Om du använder Googles röstsök, som kan aktiveras med frasen OK Google i Android, är det sannolikt att ljudet från dina sökningar finns kvar på Googles servrar. Ljudfilerna kan bara spelas upp av dig men om du vill kan du lyssna på dem eller radera dem.

Google har en hemsida som kallas Google Översikt. Här kan du läsa om all information som Google sparar om dig. Här visas bland annat alla platser som du varit på om din Android-telefon har Platshistorik aktiverat. Vi ha skrivit en artikel om hur du kan få koll på vad Google vet om dina dagliga resor. Googles ljudinspelningar visas i alla fall på samma ställe, på Google Översikt.

Google vet var du varit – så stänger du av Platshistorik

För att hitta till Google Översikt kan du antingen söka på Google efter ”Google Dashboard” eller klicka på länken längst ner i denna artikeln. När du har hittat fram bör du se till att du är inloggad på rätt konto. Du kan se vilket konto som är valt längst upp till höger i fönstret. Det är inte säkert att du kan komma åt alla konton via en mobil webbläsare så vi rekommenderar att du gör detta med en dator.

Läs och lyssna

När du har hittat till Google Översikt behöver du leta reda på kategorin Ljud i den vänster delen av sidan. Här står det ”Ljudhistorik – Aktiverat” om du har några inspelningar sparade hos Google. Klicka på knappen Hantera som visas till höger för att se alla dina inspelningar. Under din historik av inspelningar grupperas sökningar per datum och du får ett transkript från varje inspelning, om Google har förstått vad du har sagt. Klicka på Spela upp för att lyssna på inspelningen.

Radera vissa eller alla

Du kan klicka på de tre prickarna längst upp till höger i varje ruta för att få möjlighet att radera en specifik inspelning eller alla inspelningar för en hel dag. Längst upp på sidan kan du också söka bland transkript eller filtrera inspelningarna baserat på inspelningsdag.

Om du vill radera alla inspelningar som Google har sparat kan du klicka på ”Radera aktivitet efter” som visas längst till vänster på skärmen. Välj ”Genom tiderna” under Radera efter datum. Nu ska alla inspelningar vara radera. Gå tillbaka till vyn över inspelningar för att verifiera att allt gick rätt till.

Länk: Google Dashboard

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett + tio =