Realme X3 SuperZoom
7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,57 tum
Bra att veta:Internationellt finns en version med 128 GB lagring. I Sverige säljs endast en med 256 GB.
Fördelar
+ Bra batteritid
+ 120 Hz-skärm
+ Bra zoomkamera
+ 12 GB RAM
Nackdelar
- Medioker skärm
- Saknar microSD
- Saknar hörlursport
- Dålig vidvinkelkamera
Kamera6.9
Skärm7.1
Batteri8.1
Kamera6.9
Skärm7.1
Batteri8.1
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Realme X3 SuperZoom är en annorlunda smartphone för 2020. Den kombinerar en flaggskeppskrets utan 5G från 2019, med ny teknik i form av till exempel en 120 Hz-skärm. Den annorlunda teknikblandningen hade kunnat ge en kraftfull övre mellanklassmobil för konsumenter som inte vill betala för 5G-stöd. I praktiken är processorprestanda en av ganska få klara fördelar med X3 SuperZoom. Skärmen är visserligen snabb men har ganska dåliga färger och zoomkameran är visserligen bra men huvudkameran är inte mer än okej för klassen. Det är helt enkelt svårt att förstå vem X3 SuperZoom är gjord för.

 

Hårdvarudesign

Realme X3 SuperZoom har en påkostad glasbaksida med unika reflektioner. Den lyxiga baksidan står i kontrast till de plastiga sidorna med synliga skarvar. Denna kontrast definierar X3 SuperZoom, som kombinerar lyx med billiga komponenter i en lustig kompott.

Läs mer om hårdvaran

Realme är ett nytt varumärke för den svenska marknaden. Det betyder inte att det erbjuder design och funktionalitet som vi aldrig sett förut. Realme X3 SuperZoom har en ganska klassisk design. Det inkluderar ett rundat glasbakstycke och en avlång och utstickande kameramodul i ena hörnet. Glaset på vårt vita exemplar bryter ljus på ett sätt som får det att likna någon typ av ädelsten. Baksidor som bryter ljus på kreativa sätt är inte ovanliga i branschen men vi måste säga att X3 SuperZoom ser särskilt spektakulär ut.

Lyx möter billig plast

Medan vissa konkurrenter sparar pengar på plastbaksidor, sparar X3 SuperZoom istället pengar på sidor av plast. Sidorna har en matt finish som troligen är tänkt att se ut som aluminium. Det är dock plast och inte ens särskilt påkostad plast. Det var länge sedan vi såg plastskarvar i en modern smartphonedesign, det gör vi på X3 SuperZoom. Längs höger sida finns i alla fall en på/av-knapp som också agerar fingeravtrycksläsare. Läsaren är riktigt snabb och pålitlig och knappen ger bra feedback och låter högt. Längs ovansidan finns en sekundär mikrofon och längs vänster sida finns volymknappar. De är placerade relativt långt ner på sidan och här därför enkla att nå, även för användare med små händer.

Undersidan bjuder på en USB Typ C-port, mikrofon, högtalare och kortläsare. Kortläsaren har plats för dubbla nanoSIM-kort. Här finns alltså ingen microSD-kortläsare. X3 SuperZoom har inte heller någon hörlursport och det ingår inte någon adapter i lådan.

Dubbla selfiekameror

Framsidan av X3 SuperZoom bjuder på en 6,57 tum LCD-skärm med rundade hörn och en extra tilltagen ram under skärmen. Realme har löst det återkommande problemet med var en selfiekamera kan placeras med ett avlångt hål i skärmen, där det sitter två kameror. I vanlig ordning har hålet en ganska tydlig skugga, eftersom LED-bakbelysningen inte riktigt räcker till. Ovanför skärmen finns en hörlur och ett par sensorer men inget mer. Det finns ingen notislampa och skärmen har ingen alltid-på-funktion för att visa notiser när skärmen är låst.

X3 SuperZoom är en ovanlig smartphone från 2020 eftersom den lanseras i den övre mellanklassen, utan stöd för 5G. Det beror på Realmes val av processor, som helt enkelt saknar stöd för tekniken. Bortom 5G saknas också stöd för Wi-Fi 6. Det är de två betydande kompromisser som processorn kräver. Med det sagt är det inte oväntat att X3 SuperZoom också saknar stöd för trådlös laddning samt har en design som inte gör den vattentålig. Det är vanliga brister i klassen som ändå är viktiga att notera.

Stäng

 

Skärm

Realme X3 SuperZoom har en typ av LCD-skärm som vi aldrig har testat tidigare. Den mäter 6,57 tum, har en upplösning på 1 080 x 2 400 och är ganska medioker på det mesta. Ändå erbjuder den 120 Hz-frekvens, en ovanlig funktion i klassen. Uppdateringsfrekvensen gör att skärmen känns snabb och responsiv. Även i sitt mest färgexakta läge är dock skärmen ganska dålig. Den har en kallblå vitbalans, på strax under 6 900K i sitt varma läge, och har dålig färgåtergivning som har övermättade blåa färger och röda undermättade färger. Den lider dessutom av ojämn bakgrundsbelysning och imponerar inte heller med sina maximala ljusstyrka, på exakt 500 nits enligt vårt labbtest. Med undantag för uppdateringsfrekvensen är den helt enkelt ganska dålig för sin klass.

 

Högtalare

Realme X3 SuperZoom har en monohögtalare på sin undersida. Den levererar djup med hög volym men inte med särskilt bra ljud. Konkurrenter såsom Motorola Edge levererar ett mer balanserat ljud med ett mellanregister som både har detaljrikedom och undviker den distorsion som X3 SuperZoom får problem med på höga volymer. Det krävs visserligen ofta en betydligt större budget för att erbjuda riktigt bra ljud, så X3 SuperZooms prestanda är inte överraskande för klassen. Den är bara helt enkelt inte gjord för musiklyssnande.

 

Batteri

Med ett batteri på 4 200 mAh och en 120 Hz-skärm hade vi väntat oss en ganska medioker batteritid från X3 SuperZoom. Tack vare kraftfulla batterisparfunktioner är dock batteritiden imponerande vid vardaglig användning. Det ger normala användare en batteritid på två dagar och upp till tre dagar vid lätt användning. Även krävande användare kan utan problem avsluta en dag med 50 procents marginal. Förklaringen till den långa batteritiden verkar vara att processorn ofta underklockas för att hålla nere prestandan och energiförbrukningen. Detta görs som standard och påverkar inte vardagsprestanda på något märkbart sätt. Batterisparfunktionerna kan inaktiveras men vi ser då en batteriförlust på knappt 25 procent.

 

Kamera

Relame X3 SuperZoom har ett kamerasystem som leds av en bra zoomkamera. Vi föredrar den faktiskt framför marknadsledare såsom Xiaomi Mi Note 10. Huvudkameran är dessvärre sämre och är inte mer än okej för priset, med särskilt bristande mörkerprestanda. Som namnet skvallrar om är det helt enkelt zoomkameran som är höjdpunkten.

Läs mer om kameran

Realme X3 Superzoom har ett kamerasystem med fyra kameror. Huvudkameran använder en 64 megapixelsensor, som vi tidigare testat i Motorola Edge. Den högupplösta sensorn gör inte mycket för att erbjuda detaljrikedom som motsvarar sensorns höga siffror. Realme gör ändå ett bättre jobb att hantera data från sensorn. Det gör att X3 SuperZoom ger bilder med bättre kontrast och skärpa, främst i HDR-läget. Vi noterar samtidigt att Relame har ordentliga problem med brus, som konkurrenter så som Xiaomi Mi Note 10 saknar.

I mörka miljöer ligger X3 SuperZoom också steget före Motorola Edge, tack vare bättre bildbehandling med lite bättre exponeringar och mindre brus. Xiaomi Mi Note 10 är fortfarande långt före konkurrenterna. Det är kort sagt uppenbart att X3 SuperZoom varken har ambition eller kvalitet för att konkurrera med de riktiga ledarna i klassen.

Fem gånger zoom

X3 SuperZoom får sitt namn från sin påkostade dedikerade zoomkamera. Den sägs erbjuda fem gånger optisk telefotografering, i jämförelse med huvudkameran. Det är en funktion som ger betydligt högre detaljrikedom på avstånd och det är ovanligt i klassen. Den enda konkurrenten med liknande funktionalitet är Xiaomi Mi Note 10. Mellan de två mobilerna föredrar vi X3 SuperZoom, som inte försöker fuska fram detaljrikedom med överdriven skärpa i de bilder som sparas. Bilderna är visserligen ofta lite övermättade men ger naturligt bra detaljrikedom. SuperZoom-namnet låter kanske lite löjligt men för sin klass har X3 SuperZoom faktiskt en riktigt bra zoomkamera.

Vidvinkelkameran är ingen höjdare. Den saknar skärpa, särskilt längs kanterna av bilden, och har ordentliga problem med kromatiska aberrationer. Den erbjuder helt okej dynamiskt omfång och mättade färger men bristen på ett vettigt objektiv gör att bilderna inte ser bra ut i annat än små format.

På framsidan erbjuder Realme en extra kamera för breda selfies. Den tar helt okej bilder men har problem med brus i jämförelse med den betydligt bättre normalkameran.

För video levererar Realme prestanda som är väntad i klassen. Det enda försprånget som erbjuds är stöd för 4K med 60 bilder per sekund. Det kombineras med ett helt okej system för bildstabilisering som ger följsam video utan att vara otrevligt skakig.

Stäng

 

Mjukvara

Realmes mjukvara erbjuder en mestadels enkel användarupplevelse, fri från störande funktioner. En lite förvirrande inställningsapp tar visserligen en stund att lära sig och systemet har mer aggressiva batterisparfunktioner än de flesta. I jämförelse med konkurrenter så som Xiaomi, erbjuder dock Realme en mer klassisk Android-upplevelse.

Läs mer om mjukvaran

Realme X3 SuperZoom använder Realme UI 1.0 som baseras på Android 10. Mjukvaran kan beskrivas som en främst estetisk förändring av Android med relativt få praktiska förändringar i hur operativsystemet fungerar. Hemskärmen har ett klassiskt Android-utseende med en applåda som öppnas med ett svep upp över skärmen. Notiser och snabbgenvägar är nästan oförändrade med endast ett lager av grafiska förändringar som ger Realme ett unikt utseende. Designen fortsätter in i Inställningsappen som erbjuder de största praktiska förändringarna. Här har Realme ordnat om lite. Ordningen kan vara lite svår att förstå för vana Android-användare. Vi förstår inte riktigt heller vad som motiverar förändringen eller hur Realme har valt att prioritera sin inställningar. För oss är det svårt att förstå varför menyalternativt för juridisk information ligger över till exempel Apphantering.

Extrafunktioner och batterihantering

Det är i inställningsappen som vi hittar de få extrafunktioner som Realme har tagit med i Realme UI 1.0. Här finns funktioner som är vanliga i andra system, såsom ”appkloning” som gör det möjligt att köra en app i flera instanser. En funktion som kallas Smart sidofält ger också snabb åtkomst till appar och till exempel skärminspelning.

Likt många konkurrenter har Realme implementerat system för att hantera systemets energiåtgång. Med konkurrenter betyder det ofta att appar stängs ner i bakgrunden, vilket kan skapa problem. Vi har inte stött på många problem med X3 SuperZoom i sitt standardutförande. Vi har dock noterat att telefonen drar ner på processorns prestanda för att behålla batteritid. Detta kan justeras i inställningarna men fungerar som sagt bra i praktiken med både bra prestanda och batteritid som konsekvens.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Med ett Qualcomm Snapdragon 855+-chipset saknar Realme X3 SuperZoom den prestanda som moderna flaggskepp kan erbjuda. För sitt pris presterar den ändå riktigt bra. För spelintresserade är 855+ ett betydligt bättre val än konkurrenter med Snapdragon 765G-chipset, då 855+ erbjuder över 60 procent högre grafikprestanda. Samtidigt ska det noteras att denna prestanda främst är tillgänglig i telefonens Hög prestanda-läge. För att spara på batteriet har telefonen som standard kraftiga prestandabegränsningar. Valet av chipset har störst betydelse för dig som vill använda 5G-nätverk, eftersom 855+ helt saknar stöd. Med 256 GB lagring och 12 GB RAM kompenserar Realme i alla fall med onödigt stort minne, för att försöka släcka oro om en dåligt framtidssäkrad mobil.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,57 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 163,8 × 75,8 × 8,9 mm
Vikt 202 gram
Kamera 64 MP, 8 MP, 8 MP, 2 MP
Främre kamera 32 MP, 8 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G Nej
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 855+, 2,96 GHz
Lagring 256 GB
RAM 12 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 200 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 + tretton =