Den klassiska hörlursporten som har använts flitigt sedan mitten av 1900-talet börjar närma sig slutet av sin popularitet, åtminstone i smartphones. Om du har en mobil som saknar en klassisk hörlursport, kan du lösa det med en adapter. Det ingick kanske en adapter vid ditt senaste mobilköp? Om du har tappat bort den eller vill ha en till finns det några saker som är bra att veta.

Två olika typer

I denna artikeln kommer vi att fokusera på adaptrar för USB Typ-C-mobiler, eftersom det är den absolut vanligaste typen av port och adapter. Med det sagt ska vi nu nämna att det finns två typer av USB Typ-C-adaptrar. Oberoende på vilken du använder är den resulterande ljudsignalen den samma. Signalen som skickas ut ur telefonen kan dock vara helt olika.

Det finns främst två olika versioner av USB Typ-C-adaptrar: analog eller digital adapter. Den digitala adaptern använder USB-standarden för att ta emot en signal som sedan konverteras i en så kallad DAC. För att det ska fungera måste telefonen skicka både den digitala signalen och elektricitet för att driva den ljudkonverterare som är inbyggd i adaptern. Fördelen med denna digitala tekniken är att den bör fungera med alla Android-telefoner som har USB Typ-C-portar. Nackdelen är att nästan alla telefoner kräver att användaren aktiverar adaptern i mjukvaran varje gång den sätts in. Anledningen är helt enkelt att adaptern kräver ström och att smartphonetillverkare inte vill att användares batterier ska ta slut på grund av en adapter som sitter i men inte används.

Den analoga adptertekniken är lite enklare att använda. Den kräver nämligen ingen DAC i adaptern eftersom den konverteraren istället sitter i telefonen. Det betyder dock att telefonen måste ha stöd för det. Även om det kanske låter som en uppenbar funktion att ha, är det ändå ganska ovanligt. Anledningen är främst att den analoga varianten inte är en standard utan en lösning som tillverkare själva skapat.

Gör det enkelt

Om du vill köpa en ny adapter är det alltså viktigt att du köper rätt typ av adapter. De digitala adaptrarna fungerar som sagt oftast med de flesta mobiler men det finns undantag även där. För att göra det så enkelt som möjligt är det därför bra att köpa samma typ av adapter som kom med din telefon. Du kan söka på Google för att ta reda på om det är en analog eller digital adapter som passar till din mobil. Därefter är det bara att kolla på beskrivningen av den adapter du ska köpa för att se till att du köper rätt.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

två + åtta =