Svenskarna surfar mer än någonsin. Den totala mängden data som skickades genom de svensk näten ökade totalt med 35 procent förra året och med 65 procent bland konsumenter med abonnemang som inkluderade minst 1 GB surfpott per månad. All mobildata skickas genom luften som har ett begränsat utrymme. 700 MHz-bandet, som främst används av marksända TV-sändningar, har därför varit uppe på tapeten som ett sätt för telenäten att få mer utrymme. Regeringen stoppade de planerade förändringarna under förra året på grund av säkerhetsfrågor. Nu ändrar sig regeringen som öppnar upp 700 MHz-bandet i november.
Förändrade planer
Det var för knappt tre år sen som det först beslutades att 700 MHz-bandet skulle öppnas upp för användning i de svenska telenäten. I oktober förra året stoppades satsningen efter frågor om vilka delar av bandet som skulle användas av bland andra Försvarsmakten. Beskedet var att MSB, Myndigheten för säkerhet och beredskap, skulle utreda frågan och släppa en rapport om de kvarstående frågorna i november 2017. Planen var då att bandet skulle öppnas upp i maj 2018. I dag ändras alltså det beslutet och 700 MHz-bandet kan öppnas redan november 2017.
Innan bandet kan användas av teleoperatörer kommer Post- och Telestyrelsen anordna en auktion där utrymmet säljs till högstbjudande i en auktion som involverar Sveriges största teleoperatörer. Därefter får den eller de vinnande teleoperatörerna möjlighet att aktivera de sina frekvenser och bygga ut sina nät.
Bra för glesbygden
700 MHz-bandet är särskilt efterfrågat eftersom det har en relativt låga frekvenser. Det är bra eftersom låga frekvenser har lättare att färdas långa sträckor samt genom vissa byggnader och terräng. Det betyder främst att det kan användas för att förbättra täckningen på glesbygden och på andra platser där det är långt mellan teleoperatörernas master.
Så gott som alla moderna 4G LTE-smartphones har stöd för 700 MHz-bandet. Det betyder att det nya nätet kommer att börja fungera automatiskt när det aktiveras. 700 MHz-bandet används nämligen redan av teleoperatörer i andra delar av världen.
Källa: Regeringen