Under det senaste året har nästan alla stora smartphonetillverkare hoppa på tåget – USB Typ-C-tåget. Den nya typen av port har många fördelar men alla smartphones med en USB Typ-C-port är inte identiska. Vissa sparar på funktioner och prestanda. Bara för att en telefon har ”USB Typ-C” är det inte säkert att du får alla funktioner som du kanske vill ha.

MicroUSB, SlimPort och MHL

Sedan många år tillbaka har den ledande porten för mobiltelefoner och många andra enheter varit den så kallade microUSB-porten. Den kända porten gav användare ett enkelt och standardiserat sätt att ladda sin telefon. Genom åren användes den till och med för mycket mer än bara laddning. Tekniker så som SlimPort och MHL gjorde det möjligt att koppla en TV till din mobiltelefon så att du kunde visa en video från din smartphone. Varken SlimPort eller MHL var dock en del av USB-standarden och endast ett fåtal telefoner hade stöd tekniken. MHL var lite mer populär och fanns inbyggd i vissa TV-apparater och skärmar men tekniken var ändå långt ifrån perfekt.

Sony_Xperia_Z5_Compact_Recesion_undersida
MicroUSB-porten i Sony Xperia Z5 Compact hade stöd för MHL.

Video, ström och data – allt från en port

USB Typ-C började dyka upp på marknaden för ungefär två år sen. Löftet var att USB Typ-C skulle kombinera allt i en kabel och en port. Här skulle ström, bild, ljud och data skickas över en enkel kabel. Eftersom alla funktioner var inbyggda i standarden skulle det bli enkelt att koppla samman enheter som använde tekniken. USB Typ-C höll sitt löfte och nu finns det ett flertal smartphones som har stöd för tekniken. Den nya porten kan användas för att ladda telefoner, föra över data med USB 3 och skicka video till en TV, bildskärm eller projektor. Alla telefoner som har en USB Typ-C-port har dock inte alla funktioner som USB Typ-C egentligen har att erbjuda.

Huawei P9 Plus Recension undersida

Saknar ofta grundläggande funktioner

Många telefoner som har den symmetriska USB Typ-C-porten har varken den snabba USB 3-tekniken eller stöd för att skicka video. Flaggskeppstelefoner från företag så som Lenovo, Sony och Huawei har till exempel USB Typ-C-portar som fortfarande använder USB 2 för överföring av data. Flera smartphones saknar dessutom helt möjlighet att skicka video ut ur sina portar. HTC 10 är en av få smartphones på marknaden som har stöd för både video ut och USB 3.0.

Även om konsumenter får njuta av USB Typ-C-portens symmetriska design får de tyvärr inte alltid ta del av fördelarna med höga överföringshastigheter och en videoutgång. För många konsumenter har dessa brister troligen inte någon större betydelse. Det finns ett flertal bra trådlösa tekniker som kan ersätta dem. I slutänden innebär de dock att konsumenter inte alltid kan lita på att alla USB Typ-C-smartphones kan göra allt som tekniken egentligen borde kunna erbjuda.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nio − åtta =