Pandemin har inneburit kraftigt ökad försäljning inom vissa av elektronikbrancshens produktkategorier. Den ökade efterfrågan och problem med produktion har skapat stora brister på produkter för konsumenter. Nu verkar problemen närma sig smartphonebranschen. Flera tillverkare pekar på dålig tillgänglighet under 2021.

Brist som följer Huawei

En ny rapport från Reuters pekar på omfattande problem med produktion av viktiga komponenter för smartphones under 2021. Problemen verkar vara koncentrerade hos det amerikanska chipsetföretaget Qualcomm. Även om Qualcomm inte har kommenterat påståendena, sägs företagets utmaningar orsakas av flera faktorer. En stor orsak sägs vara en ökad efterfrågan. Den ska inte nödvändigtvis bero på ökad försäljning av smartphones till konsumenter. Faktum är att smartphonemarknaden var helt oförändrad under 2020 på i flera länder och gick svagt ner i andra. Orsaken sägs istället vara Huaweis fortsatta problem med kretstillverkning, som stoppades helt i september 2020 efter nya sanktioner från USA. Som konsekvens av handelsstoppen har Huaweis marknadsandelar sjunkit markant under 2020. Tillverkare som förlitar sig på Qualcomm till högre grad, har tagit över Huaweis tidigare marknadsandelar.

Huawei Mate 40 Pro har egenutvecklade kretsar som producerades innan stoppet is september 2020.

Högre efterfrågan är inte den enda förklaringen till komponentproblemen. Utöver branschöverskridande problem, som bland annat orsakats av produktionsstopp i Kina, orsakade av pandemin, har Qualcomm nyligen haft problem med produktion i Texas, USA, efter väderrelaterade avbrott.

Enligt källor till Reuters tros problemen med produktion påverka Samsungs låg- och mellanklass-modeller. Flaggskeppsmodellerna sägs inte ligga i riskzonen men det är inte en bild som delas av alla i branschen. Xiaomi har nyligen tagit stora marknadsandelar från Huawei och använder till stor del Qualcomm-kretsar, särskilt för flaggskeppsmodeller. Företagets vd skrev nyligen på det sociala medienätverket Weibo att ”det är inte en brist, det är en extrem brist”. Qualcomm sägs prioritera produktion av sina dyraste processorer, där företaget har högst marginal. Det sägs vara en förklaring till att Samsungs budget- och mellanklassmodeller riskerar att påverkas hårdast.

Xiaomi Mi 11 visas inför global lansering

Störst problem för små företag

Tillgången till smartphones är stabil i nuläget, med god tillgång i svenska butiker. Det riskerar alltså att förändras under året. Utöver en allmän brist på lagervaror kan bristerna också försena lanseringar. Ett företag som hittills verkar klara sig från många brister som orsakas av pandemin är Apple. Företaget använder komponenter från Qualcomm för till exempel iPhone 12-seriens 5G-funktionalitet. Apple har samtidigt haft en ovanligt hög prioritet bland komponenttillverkare. Bristen på komponenter riskerar därför att gå ut över mindre konkurrenter, snarare än dominanta spelare.

Källa: Reuters

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 5 =