. Bland de tillgängliga modellerna finns budgetmobilen Realme 6, den betydligt dyrare X3 SuperZoom och varumärkets flaggskeppsmodell, X50 Pro. Senare kommer även mellanklassmodellen X50 5G till Sverige. Den siktar på den prisklass som även Xiaomi var starka i vid sin svenska lansering. X50 är aggressivt prissatt med ett pris på 4 000 kronor och erbjuder en Snapdragon 765G-processor, en 120 Hz-skärm och ett 4 200 mAh-batteri.

Distributör och butiker ansvarar

Eftersom företaget Realme inte finns i Sverige på något sätt, mer än genom distributionen av sina mobiler, så finns det inte heller någon officiell support från företaget till konsumenter. Alla garantiärenden, reparationer och liknande hanteras därför genom butikerna.

Realme X50 Pro

Realme är ett varumärke som ägs av den kinesiska elektronikjätten BBK Electronics. Företaget var tidigare ett varumärke som drevs av mobiltillverkaren Oppo, även ägt av BBK. Realme har alltså brutits ut ur Oppo och drivs nu som ett eget varumärke. För svenska konsumenter har det knappast någon betydelse eftersom Oppo ändå inte finns i här. BBK har däremot haft en stark närvaro i Sverige i flera år tack vare OnePlus. Nu utmanas alltså OnePlus av sitt eget systerbolag.

På Surfa strävar vi efter att testa alla viktiga smartphones för att ge dig en så komplett bild av marknaden som möjligt. Realme inkluderas givetvis på den listan. Vårt första Realme-test publiceras under de kommande veckorna och följs upp löpande av tester av nya modeller.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here