I fredags släppte vi vårt stora test av Apple iPhone 7 Plus. Den nya telefonen skiljer sig från alla tidigare iPhones eftersom den har två kameror på sin baksida. Den andra kameran har optisk zoom och kan därför användas för att ge användare högre kvalitet när det är dags att zooma in. Under den kommande månaden kommer en ny funktion kallad porträttläge som gör de två kamerorna ännu bättre.

Systemkamera i mobilen

Den nya funktionen gömmer sig i en kommande uppdatering av kameraappen för iPhone 7 Plus. Till höger om det vanliga kameraläget ”Bild” finns nu ett läge kallat ”Porträtt”. Det nya läget använder sig av telefonens två kameror för att skapa ett större djup i bilder. När en bild tas på ett objekt som är närmre än 2,5 meter från kameran kan telefonen identifiera avståndet från kameran till olika delar av bilden och sudda ut bakgrunden. I slutändan får användare bilder som ser ut att vara tagna med DSLR-kameror som har stora sensorer och låga bländarvärden. Effekten brukar kallas bokeh – en effekt som gör att förgrunden är skarp medan bakgrunden är suddig. När en bild tas med iPhone 7 Plus, i det nya porträttläget, upptäcker kameran automatiskt de olika delarna av bilden och suddar ut bakgrunden. Vi har testat läget för att se hur väl det fungerar.

iPhone 7 Plus har ett nytt porträttläge

För att testa Apples nya porträttläge har vi tagit bilder på samma motiv med iPhone 7 Plus och Huawei Honor 8. Huawei Honor 8 har nämligen också två kameror och ett liknande porträttläge där användare kan välja vilket motsvarande bländarvärde i en DSLR som ska imiteras av kameran. Det betyder att användare själva kan bestämma hur stort bildens skärpedjup ska vara.

Eftersom iPhone 7 Plus har en vanlig kamera och en zoomkamera tas alla porträttbilder med samma vy som telefonens inzoomade kamera. För att få samma bild som med Honor 8 behöver därför fotografen ta några steg tillbaka.

Jämförelsen – stora skillnader

Om vi nu ska jämföra de två telefonerna är det uppenbart att iPhone 7 Plus tar betydligt bättre bilder än sin konkurrent. Skillnaden är stor. Apple använder naturliga övergångar mellan skarpa och oskarpa delar av bilden och har olika mycket oskärpa vid olika djup. Apple lyckas dessutom bättre identifiera olika delar av bilden för att mer exakt sudda ut rätt delar av bilden. Med det sagt är inte heller bilderna från iPhone 7 Plus helt perfekta. I den sista exempelbilden är det särskilt uppenbart hur stora problem telefonen kan ha. Staketet och den röda bilen i bakgrunden är för komplext inflätade mellan löven. Det gör att telefonen har svårt att urskilja var förgrunden börjar och slutar.

exempelbild-ios-101
Samma bild tagen med iPhone 7 Plus. Med respektive utan utsuddad bakgrund.

Det är värt att notera att iPhone 7 Plus använder sin inzoomade kamera för att ta bilder i det nya läget. Eftersom den inzoomade kameran inte har lika lågt bländarvärde som huvudkameran kan inga bilder fångas i telefonens porträttläge i mörka miljöer.

Testa med iOS 10.1

Apples implementering av sitt porträttläge är oerhört imponerande. Huawei kommer inte i närheten av den exakta och naturliga effekt som Apple kan erbjuda i sina bilder. Eftersom vi bara testat en betaversion av Apples mjukvara ser vi fram emot att se vad iPhone 7 Plus kan tänkas göra i framtiden.

Om du vill testa den nya funktionen behöver du en iPhone 7 Plus och du behöver därefter aktivera betan för iOS 10.1. Läs vår artikel om ämnet.

Testa iOS 10 före alla andra

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sju − fem =