Den är mobil men kräver inte nödvändigtvis en smartphone och drivs av Android. Den kallas Royole Moon och är en av endast ett fåtal produkter som vi sett i en ganska ny produktkategori. Royole Moon kallar sig för en mobil hemmabio.
Det kan vara tråkigt och jobbigt att åka på långa resor. Om du vill ta dig till andra sidan Jorden är det inte ovanligt att resan tar ett helt dygn med byten som kan krävas. Då kan det vara trevligt att titta på en film eller två under resans gång. Det är dock svårt att få en bra filmupplevelse på ett flygplan, på en buss, på ett tåg eller i en bil. Det amerikanska företaget Royole försöker lösa det problemet på ett häftigt men dyrt sätt. Royole Moon är en typ av mobil bio som du sätter på huvudet.
Som en privat biovisning
VR-headset började sakta men säkert etablera sig på marknaden under 2016. Royole Moon har mycket gemensamt med VR-headset men är samtidigt inte alls samma typ av produkt. Royole Moon har två individuella Full HD-upplöst AMOLED-skärmar som sitter framför användarens två ögon. Framför varje skärm finns linser som kan justeras för att passa alla typer av användare.
När linserna har justerats visas en bild som kan beskrivas som motsvarigheten till upplevelsen av att sitta på tionde raden i en medelstor biograf. Bilden är stor men inte omslutande. Det betyder att bildens kvalitet, särskilt när det gäller upplösning, är många gånger bättre än vad VR-headset kan erbjuda. På vissa sätt är bilden till och med bättre än på en biograf. Runt om bilden är det exempelvis total svärta. Inga fula Exit-skyltar eller störande mobiltelefoner kan störa som de kan göra på biografen. Eftersom headsetet använder AMOLED-teknik är också bildens svärta total och färgerna rika.
Utöver bildskärmar för att förmedla bilden har Royole Moon ett par hörlurar som levererar ljud. Hörlurarna erbjuder bra ljud, enligt vårt snabba test på mässgolvet. De har aktiv brusreducering som eliminerar mycket av allt omringande ljud. Det ger användare en upplevelse av att sitta i en tyst biograf.
Android-dator står bakom
Royole Moon drivs av en Android-baserad dator. Datorn är stor som en fem tum smartphone och har ett inbyggt batteri som kan driva headsetet i fem timmar. I datorn finns en HDMI-port som kan användas för att koppla in spelkonsoler och andra externa videokällor. Datorn kan även styras med en pekyta på den högra hörluren. Användare kan också ladda in filmer, ladda ner Android-appar och mycket mer.
Royole Moon är en imponerande produkt men den har också ett otroligt högt pris. I nuläget kostar den 800 dollar. Med svensk moms och tullavgift kostar den med andra ord mer än 8 000 kronor. Det gör den omöjligt dyr för många konsumenter att köpa. Den visar oss ändå ett koncept som är lite annorlunda om än framtidsblickande.