USB-kablar finns i överflöd i många svenska hem och under de kommande åren kommer många fler kablar att anlända ner mobilbranschen byter från en typ av port till en annan. Den nya USB Typ-C-standarden skiljer sig från tidigare USB-typer genom att vara symmetrisk. Detta betyder att det inte har någon betydelse åt vilket håll den sätts in, den fungerar bra ändå. Eftersom standarden är öppen för alla tillverkare att licensiera har det dock börjat dyka upp en lång rad USB Typ-C-kablar som är slarvigt konstruerade och som inte fungerar som de ska.

Fem av nio saknades

Google-anställda Benson Leung har gjort sig känd under det senaste året för att köpa massa USB Typ-C-kablar, testa hur de fungerar och publicera recensioner på nätet. Han har kunnat visa att alla USB Typ-C-kablar inte är skapade på samma sätt och att det finns betydande skillnader för konsumenter. I sitt senaste test visar han ett exempel på en kabel som kan vara direkt farlig för användare. Kabeln som såldes i USA och som kallas Surjtech 3M USB A-to-C var felkopplad. Resultatet av att testa kabeln blev bland annat att Leungs dyra Chromebook Pixel-dator gick sönder. Utöver det hade kabeln inte ens tillräckligt många ledare för att kunna erbjuda den prestanda som utlovades. Fem av nio ledare saknades i kabeln.

Foto: Benson Leung

Leungs tester visar vikten av att köpa kablar från pålitliga tillverkare. Det finns sällan någon anledning att köpa de dyraste kablar som många svenska återförsäljare försöker sälja till konsumenter men det finns en klar poäng i att gå till tillförlitliga återförsäljare och inte köpa kablar från företag som du aldrig hört talas om förut.

Källa: Benson Leung

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sexton − tretton =