RCS är en ganska ny kommunikationsstandard som är tänkt att ersätta SMS. Tekniken har fått stöd från Telia i form av SMS+ i Sverige men den globala rörelsen för att implementera tekniken drivs främst av Google. Nu vill Google ge tekniken en spark i baken genom att erbjuda RCS-funktionalitet till alla Android-mobiler, även för användare med teleoperatörer som saknar officiellt stöd.

Google blir RCS-operatör

RCSRCS är en teknik som försöker göra SMS mer moderna. Den innehåller en lång rad nya funktioner så som läsarkvitton, indikatorer för om en person har börjat skriva ett meddelande, gruppchatter, stöd för stora mediafiler och stöd för att skicka annan typ av data så som platsinformation och andra filer. Tekniken har rullats ut av operatörer globalt i flera år och finns alltså även i Sverige. Ett stort problem med RCS är att både sändaren och mottagaren behöver ha stöd för tekniken. Eftersom långt i från alla operatörer har stöd, har RCS svårt att ta några betydande marknadsdelar. Google vill ändra på det genom att själv leverera RCS-meddelanden till alla telefoner, oberoende på operatör.

Googles nya plan presenteras genom en nyhet publicerade av The Verge. Planen är att lansera en ny tjänst med start i juli i Storbritannien och Frankrike. Tjänsten ska lanseras tillsammans med en uppdatering av Android Messages, standardappen för SMS i Android. Den nya appen ska göra det möjligt för alla Android-mobiler att skicka och ta emot RCS-meddelanden genom Googles egna RCS-servrar. På det sättet ska operatörernas roll minskas och betydligt fler användare ska kunna skicka meddelanden till varandra.

Android Messages med RCS

Bara som back-up

Googles RCS-tjänst ska fortfarande kunna fungera med operatörers RCS-tjänster. Tanken är att Googles tjänst bara ska användas av telefoner som inte redan har en operatör med eget RCS-stöd. Google vill nämligen inte skapa ett eget proprietärt meddelandesystem. De vill snarare hjälpa en öppen meddelandestandard att etableras snabbare. Med Android Messages-appen kan Google ändå få ett finger med i spelet för att dra nytta av teknikens potentiella framgångar.

Google säger att de har planer på att expandera den nya Android Messages-appen till fler länder under det kommande året men att de inte har detaljerat sina lanseringsplaner än. Med en marknadsandel på över 85 procent är det uppenbart att Google har stor potential att driva användandet av RCS. I nuläget har dock Apple fortfarande inte stöd för RCS i iPhones, vilket fortsatt kan visa sig vara ett avgörande hinder för teknikens framgångar.

Källa: The Verge

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 4 =