Skärminbyggda fingeravtrycksläsare har utvecklats relativt långsamt sedan introduktionen för flera år sen. Nu kommer äntligen en förbättring för de ultraljudsbaserade modellerna. Qualcomm utlovar 50 procent snabbare läsning över en yta som är 77 procent större.

Det finns i princip två typer av fingeravtrycksläsare som byggs in i smartphoneskärmar. Den ena är optisk och den andra är baserad på ultraljud. Den optiska versionen är absolut mest populär och används av allt från dyra flagggskepp till billiga mellanklassmobiler. Ultraljudssensorer används främst av Samsung i företagets Galaxy S-serie. Nu ser vi förbättringar med den typen av teknik. Qualcomm presenterar den andra generationen av sin så kallade 3D Sonic Sensor-teknik. De tre stora nyheterna ska vara att sensorn är 77 procent större, att sensorn kan samla 70 procent mer data och att den är 50 procent snabbare.

Hopp om förlåtande sensor

Förbättringarna låter minst sagt lovande. Värt att notera är att den påstådda förbättringen i datainsamling inte nödvändigtvis kommer från den större sensorn. Som Qualcomm beskriver det samlar sensorn in mer data från ett fingeravtryck. Det ger förhoppningar om en mer förlåtande sensor när det till exempel gäller smuts och fukt. Förbättringen i sensorns storlek kommer sannolikt skapa en förbättrad användarupplevelse oberoende på förbättringar i läsarprestanda. Det har vi redan sett i produkter såsom Xiaomi Mi 10, Huawei P40 Pro och Mate 40 Pro. De använder nya generationer av stora kapacitiva sensorer som gör det enklare att snabbt låsa upp dem, eftersom de stora läsarna är lättare att träffa.

Den nya sensorn från Qualcomm kommer ta upp mer utrymme i telefoner. Den är dock fortfarande väldigt tunn, cirka 0,2 mm. Utrymmeskravet är med andra ord ett sannolikt litet problem. Resultatet av den nya sensortekniken kommer vi i alla fall få se inom kort. Samsung väntas presentera sin nya Galaxy S21-serie den 14 januari och väntas då använda Qualcomms senaste sensorteknik.

Källa: Qualcomm

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tretton − 3 =