Apple iPhone X lanserades i fredags och Surfas stora test är givetvis på väg. Innan dess kan vi dock berätta hur det är att råka ut för en olycka med en iPhone X. Apples priser för reparationer än nämligen ingen hemlighet och för iPhone X är priserna högre än någonsin. Faktum är att iPhone X är hela 37 procent dyrare att reparera än den näst dyrast telefonen, iPhone 8 Plus. En hel reparation av iPhone X kostar lika mycket som en sprillans ny iPhone 7.

Ny och dyr skärm

iPhone X är en tekniskt imponerande smartphone som bland annat erbjuder en ny bildskärm. Den baseras på AMOLED-teknik och har tunna skärmramar. Även om Samsung har använt liknande skärmar i sina smartphones i nästan två år är AMOLED-skärmen helt ny för iPhone-serien. Som med all ny teknik är den nya skärmen också ganska dyr. Medan det kostar 1 700 kronor att byta ut skärmen på en iPhone 8 kostar det 3 060 kronor att byta ut skärmen på en iPhone X. Det är ett häpnadsväckande pris som gör att en olycka som involverar skärmen minst sagt tråkig.

5 900 kronor

Medan till exempel iPhone 7 hade en baksida av metall har iPhone X en baksida som är gjord av glas. Även om Apple påstår att glaset är ett av marknadens mest stryktåliga, är det fortfarande glas som kan spricka. Eftersom iPhone X är konstruerad på ett sätt så att glaset på baksidan inte går att byta ut individuellt, måste stora delar av hela telefonens konstruktion bytas ut om glaset spricker. Det gör att en olycka där både framsidan och baksidan spricker kostar 5 900 kronor. Det är bara en hundralapp mindre än vad en sprillans ny iPhone 7 kostar.

Världens dyraste mobil

Med ett utgångspris på 11 500 kronor är iPhone X redan världens dyraste telefon som säljs i stor skala. Med en total reparationskostnad på 5 900 kronor kan den bli betydligt dyrare att använda den än ”bara” 11 500 kronor. Många konsumenter kan skydda sig från det extremt höga priset på reperationer med en allriskförsäkring som ofta ingår i hemförsäkringar. Apple säljer dessutom AppleCare+ för 2 200 kronor som erbjuder reperationer av telefonen vid olyckor med en självrisk på 850 kronor för hela telefonen och 250 kronor för bara skärmen. Självrisken från hemförsäkringar är ofta dubbelt så hög som 850 kronor men då krävs inte en betalning på 2 500 kronor.

Ett sätt att försöka skydda iPhone X är givetvis att köpa ett skydd till telefonen. Apple säljer silikonskal för 430 kronor eller läderfodral med skydd för skärmen för 1 000 kronor men det finns givetvis också ett stort utbud av skal från tredjepartstillverkare.

iPhone X är världens dyraste brett tillgängliga telefon. Det finns sätt att skydda den från skador och se till att olyckor inte blir oväntat dyra men i slutänden är den så dyr att den kanske inte är det bästa valet för konsumenter som inte är redo att betala när olyckan är framme.

Källa: Apple

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 + 16 =