Realme 8 Pro
6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,4 tum
Bra att veta:Versionen som vi testat finns inte i Sverige. Det finns en blå och en svart utan text på baksidan.
Fördelar
+ Utmärkt batteritid och 65 watt-laddare
+ Bra kamera i mörker
+ 8 GB RAM
Nackdelar
- Dåliga extrakameror
- Fingeravtrycksläsaren
- Medioker högtalare
- Saknar USB OTG
Kamera6.5
Skärm7.3
Batteri8.6
Kamera6.5
Skärm7.3
Batteri8.6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

”DARE TO LEAP” står det på baksidan av Realme 8 Pro. Något stort ”språng” står knappast Realme 8 Pro för. Den är visserligen först ut med en 108 MP-kamera i mellanklassen men den är inte mycket mer än helt okej för sin klass. Realme skämmer bort oss med 8 GB RAM men Snapdragon 720G-processorn ger ingen betydande prestandaboost till klassen. Med riktigt bra batteritid och relativt enkel mjukvara, är Realme 8 Pro åtminstone en pålitlig smartphone. För att ta ytterligare ett steg mot en problemfri vardag hade vi gärna sett Realme satsa på en mer pålitlig fingeravtrycksläsare. Med det sagt är Realme 8 Pro en bra mobil för sin klass. Det ”språng” som vi hade hoppats på från 2020 års mellanklassmobiler uteblev dock.

 

Hårdvarudesign

Realme 8 Pro har ett vågat och delvis modernt utseende. Det finns visserligen en mer anonym svart modell men för dig som vill sticka ut kan Realme 8 Pro vara ett av marknadens bästa alternativ. Telefonen känns ganska plastig i handen men är åtminstone lite mer kompakt än vissa konkurrenter.

Läs mer om hårdvaran

Realme 8 Pro har en modern och vågad design. Kanske lite för vågad. På baksidan skriker telefonen ”DARE TO LEAP”. Det är möjligt att vi har en avvikande smak men vi ser texten som både ful och lökig. Den sticker ut från branschens ofta anonymt tråkiga smartphonedesign. I detta fallet är vi dock inte så säkra på att det är något positivt. Baksidan bjuder i alla all på en unik textur. Plastbakstycket har en matt finish som påminner om den närmast sandpapper-liknande textur som OnePlus One lanserades med för många år sen. Texturen ger inget övertygande grepp men känns unik och ger ett ovanligt matt utseende.

Här ska vi vara noga med att påpeka att det främst säljs två modeller av Realme 8 Pro i Sverige: en blå och en svart. Den svarta versionen saknar den stora texten på baksidan som vårt exemplar har. Kolla därför en extra gång på bilder/exemplar i butiken innan du bestämmer dig för vilken färg du vill ha.

Baksidan bjuder på en fyrkantig kameramodul med fyra symmetriska kameror. Realme har helt enkelt hoppat på samma designtrend som resten av branschen. Under kamerorna finns en LED-lampa och en liten text som skryter om huvudkamerans 108 MP-sensor.

Plast och ovanliga brister

Även sidorna av telefonen är gjord av plast. Med det sagt är Relame 8 Pro en riktgt väl konstruerad mobil. Baksidan är styv och låter inte så ihåligt som vissa konkurrenter kan göra när vi kackar med ett finger på den. Sidorna är platta men möter ett rundat bakstycke. Längs höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar som ger helt okej fysisk återkoppling. Längs ovansidan finns en sekundär mikrofon medan undersidan bjuder på en mikrofon, högtalare, hörlursport och USB-C-port. USB-C-porten är USB 2.0-baserad, vilket är vanligt i klassen. Den har dock en mer ovanlig brist. Den saknar stöd för USB OTG. Det betyder att den inte fungerar med till exempel fysiska säkerhetsnycklar som ansluts med USB.

Ovan- och undersidan har en konkav form som gör att telefonen kan ställas på sin kortsida och att telefonen har ett lite mer industriellt utseende än flera konkurrenter. Framsidan har dock inget av det industriella design-DNAt. Här möts vi istället av en vanlig smartphoneskärm med ett kamerahål i det övre vänstra hörnet. Skärmen har kraftigt rundade hörn och en väl tilltagen ram längs underkanten. Den ser ut som vilken annan mellanklassmobil som helst. Ovanför skärmen finns en hörlur och flera sensorer men ingen notislampa. Notiser och klockan kan dock visas på en alltid på-skärm som Realme kallar ”Väntelägesskärm”.

Opålitlig fingeravtrycksläsare

Under skärmen finns en optisk fingeravtrycksläsare. Den är dessvärre ganska dålig. Den kan vara snabb men är inte pålitlig. Den kräver ett rent finger som placeras stadigt på skärmen för att fungera. Läsarens opålitliga prestanda blir snabbt frustrerande. Ibland fungerar den felfritt och en timma senare fungerar den inte alls. Vi vet att opålitliga läsare tenderar att fungera olika bra för olika användare. För vissa kan den vara så opålitlig att ansiktsigenkänning är ett bättre alternativ. Det finns ett inbyggt system för ansiktsigenkänning, även om det är relativt primitivt.

Stäng

 

Skärm

Realme 8 Pro har en 6,4 tum OLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 400. Det ger bra kontrast och detaljrikedom för klassen. Skärmen presterar dessutom ganska bra när det gäller färg, med bristande mättnad i röda färger som sin största svaghet. I skärmens varmaste läge har den helt okej vitbalans och färgexakthet i såväl SDR- som HDR-innehåll. Med en ljusstyrka på 618 nits är den tillräckligt ljusstark för att vara användbar utomhus. Det gör den bra för sin klass, även om en tusenlapp extra kan ge betydligt bättre skärmar, som dessutom kan erbjuda högre bildfrekvens än 60 Hz.

 

Högtalare

Realme 8 Pro har en monohögtalare på sin undersida. Den är dessvärre medioker, även för sin klass. Den har problem med distorsion på höga volymer, saknar bas och saknar den klarhet som till exempel OnePlus Nord N10 kan erbjuda. Den fungerar ändå helt okej för röstsamtal men är svår att rekommendera för dig som gillar att lyssna på musik eller titta på videos med mobilens inbyggda högtalare.

 

Batteri

Med ett batteri på 4 500 mAh imponerar Realme 8 Pro verkligen med sin batteritid. Den är ovanligt bra. Normala användare kan utan problem klara sig genom tre dagar med två dagars batteritid vid tung användning. Det är bättre än många konkurrenter, som också erbjuder bra batteritid. Den imponerande batteritiden beror sannolikt på en energisnål skärm, en effektiv processor och på Realmes effektiva mjukvara. Om batteriet skulle ta slut, inkluderar Realme en otrolig 65 watt-laddare som gör Realme 8 Pro till den snabbast laddande mobil vi testat i klassen.

 

Kamera

Realme 8 Pro har en ny 108 MP-sensor som levererar bra prestanda i mörka miljöer, tack vare ett stort format som dessvärre inte imponerar i ljusa miljöer. Realme är lite överentusiastisk när det gäller skärpa, vilket ger ett ofta onaturligt utseende på bilder. Kamerasystemets extrakameror är inte heller särskilt bra. Det ger oss ett system som är helt okej för sin klass men som inte är så bra som ”108 MP” får det att låta.

Läs mer om kameran

108 MP-kamera i mellanklassen

Realme 8 Pro är den första mobilen vi testat med en 108 MP-sensor för mellanklassmobiler. Sensorn är större än många konkurrenter och har, helt uppenbart, en högre upplösning än normalt. Vi vet sedan tidigare att det inte nödvändigtvis ger bättre bilder – det är uppenbart när vi börjar fota. I ljusa miljöer ser vi inga positiva effekter av den nya sensorn. Vi ser istället en mjukvara som överdriver skärpa för att ge en känsla av detaljrikedom, när det i själv verket förstör bilden. Bilder ser ofta onaturliga ut med kraftiga aberrationer från den mjukvarubaserade skärpan. Bilderna har snarare sämre detaljrikedom än konkurrenterna. Vi är hårda i vårt omdömde. Det beror främst på att vi vill vara tydliga med att 108 MP-sensorn inte levererar högre detaljrikedom än sensorer med lägre upplösning. Med det sagt erbjuder den ett brett dynamiskt omfång och tillräckligt bra färgåtergivning för sin klass.

I mörka miljöer skördar den stora sensorn frukt. Här leder Realme 8 Pro klassen med hög detaljrikedom och relativt bra hantering av brus. OnePlus Nord N10 försöker brusreducera men tappar detaljer medan både Samsung Galaxy A52 5G och Realme 8 Pro låter bruset vara mer synligt för att behålla detaljer. Samsung har ett bättre dynamiskt omfång men Realme ger bättre detaljrikedom när vi kollar närmare. Realme 8 Pro tar bra bilder i mörka miljöer, för sin klass. Det är särskilt imponerande eftersom kameran saknar optisk bildstabilisering och vi tar alla våra testfoton på fri hand.

Extrakamerorna

Realme 8 Pro har en vidvinkelkamera som dessvärre har riktigt dålig optik. Det ger stora och tydliga problem med kromatiska aberrationer som syns i form av rosa band längs områden med hög kontrast. Kameran har ett brett dynamiskt omfång men saknar även skärpa, särskilt längs kanterna av bilder. Det gör att bilder från vidvinkelkameran inte kan användas i annat än små format.

Den dedikerade makrokameran tar bilder med en pinsamt lågupplöst 2 MP-sensor. Kameran har stora problem med brus, även i ljusa miljöer, och har en otrevligt underlig bakgrundsoskärpa. Kameran är så dålig att vi ifrågasätter varför den finns över huvud taget.

Video är knappast en paradgren för Realme 8 Pro. Den kan filma i 4K 30 men saknar optisk bildstabilisering, vilket gör videon skakig. Detaljrikedom är i klass med konkurrenterna. Realme kan i alla fall skryta med bra slow motion-stöd med Full HD-inspelning upp till 480 fps och 960 fps-inspelning i 720p-upplösning, med bristande kvalitet.

Stäng

 

Mjukvara

Realme UI 2.0 är en enkel version av Android som främst bjuder på estetiska förändringar. Det finns unika möjligheter att anpassa gränssnittets utseende och ett flertal småfunktioner men på det stora bjuder Realme på en klassisk Android-upplevelse. Det viktigaste som saknas är ett löfte om långvarigt mjukvarustöd.

Läs mer om mjukvaran

Realme 8 Pro lanseras med Android 11 och Realme UI 2.0. Det är en mjukvara som lägger stor vikt vid estetiska förändringar som skapar en unik design-identitet, utan att förändra mycket av hur Android fungerar. Hemskärmen har en klassisk design med en applåda som öppnas med ett svep upp över skärmen. Notiser och snabbgenvägar fungerar på samma sätt som vi är vana vid från Android, med små justeringar i design och utseende. Den enda betydande funktionella skillnaden hittar vi i snabbgenvägarna för Wi-Fi och Bluetooth. Likt flera andra tillverkare, har Realme lagt till en snabbmeny för att byta Wi-Fi-nätverk och anslutna Bluetooth-enheter. Det är ett praktiskt tillägg som gör det möjligt att ändra inställningar utan att stänga appen som körs i bakgrunden.

Mer logik

I Inställningsappen har Realme rört om lite. Företagets eget designspråk är tydligt men de lite underliga prioriteringarna från Realme 1.0 är borta. Realme 2.0 har en betydligt mer logisk ordning av inställningar som prioriterar de mest använda.

Realme inkluderar ett flertal extrafunktioner i sin mjukvara. ”Smart sidofält” ger åtkomst till genvägar för appar och funktioner. Med ett svep från sidan kan vi till exempel snabbt öppna kalkylatorn eller starta en skärminspelning. Realme inkluderar dessutom ovanligt djupgående inställningar för skärmbilder och skärminspelning med möjlighet att snabbt ta en skärmbild genom att svepa tre fingrar över skärmen.

För användare som är intresserade erbjuder Realme flera inställningar för att anpassa operativsystemets utseende. Det går att välja mellan ovanligt många former för ikoner på både hemskärmen och snabbgenvägar och färger kan anpassas från enstaka färger till hela färgscheman. Det går till och med att välja mellan åtta olika animationer för fingeravtrycksläsaren.

Batterihanterare och uppdateringar

Realme har en delvis aggressiv batterihanterare. Under vår testperiod har vi noterat ett fåtal problem med vissa appar som inte kan köras korrekt i bakgrunden med mjukvarans standardinställningar. Problemen går att åtgärda genom att manuellt ändra batteriinställningarna för hur en app kan köras i bakgrunden. Det är problem som inte kommer att påverka alla användare men som ändå inte borde finnas. Med det sagt noterar vi inte samma problem med prestanda som vi gjorde i förra årets Realme-mobiler.

Ur lådan kommer Realme 8 Pro med tre knappar för navigering. Användare kan välja att istället använda Androids gester för navigering. På många sätt kan användare av Realme UI 2.0 därmed få en ganska Android-klassisk användarupplevelse om de vill. Realmes anpassningar är som sagt främst estetiska. Funktioner står inte i vägen för användarupplevelsen och mobilen är inte fylld med reklamappar. Den stora frågan för användare är vilket stöd Realme kan ge till sin mjukvara i framtiden. Det är dessvärre en fråga som Realme inte har något svar på. Det ger telefonen en mer oviss framtid än vissa konkurrenter.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Prestanda har varit en styrka i många budgetmobiler från kinesiska smartphonetillverkare. I år är prestanda inget som imponerar på oss med Realme 8 Pro. Modellen har samma Qualcomm Snapdragon 720G-krets som vi såg i liknande mobiler under 2020. Det betyder visserligen att telefonen presterar helt okej för sin klass och att den klarar vardagliga appar med acceptabel prestanda i behåll. För någon tusenlapp ser vi samtidigt märkbart kvickare prestanda och särskilt bättre grafikprestanda. Med det sagt har Realme 8 Pro kompenserat med 8 GB RAM, vilket vi ser som onödigt mycket för klassen. Det garanterar i alla fall en framtid som inte får problem med arbetsminne. Med 128 GB lagring och en dedikerad microSD-plats finns det dessutom gott om lagringsutrymme.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,4 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 160,6 × 73,9 × 8,1 mm
Vikt 176 gram
Kamera 108 MP, 8 MP, 2 MP, 2 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G Nej
Vattentålig Ja, IP67
Processor Qualcomm Snapdragon 720G, 2,3 GHz
Lagring 128 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 − 1 =