Om en månad lanseras nästa version av Apples operativsystem för iPhone, iOS 10. Du kan reda nu testa operativsystemet och ta en titt på alla nya funktioner. Det tar inte mycket mer än trettio minuter och det är inte särskilt krångligt.

Sedan några år tillbaka har Apple erbjudit så kallade publika betor av sina operativsystem. Det inkluderar iOS som används av iPhone och iPad. De publika betorna är ett sätt för allmänheten att ta del av Apples kommande nyheter och samtidigt ett sätt för Apple att testa sin mjukvara på stor skala. Vi brukar inte rekommendera vanliga konsumenter att testa publika betor när de först släpps men nu börjar Apples nya operativsystem mogna. I fredags släpptes den sjätte versionen av Apples iOS 10-beta. Det betyder att Apple nu börjar närma sig den slutgiltiga versionen och att det inte längre finns så många problem med det. För dig som är nyfiken är det därför nu en utmärkt tid att testa.

Enkelt att installera

För att börja testa iOS 10 behöver du först gå med i Apples Beta Software Program. För att göra det går du till beta.apple.com eller söker efter Apple Beta Software Program på Google. Klicka på ”Sign up” om du inte gått med i programmet sedan tidigare. Logga in med ditt Apple-konto och välj sedan ”Enroll your devices” längst upp på sidan. Klicka därefter på ”Download profile”. Installera den profil som dyker upp på skärmen, acceptera villkoren och starta om telefonen. Gå därefter till Inställningar –> Allmänt –> Programuppdatering. Här finns nu en uppdatering till iOS 10 Public Beta 6. Den är 1,7 GB stor och kan därför ta en stund men den kan hämtas i bakgrunden så du kan fortsätta använda din telefon så länge.

Bläddra genom galleriet för att se alla steg i processen.

När installationen är färdig har du iOS 10 installerat på din iPhone. Det nya operativsystemet har ett flertal nya funktioner och förbättringar. Här är några av de största nyheterna i iOS 10.

Allt du behöver veta om iOS 10

Inte helt perfekt

iOS 10 Public Beta 6 är fortfarande en beta av iOS 10. Det betyder att det fortfarande kan finnas små problem med operativsystemet. Om du verkligen inte vill stöta på något som helst problem med din iPhone rekommenderar vi att du väntar tills den officiella lanseringen men innan dess kan du som är intresserad ta en närmare titt.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + 17 =