Efter sex generationer av Pixel-telefoner, som lyckats undvika en officiell svensk lansering, är det nu dags för Google Pixel 7 och Pixel 7 Pro att lanseras i Sverige. Vi har detaljerna om mobilerna och om hur du kan köpa dem!

Pixel 7 till SverigePixel 7 och Pixel 7 Pro går till stor del i sina föregångares fotspår. Det är telefoner som behåller samma designspråk och som gör förbättringar i marginalerna. Enligt Google är det två saker som sticker ut som de viktigaste nyheterna i Pixel 7-serien: tensor-processorn och kameran. Det är två paradgrenar som Pixel 6-serien också kunde skryta med.

Google Tensor G2

Tensor G2 är den nya processorn från Google. Den är sannolikt byggd på en Samsung-krets men Google var fåordiga om kretsen vid presentationen. De ville istället lägga större vikt vid kretsens förbättrade prestanda för maskininlärning. Google pratade om en förbättring i prestanda med 60 procent och en förbättring i effektivitet med 20 procent. Prestandan kan utnyttjas till en mängd olika applikationer, såsom förbättrad röstigenkänning och bildredigering.

Även om Google var fåordiga om kretsen har vi fått fler detaljer om den i efterhand. Det verkar handla om samma CPU som användes i förra årets modell, med en förbättrad 4 nm-tillverkningsprocess istället för 5 nm. GPUn har dock uppgraderats till en Mali-G710 MC10 som ska erbjuda bättre energieffektivitet. Det verkar vara just energieffektivitet som Google fokuserar på och det kan behövas. Pixel 7 har gått ner i batteristorlek från 4 614 till 4 355 mAh. Pixel 7 Pro kan då gynnas tack vare ett bevarat 5 000 mAh-batteri.

Kameranyheterna

Mycket av G2-processorns kraft går åt i kamera-appen. Google pratade om hur nya algoritmer används för att kombinera data från flera kameror, för att skapa skarpare bilder. När vidvinkelkameran används kan till exempel huvudkameran utnyttjas för att förbättra skärpan. När telefoto-kameran i Pixel 7 Pro används, kan huvudkameran också fånga data för att förbättra skärpan i bilden. Det är tekniker som vi känner igen från konkurrenter såsom Samsung och Huawei. Pixel 7 Pro drar dock också nytta av ett nytt periskop-objekiv som erbjuder fem gånger, istället för fyra gånger, optisk zoom i relation till huvudkameran.

En nyhet för vidvinkelkameran är autofokus, som gör att den kan användas för makrofotografering. Google tar dessutom en sida ur Apples bok när de introducerar ett läge med cinematisk oskärpa för video, som ska ge videos som känns mer som Hollywood-filmer än som mobilfilmer.

Pixel 7 Pro har en 6,7 tum AMOLED-skärm med QHD+-upplösning, 120 Hz uppdateringsfrekvens och ska vara 25 procent mer ljusstark än tidigare. Skärmen har också en lite förändrad design som betyder att den är lite plattare än Pixel 6 Pro. Pixel 7 har en skärm som mäter 6,3 tum istället för 6,4 tum, som föregångaren. Den är också 25 procent ljusare men har Full HD-upplösning och 90 hertz uppdateringsfrekvens.

Pixel 7 Pro i Sverige

Pixel 7 i Sverige

Pris för Pixel 7 Pro i SverigePixel 7 och Pixel 7 Pro gör alltså debut i Sverige! Det är en stor nyhet för smartphonebranschen och ett efterlängtat besked för många. Lanseringen sker till en början genom Telia, Halebop, Elgiganten och Google Store. De första exemplaren ska levereras den 13 oktober och priserna verkar vara konkurrenskraftiga. Pixel 7 kostar 7 300 kronor med 128 GB lagring och 8 300 kronor med 256 GB, medan Pixel 7 Pro kostar 10 000 kronor eller 11 000 kronor med 128 respektive 256 GB. Modellerna har samma mängd RAM-minne oberoende på lagringsutrymme men även om Pixel 7 och 7 Pro har samma processor, har Pixel 7 Pro 12 GB RAM medan Pixel 7 har 8 GB.

Slutligen gör dessutom Pixel 6a debut i Sverige. Den enklare versionen av Pixel 6 kostar 5 000 kronor och finns bara i en modell med 128 GB lagring. Det är i övrigt en mobil med en enklare 6,1 tum 60 Hz-skärm, 6 GB RAM och en enklare 12,2 MP-kamera. Tillsammans med telefonerna lanseras också Google Pixel Buds A och Pixel Buds Pro för 1 200 kronor respektive 2 400 kronor.

Källa: GSMArena

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tio − två =