Qeexo ersätter sensor för ramlös mobil

0

PÅ CES 2019 har vi sett många nya produkter men också mycket ny teknik. Qeexo gör inga produkter för konsumenter men har ändå mycket häftig teknik för smartphones. De visar bland annat upp en ganska ny teknik kallad EarSense som kan eliminera en smartphones avståndssensor och ändå veta när den hålls upp mot ansiktet.

Skärmteknik utan speciell hårdvara

Qeexo grundades år 2012 och nådde ut till konsumenter år 2015. Då hade företaget utvecklat en teknik som gjorde det möjligt för en smartphone att känna skillnad mellan spetsen av ett finger och en knoge. Tekniken nådde till Huawei-mobiler och har varit där sedan dess. Nu finns den i över 170 miljoner telefoner. Utöver knogtekniken har Qeexo också en teknik kallad EarSense. Den använder sig också av en smartphones pekskärm. Genom maskininlärning har den lärt sig vilka signaler en smartphones pekskärm plockar upp när den hålls i närheten av ett ansikte. Det låter den veta när skärmen bör stängas av när den hålls upp mot användarens ansikte i ett röstsamtal.

Qeexo använder sig alltså inte av någon speciell hårdvara. Det gör att den inte behöver någon avståndssensor, som finns på nästan alla andra mobiler på marknaden. Det sparar pengar, minskar komplexitet och gör att en större del av en smartphones framsida kan ägnas åt skärmen. Tekniken använder sig av maskininlärda algoritmer men sägs ändå inte kräva mycket processorkraft. Maskininlärningen görs också av tillverkaren av mobilen, det behövs alltså inte göras av användaren själv.

Bättre än vanlig sensor?

När vi testade EarSense på mässgolvet blev vi imponerade av hur pålitlig tekniken är. Den kan till och med påstås prestera bättre än en traditionell avståndssensor. EarSense tittar nämligen inte bara efter ett objekt som är nära telefonen, den letar specifikt efter ett ansikte och ett öra. Det gör att skärmen hålls påslagen när den används för annat än samtal och att den inte till exempel råkar stängas av när en hand kommer nära den.

Qeexo EarSense lanserades redan under förra året med Oppo Find X som sin första produkt. Find X säljs inte i Sverige men det är nog bara en fråga om tid innan vi också får se EarSense i mobiler i Sverige.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 1 =