OnePlus introducerar i dag sin senaste budgetmobil, OnePlus Nord CE. CE står för Core Edition och marknadsförs som en modell för företagets entusiaster. Den nya modellen kan ses som en uppföljare till Nord N10, som lanserades under 2020 som företagets mellersta budgetmodell. Nyheterna är bland annat AMOLED-teknik och en helt ny processor.

AMOLED och extra tunt

OnePlus Nord CE är lik OnePlus Nord N10 på flera sätt. Den lanseras i samma prisklass som föregångaren och har ett kamerasystem som är så gott som oförändrat. Den största nyheten för klassen är en AMOLED-skärm, som ersätter föregångarens LCD-panel. Det ger den nya modellen bättre kontrast samt en inbyggd fingeravtrycksläsare i skärmen. AMOLED-tekniken hjälper sannolikt dessutom telefonen att vara tunnare. OnePlus Nord CE är nämligen en ovanligt tunn smartphone. Den mäter 7,9 mm i tjocklek och väger bara 170 gram, trots att den inkluderar en hel del teknik. Den har till exempel ett batteri som mäter 4 500 mAh, upp från 4 300 mAh i Nord N10.

Utöver ett relativt stort batteri, inkluderar Nord CE också en hörlursport och en ny processorkrets. Qualcomm Snapdragon 750G kommer till OnePlus Nord CE efter att ha gjort debut i Samsung Galaxy A42 5G förra året. Den nya kretsen ska öka CPU-prestanda med 20 procent och grafikprestanda med 10 procent. Utöver det erbjuder OnePlus nya RAM-konfigurationer. Den billigaste modellen av OnePlus Nord CE har 6 GB RAM. Det finns dock modeller med både 8 och 12 GB. Det är dessa modeller som kommer att vara tillgängliga hos återförsäljare i Sverige. De har 128 respektive 256 GB lagring.

Kamerasystemet är som nämnt nära identiskt med Nord N10. Det betyder att det inkluderar en 64 MP-kamera, en 8 MP vidvinkelkamera och en 2 MP djupkamera. Föregångarens makrokamera har tagits bort. Det är ingen större förlust med tanke på vad vi skrev om den i vårt test av Nord N10: ”Makrokameran är dessvärre riktigt usel”.

Bättre mjukvaru-stöd

När det gäller mjukvara står OnePlus Nord knappast för några stora överraskningar. Den levereras med Android 11 och OxygenOS 11. En nyhet för året är dock ett bättre löfte om uppdateringar. OnePlus utlovar två år av funktionella uppdateringar och tre år av säkerhetsuppdateringar för Nord CE. Det ger Nord CE ett år längre säkerhetsstöd än tidigare Nord N10-modellen.

OnePlus Nord CE lanseras i dag och börjar levereras till de första kunderna den 14 juni. Den billigaste modellen kostar 3 300 kronor på OnePlus hemsida, med 6 GB RAM, medan de brett tillgängliga 8 och 12 GB-modellerna kostar 3 500 respektive 4 300 kronor.

Vi har redan börjat testa OnePlus Nord CE och släpper vårt test i Svenska Smartphoneguiden under nästa vecka.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 − fyra =