Realme GT Neo 2
7.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,62 tum
Bra att veta:Realme inkluderar ett skal i lådan. Det finns en svart version av GT Neo 2 om du inte vill ha en gul/grön.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Laddar på en dryg halvtimma
+ Bra batteritid
Nackdelar
- Dåliga extrakameror
- Medioker färg på skärmen
- Saknar hörlursport
Kamera6.9
Skärm8.1
Batteri8.2
Kamera6.9
Skärm8.1
Batteri8.2
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Med stenhård konkurrens från tillverkare såsom Poco, OnePlus och Motorola hade Realme behövt något särskilt bra i GT Neo 2. Det saknar den dessvärre. Den nya modellen saknar lockande och unika egenskaper. Den har bra byggkvalitet, bra batteritid och bra prestanda men med både en sämre skärm och en sämre kamera än flera konkurrenter i klassen, har vi svårt att se varför konsumenter borde välja Realme. Med det sagt ska vi nämna att GT Neo 2 definitivt är inom räckhåll för en topp-placering. Det är en bra telefon på många sätt. Det där lilla extra saknas dock i Realme GT Neo 2.

 

Hårdvarudesign

Realme GT Neo 2 är stor, stabil och modern. Designen är generisk men för den vågade finns en väldigt blicksökande grön variant. Vi hade dock hellre sett modellen sticka ut med funktionalitet. Den saknar nämligen hörlursport, microSD-kortläsare, trådlös laddning och en vattentålig design.

Läs mer om hårdvaran

Realme GT Neo 2 är en smartphone med en ganska normal design. Den ser ut som många konkurrenter i klassen, med samma typ av material och samma dimensioner. Vårt varselväst-gröna exemplar sticker dock ut och vi har svårt att se att den ska kunna hitta en betydande publik i Sverige. Den randiga designen ger visserligen sportbils-vibbar och kan kanske hitta en nisch men det är inte ett anonymt designval. Texten ”Dare to leap”, som upprepas tio gånger på baksidan, hade vi dessutom gärna varit utan. Med det sagt finns telefonen också i en anonymt svart utgåva.

Färgglad mobil med grått skal

Vår färgglada baksida är gjord av glas. Det gör den lite bräcklig men Realme är generösa nog att inkludera ett plastskal som vi kan använda för att ge telefonen ett ordentligt skydd. Skalet har en mattsvart finish och skyddar de främre kanterna av telefonen bättre än de flesta konkurrenternas inkluderade skydd. Det är ett av de första inkluderade skalen som vi faktiskt tycker är bra!

På baksidan finns en kameramodul med tre kameror i en rektangulär form. Modulen sticker ut runt en millimeter från telefonen och kamerorna sticker ut lite bortom det. De skyddas lite av skalet men de riskerar ändå att ta skada från stötar.

Glasbaksidan möter en plastram längs sidorna. Telefonen är väl konstruerad men utan en metallram känns den inte riktigt lika lyxig som vissa konkurrenter. Plasten är samtidigt en rimlig kompromiss. Den knakar eller gnisslar aldrig och är förtroendeingivande stadig. På vårt exemplar är ramen svart. Det är lite ovanligt eftersom färgade smartphones oftast också har färgade sidor. Sidorna har i alla fall en matt finish och riskerar att repas men skyddas som sagt av det inkluderade skalet.

Längs telefonens högra sida finns en på/av-knapp. Den är stor och lätt att hitta med fingret. Knappen har en lätt räfflad textur för att vara enklare att känna men den ger inte riktigt så bra feedback som vi hade önskat. Den hade mått bra av att kunna tryckas in lite längre. Vi ger samma kritik till volymknapparna, som sitter på vänster sida. Deras design gör att de kan vara svåra att veta om man har tryckt in.

Vad vi saknar

Ovansidan bjuder på en sekundär mikrofon medan undersidan har en USB C-port, mikrofon, högtalare och en kortplats med utrymme för dubbla nanoSIM. GT Neo 2 saknar alltså hörlursport, microSD-kortläsare samt stöd för eSIM. SIM-kortet kan för övrigt värt att hålla ett extra öga på då Realme inte har korrekta APN-inställningar för alla svenska operatörer. Om din dataanslutning till exempel inte fungerar till en början, är APN-inställningarna den möjliga boven.

Framsidan av Realme GT Neo 2 har inget ovanligt att erbjuda. Här finns en stor skärm med rundade hörn och en selfiekamera i ena hörnet. Nedanför skärmen finns en liten haka och ovanför finns en hörlur som fungerar som en sekundär högtalare. Under skärmen sitter en fingeravtycksläsare som är normalt snabb och pålitlig för sin klass. Vi skulle fortfarande inte säga att skärminbyggda läsare är bättre än många kapacitiva läsare. Vi har i alla fall inte stött på problem med optiska läsaren i GT Neo 2.

Det finns inga tydliga hårdvarudetaljer som skiljer GT Neo 2 från konkurrenterna. Likt många andra i klassen saknar den vattenskydd och trådlös laddning. Likt många konkurrenter är det dock också värt att notera att Realme GT Neo 2 är en stor mobil. Med en 6,62 tum skärm är det inte konstigt att den mäter nästan 76 mm på bredden. Med ett stort batteri väger den också nära 200 gram. Den är kort sagt både stor och tung – inget för dig som vill ha en kompakt och smidig mobil.

Stäng

 

Skärm

AMOLED-skärmen mäter 6,62 tum och har en upplösning på 1 080 x 2 400. Det ger den liknande pixeltäthet som flera konkurrenter men märkbart sämre detaljrikedom än marknadens bästa. Skärmen imponerar dessutom med stöd för 120 Hz och HDR10+. Den är ljusstark, med en uppmätt maximal ljusstyrka på 822 nits och 1 141 nits med HDR-material. Det är tråkigt att skärmen är så dåligt kalibrerad. Alla tillgängliga skärmlägen ger dålig färgåtergivning, som antingen saknar HDR-stöd eller som har underligt övermättade färger. Läget Intensiv är bäst, då det främst ger överdrivet röda färger. Även med den varmaste vitbalansen är skärmen dock kall, med en temperatur på 7 329 K. Skärmen ser kort sagt bra ut tack vare sin kvickhet och höga ljusstyrka men den dåliga färgåtergivningen är en besvikelse, även om den inte behöver vara en deal-breaker.

 

Högtalare

GT Neo 2 har en högtalare på undersidan och en i hörluren. Tillsammans ger de en märkbar stereoeffekt när vi tittar på videos och musik i landskapsläge. Högtalarna presterar generellt bra för sin klass med gott om effekt och klarhet. Mellanregistret låter burkigt på höga volymer men högtalarna håller sig borta från obehaglig distorsion. De fungerar kort sagt bra för röstsamtal och kan helt klart användas för videos och musik om inget bättre alternativ finns.

 

Batteri

Med ett batteri på 5 000 mAh kommer det inte som en överraskning att Realme GT Neo 2 har bra batteritid. Alla normala användare kan vänta sig minst två dagar, kanske tre vid lätt användning. Om du är en tung användare kommer du kunna avsluta dagar med runt 50 procents batterimarginal. Detta säger vi med förtroende efter en extra lång testprocess som försvårats av Realmes lite underliga resurshantering i mjukvaran. Om du laddar telefonen varje natt kommer du med andra ord aldrig få problem med batteriet. För det ändamålet rekommenderar vi för övrigt en lågeffektladdare. Den inkluderade 65 watt-laddaren är riktigt bra, då den laddar telefonen fullt på drygt 30 minuter. Den är dock onödig att använda om du ändå bara laddar över natten. Trådlös laddning saknas dessvärre.

 

Kamera

Relame behöver jobba på sina kameror. GT Neo 2 har en tråkig kameramodul med dåliga extrakameror och en huvudkamera som inte förbättrats det senaste året. Den kan fota acceptabla bilder i många miljöer men konkurrenterna är bättre och det kan vara avgörande för konsumenter som bryr sig om bildkvalitet.

Läs mer om kameran

Vi känner igen kamerorna i Realme GT Neo 2 från telefoner såsom Realme X3 Superzoom, dock utan telefotokameran. Prestandan är också liknande, med viss förbättring i brusreducering. 64 MP-sensorn i huvudkameran är helt okej. Den ger tillräcklig detaljrikedom, även om den inte imponerar. Skärpan är acceptabel men svag längs kanterna av bilden. Eftersom kameran saknar optisk stabilisering behöver vi vara stadiga på handen när vi fotar. I många ljusa miljöer får vi ändå bra bilder med ganska brett dynamiskt omfång och bra brusreducering.

I mörka miljöer är brusreduceringen inte lika bra men den lyckas hitta en bra balans för att åtminstone erbjuda tillräcklig detaljrikedom när ljuset tryter. Realme har samtidigt mycket kvar att lära från till exempel Xiaomi, som lyckas leverera bättre prestanda från huvudkameran med minst lika medioker hårdvara.

Dåliga extrakameror

Vidvinkelkameran erbjuder ett intressant perspektiv men bör främst användas i ljusa miljöer och i små format. Bilderna saknar skärpa, särskilt längs kanterna och har optiska problem såsom kromatiska aberrationer.

Makrokameran i GT Neo 2 känns föråldrad. Den borde tillhöra 2019 eller 2020, inte 2021. Den tar 2 MP-bilder som saknar skärpa och har stora problem med brus. Motorola Edge 20 slår Realme på fingrarna i denna grenen.

Den kan spela in video i 4K 60p-upplösning och gör det med kvalitet i behåll. I praktiken begränsas vi dock ofta till Full HD-upplösning eftersom stabiliseringen inte funkar i 4K-upplösning. Det betyder att vi helst inte använder GT Neo 2 för seriös videoinspelning som ska visas på en större skärm.

Stäng

 

Mjukvara

Realme UI 2.0 är en enkel version av Android som främst bjuder på estetiska förändringar. Det finns unika möjligheter att anpassa gränssnittets utseende och ett flertal småfunktioner men på det stora bjuder Realme på en klassisk Android-upplevelse. Det viktigaste som saknas är ett löfte om långvarigt mjukvarustöd.

Läs mer om mjukvaran

Denna delen av testet är mycket lik vårt test av Realme 8, eftersom de två modellerna har mycket liknande mjukvara.

Realme GT Neo 2 lanseras med Android 11 och Realme UI 2.0. Det är en mjukvara som lägger stor vikt vid estetiska förändringar som skapar en unik design-identitet, utan att förändra mycket av hur Android fungerar. Hemskärmen har en klassisk design med en applåda som öppnas med ett svep upp över skärmen. Notiser och snabbgenvägar fungerar på samma sätt som vi är vana vid från Android, med små justeringar i design och utseende. Den enda betydande funktionella skillnaden hittar vi i snabbgenvägarna för Wi-Fi och Bluetooth. Likt flera andra tillverkare, har Realme lagt till en snabbmeny för att byta Wi-Fi-nätverk och anslutna Bluetooth-enheter. Det är ett praktiskt tillägg som gör det möjligt att ändra inställningar utan att stänga appen som körs i bakgrunden.

Mer logik

I Inställningsappen har Realme rört om lite. Företagets eget designspråk är tydligt men de lite underliga prioriteringarna från Realme 1.0 är borta. Realme 2.0 har en betydligt mer logisk ordning av inställningar som prioriterar de mest använda.

Realme inkluderar ett flertal extrafunktioner i sin mjukvara. ”Smart sidofält” ger åtkomst till genvägar för appar och funktioner. Med ett svep från sidan kan vi till exempel snabbt öppna kalkylatorn eller starta en skärminspelning. Realme inkluderar dessutom ovanligt djupgående inställningar för skärmbilder och skärminspelning med möjlighet att snabbt ta en skärmbild genom att svepa tre fingrar över skärmen.

För användare som är intresserade erbjuder Realme flera inställningar för att anpassa operativsystemets utseende. Det går att välja mellan ovanligt många former för ikoner på både hemskärmen och snabbgenvägar och färger kan anpassas från enstaka färger till hela färgscheman. Det går till och med att välja mellan åtta olika animationer för fingeravtrycksläsaren.

Batterihanterare och uppdateringar

Realme har en delvis aggressiv batterihanterare. Under vår testperiod har vi noterat ett fåtal problem med vissa appar som inte kan köras korrekt i bakgrunden med mjukvarans standardinställningar. Problemen går att åtgärda genom att manuellt ändra batteriinställningarna för hur en app kan köras i bakgrunden. Det är problem som inte kommer att påverka alla användare men som ändå inte borde finnas.

Realmes anpassningar är som sagt främst estetiska. Funktioner står inte i vägen för användarupplevelsen och mobilen är inte fylld med reklamappar. Den stora frågan för användare är vilket stöd Realme kan ge till sin mjukvara i framtiden. Det är dessvärre en fråga som Realme inte har något svar på. Det ger telefonen en mer oviss framtid än vissa konkurrenter.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Qualcomm Snapdragon 870 är ett utmärkt val för en telefon i mellanklassen. Den erbjuder mycket hög prestanda och samtidigt tillräckligt låg prestanda för att telefonen ska kunna hantera kylning av kretsen. Det betyder att vi kan spela spel på hög nivå utan att oroa oss för throttling. Den hanterar även våra tyngsta test utan problem. Med 8 GB RAM finns det dessutom gott om utrymme även i den billiga versionen av mobilen. 12 GB RAM är överflödigt för de flesta men ger 256 GB lagring, som kan vara praktiskt eftersom telefonen saknar microSD-plats. Med Realmes mjukvara går det för övrigt att expandera RAM-minnet med ytterligare 7 GB, då lagringsutrymmet kan fungera som ett långsamt alternativ till det vanliga RAM-minnet, när det behövs.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,62 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 162,9 × 75,8 × 9 mm
Vikt 200 gram
Kamera 64 MP, 8 MP, 2 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.1
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 870, 3,2 GHz
Lagring 128/256 GB
RAM 8/12 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 − 2 =