Realme 8
5.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,4 tum
Bra att veta:Vi har testat modellen med 4 GB RAM. Det finns en 6 GB-version som dock inte säljs officiellt i Sverige.
Fördelar
+ Utmärkt batteritid
+ Bra grafikprestanda
+ Ljusstark skärm för klassen
Nackdelar
- Dåliga extrakameror
- Fingeravtrycksläsaren
- Medioker högtalare
- Saknar USB OTG
Kamera6.2
Skärm7.2
Batteri9
Kamera6.2
Skärm7.2
Batteri9
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Realme 8 är en riktigt prisvärd mobil som levererar en kraftfull processor för sitt pris, en bra skärm för sitt pris och riktigt bra batteritid. Både processorn och batteritiden är faktiskt bättre än i Realme 8 Pro. Realme har sparat pengar på en dålig fingeravtrycksläsare, en medioker högtalare och en relativt låg mängd RAM. Det är rimliga kompromisser för klassen. Även om det kan finnas bättre alternativ på marknaden, är Relame 8 definitivt ett av de bästa!

 

Hårdvarudesign

Test Realme 8

Realme 8 vågar sticka ut och gör det med en skrikande text på sin baksida. Med ett skal på över bakstycket är det ett problem som kan undvikas. Då återstår en ganska klassisk design som är praktisk och väl byggd för det låga priset.

Läs mer om hårdvaran

Delar av detta test är mycket likt vårt test av Relame 8 Pro, eftersom de två mobilerna är delvis identiska.

Realme 8 har en modern och vågad design. Kanske lite för vågad. På baksidan skriker telefonen ”DARE TO LEAP”. Det är möjligt att vi har en avvikande smak men vi ser texten som både ful och lökig. Den sticker ut från branschens ofta anonymt tråkiga smartphonedesign. I detta fallet är vi dock inte så säkra på att det är något positivt. Baksidan har en blank glas-liknande yta, som i själva verket är gjord av plast. Vårt exemplar är svart eller mörkgrått. Det finns även en silver/grå-modell, som också inkluderar den allt annat än diskreta texten på baksidan.

Realme 8

Baksidan bjuder på en fyrkantig kameramodul med fyra symmetriska kameror. Realme har helt enkelt hoppat på samma designtrend som resten av branschen. Under kamerorna finns en LED-lampa och en liten text som skryter om huvudkamerans 64 MP-sensor.

Plast och ovanliga brister

Även sidorna av telefonen är gjord av plast. Med det sagt är Relame 8 en väl konstruerad mobil. Baksidan är styv och låter inte så ihåligt som vissa konkurrenter kan göra när vi kackar med ett finger på den. Sidorna är platta men möter ett rundat bakstycke. Längs höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar som ger helt okej fysisk återkoppling. Längs ovansidan finns en sekundär mikrofon medan undersidan bjuder på en mikrofon, högtalare, hörlursport och USB-C-port. USB-C-porten är USB 2.0-baserad, vilket är vanligt i klassen. Den har dock en mer ovanlig brist. Den saknar stöd för USB OTG. Det betyder att den inte fungerar med till exempel fysiska säkerhetsnycklar som ansluts med USB.

Recension Realme 8

Ovan- och undersidan har en konkav form som gör att telefonen kan ställas på sin kortsida och att telefonen har ett lite mer industriellt utseende än flera konkurrenter. Framsidan har dock inget av det industriella design-DNAt. Här möts vi istället av en vanlig smartphoneskärm med ett kamerahål i det övre vänstra hörnet. Skärmen har kraftigt rundade hörn och en väl tilltagen ram längs underkanten. Den ser ut som vilken annan mellanklassmobil som helst. Ovanför skärmen finns en hörlur och flera sensorer men ingen notislampa. Notiser och klockan kan dock visas på en alltid på-skärm som Realme kallar ”Väntelägesskärm”.

Opålitlig fingeravtrycksläsare

Under skärmen finns en optisk fingeravtrycksläsare. Den är dessvärre ganska dålig. Den kan vara snabb men är inte pålitlig. Den kräver ett rent finger som placeras stadigt på skärmen för att fungera. Läsarens opålitliga prestanda blir snabbt frustrerande. Ibland fungerar den felfritt och en timma senare fungerar den inte alls. Vi vet att opålitliga läsare tenderar att fungera olika bra för olika användare. För vissa kan den vara så opålitlig att ansiktsigenkänning är ett bättre alternativ. Det finns ett inbyggt system för ansiktsigenkänning, även om det är relativt primitivt.

Stäng

 

Skärm

Test Realme 8 skärm

Realme 8 har en 6,4 tum OLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 400. Det ger bra kontrast och detaljrikedom för klassen. Skärmen presterar dessutom ganska bra när det gäller färg, med bristande mättnad i röda färger som sin största svaghet. I skärmens varmaste läge har den helt okej vitbalans. Skärmens färger är sämre än på vårt exemplar av Realme 8 Pro men prestandan är helt klart acceptabel för klassen. Med en ljusstyrka på 659 nits, är den tillräckligt ljusstark för att vara användbar utomhus. Det gör den bra för sin klass, även om en tusenlapp extra kan ge betydligt bättre skärmar, som dessutom kan erbjuda högre bildfrekvens än 60 Hz.

 

Högtalare

Test Realme 8 hörlur

Realme 8 har en monohögtalare på sin undersida. Den är dessvärre medioker, även för sin klass. Den har problem med distorsion på höga volymer, saknar bas och saknar den klarhet som till exempel OnePlus Nord N10 kan erbjuda. Den fungerar ändå helt okej för röstsamtal men är svår att rekommendera för dig som gillar att lyssna på musik eller titta på videos med mobilens inbyggda högtalare.

 

Batteri

Test av Realme 8 skärm

Med ett batteri på 5 000 mAh och ett energisnålt chipset, är det inte överraskande att Realme 8 levererar strålande batteritid. Batteritiden är så bra att normala användare lätt kan klara sig genom tre dagar utan att ladda. Även krävande användare kan ta sig genom två dagar. Det gör Realme 8 till ett pålitligt val för alla typer av konsumenter. Den inkluderade 30 watt-laddaren är dessvärre ganska klumpig men den erbjuder bra snabbladdning för klassen.

 

Kamera

Test av Realme 8 kamera

Realme 8 har kameror som är flitigt använda av konkurrenter. Med smartphonekameror är det dock mer än hårdvaran som har betydelse. I praktiken ser vi att Realme 8 har svårt att konkurrera med dyrare konkurrenters brusreducering. För sitt pris är vi ändå imponerade av telefonens huvudkamera. Extrakamerorna är dessvärre ganska dåliga.

Läs mer om kameran

Realme 8 har en 64 MP-kamera som påminner mycket om kameran i OnePlus Nord N10. I praktiken är de två mobilernas kameror mycket riktigt väldigt lika varandra. Vi noterar ändå att Realme 8 ligger steget efter konkurrenterna när det gäller brusreducering. Realme 8 erbjuder ändå ett brett dynamiskt omfång och generellt bra detaljrikedom i ljusa miljöer. Med lite överdriven skärpa från Realmes mjukvara, har samtidigt OnePlus Nord N10 ett mer naturligt utseende.

I mörka miljöer presterar kameran helt okej. Här imponerar inte HDR-läget lika mycket, samtidigt som den sämre brusreduceringen gör sig tydlig. För sin klass presterar den ändå bra. Det är särskilt uppenbart när vi jämför med Motorola Moto G50, som inte kommer i närheten av den detaljrikedom som Relame 8 erbjuder.

Extrakamerorna

Realme 8 har en vidvinkelkamera som dessvärre har riktigt dålig optik. Det ger stora och tydliga problem med kromatiska aberrationer. Kameran har ett brett dynamiskt omfång men saknar även skärpa, särskilt längs kanterna av bilder. Det gör att bilder från vidvinkelkameran inte kan användas i annat än små format.

Den dedikerade makrokameran tar bilder med en pinsamt lågupplöst 2 MP-sensor. Kameran har stora problem med brus, även i ljusa miljöer, och har en otrevligt underlig bakgrundsoskärpa. Kameran är så dålig att vi ifrågasätter varför den finns över huvud taget.

Video är knappast en paradgren för Realme 8. Den kan filma i 4K 30 men saknar optisk bildstabilisering, vilket gör videon skakig. Detaljrikedom är i klass med konkurrenterna.

Stäng

 

Mjukvara

Realme UI 2.0 är en enkel version av Android som främst bjuder på estetiska förändringar. Det finns unika möjligheter att anpassa gränssnittets utseende och ett flertal småfunktioner men på det stora bjuder Realme på en klassisk Android-upplevelse. Det viktigaste som saknas är ett löfte om långvarigt mjukvarustöd.

Läs mer om mjukvaran

Realme 8 lanseras med Android 11 och Realme UI 2.0. Det är en mjukvara som lägger stor vikt vid estetiska förändringar som skapar en unik design-identitet, utan att förändra mycket av hur Android fungerar. Hemskärmen har en klassisk design med en applåda som öppnas med ett svep upp över skärmen. Notiser och snabbgenvägar fungerar på samma sätt som vi är vana vid från Android, med små juyousteringar i design och utseende. Den enda betydande funktionella skillnaden hittar vi i snabbgenvägarna för Wi-Fi och Bluetooth. Likt flera andra tillverkare, har Realme lagt till en snabbmeny för att byta Wi-Fi-nätverk och anslutna Bluetooth-enheter. Det är ett praktiskt tillägg som gör det möjligt att ändra inställningar utan att stänga appen som körs i bakgrunden.

Mer logik

I Inställningsappen har Realme rört om lite. Företagets eget designspråk är tydligt men de lite underliga prioriteringarna från Realme 1.0 är borta. Realme 2.0 har en betydligt mer logisk ordning av inställningar som prioriterar de mest använda.

Realme inkluderar ett flertal extrafunktioner i sin mjukvara. ”Smart sidofält” ger åtkomst till genvägar för appar och funktioner. Med ett svep från sidan kan vi till exempel snabbt öppna kalkylatorn eller starta en skärminspelning. Realme inkluderar dessutom ovanligt djupgående inställningar för skärmbilder och skärminspelning med möjlighet att snabbt ta en skärmbild genom att svepa tre fingrar över skärmen.

För användare som är intresserade erbjuder Realme flera inställningar för att anpassa operativsystemets utseende. Det går att välja mellan ovanligt många former för ikoner på både hemskärmen och snabbgenvägar och färger kan anpassas från enstaka färger till hela färgscheman. Det går till och med att välja mellan åtta olika animationer för fingeravtrycksläsaren.

Batterihanterare och uppdateringar

Realme har en delvis aggressiv batterihanterare. Under vår testperiod har vi noterat ett fåtal problem med vissa appar som inte kan köras korrekt i bakgrunden med mjukvarans standardinställningar. Problemen går att åtgärda genom att manuellt ändra batteriinställningarna för hur en app kan köras i bakgrunden. Det är problem som inte kommer att påverka alla användare men som ändå inte borde finnas. Med det sagt noterar vi inte samma problem med prestanda som vi gjorde i förra årets Realme-mobiler.

Ur lådan kommer Realme 8 med tre knappar för navigering. Användare kan välja att istället använda Androids gester för navigering. På många sätt kan användare av Realme UI 2.0 därmed få en ganska Android-klassisk användarupplevelse om de vill. Realmes anpassningar är som sagt främst estetiska. Funktioner står inte i vägen för användarupplevelsen och mobilen är inte fylld med reklamappar. Den stora frågan för användare är vilket stöd Realme kan ge till sin mjukvara i framtiden. Det är dessvärre en fråga som Realme inte har något svar på. Det ger telefonen en mer oviss framtid än vissa konkurrenter.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test av Realme 8

Realme 8 har ett MediaTek Helio G95-chipset. Det är ovanligt på den svenska marknaden men det är riktigt bra för klassen. Det erbjuder främst mycket hög grafikprestanda, lite lägre än Qualcomm Snapdragon 765G – som används i betydligt dyrare smartphones. Det ger ovanligt hög prestanda för spel, 40 procent högre än med Realme 8 Pro. På CPU-sidan presterar Realme 8 nästan identiskt med Realme 8 Pro men skillnaden i grafikprestanda har ändå stor betydelse. Med 4 GB RAM och sannolika problem med mjukvaru-optimering, kan Realme 8 ändå kännas långsammare i vissa vardagssituationer. Med microSD-kortläsare är det i alla fall enkelt att expandera de 64 GB som finns internt.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,4 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 160,6 × 73,9 × 8,1 mm
Vikt 177 gram
Kamera 64 MP, 8 MP, 2 MP, 2 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.1
Trådlös laddning Nej
5G Nej
Vattentålig Nej
Processor MediaTek Helio G95, 2,05 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × två =