Det var inte så länge sen vi skrev en artikel om bristen på smartphones som kombinerar prestanda med ett litet och kompakt format. Vi påpekade då att Apple iPhone SE är marknadens enda riktigt bra alternativ. För konsumenter som siktar in sig på marknadens lägre prissegment är det dock ännu svårare. Galaxy A3 (2016) har i princip varit ensam i sin kategori. Nu tar Galaxy A3 (2017) över men är minst lika ensam som sin föregångare.

Bästa lilla budgettelefonen

I Svenska Smartphoneguiden har vi vanligen en specifik utmärkelse för marknadens bästa lilla budgettelefon. Våra riktlinjer för den utmärkelsen säger att telefonen ska ha en skärmstorlek under fem tum och att den får kosta maximalt 3 000 kronor för att få möjlighet att konkurrera. Under det senaste året har Samsung Galaxy A3 (2016) varit ensam om utmärkelsen. Inte en enda konkurrent har kunnat erbjuda något liknande i ett så litet format. Nu har Galaxy A3 (2016) dock börjat bli svår att få tag på i Sverige. Det betyder att den blir av med sin utmärkelse i Svenska Smartphoneguiden. Ett av våra krav är nämligen att den måste vara lätt att få tag på från etablerade återförsäljare.

Samsung Galaxy A3 (2016) har blivit svår att få tag på i svenska butiker.

Passande nog har Galaxy A3 (2017) sjunkit i pris tillräckligt mycket för att kunna ta över utmärkelsen. Den nya modellen kostar fortfarande mer än 3 000 kronor i många butiker men det finns etablerade återförsäljare som har satt sina priser under 3 000 kronor. Det betyder att vi har en ny vinnare till utmärkelsen. Galaxy A3 (2017) representerar inte en gigantisk uppgradering från sin föregångare men den erbjuder en vattentät design, den byter ut microUSB mot USB Typ-C och fortsätter att erbjuda otroligt bra batteritid, trots sitt kompakta format.

 
Samsung Galaxy A3 (2017)
3.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:4,7 tum
Bra att veta:Samsung Galaxy A3 (2017) säljs i färgerna svart, rosa och guld. Vi har testat guld-varianten.
Fördelar
+ Lång batteritid
+ Vattentät
+ Kompakt design
+ Always on-skärm
Nackdelar
- PenTile-skärm
- Saknar Android 7
- Skör glasbaksida
- Högtalarens placering
Kamera3.8
Skärm3.2
Batteri7.2
Kamera3.8
Skärm3.2
Batteri7.2
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Liten men inte bäst i sin prisklass

Galaxy A3 (2017) är en riktigt bra smartphone, särskilt med tanke på sin storlek. Om ditt enda krav dock är att din nya smartphone ska vara billig så är Samsung Galaxy A3 (2017) inte ditt bästa alternativ. Lenovo Moto G5 Plus har Surfas utmärkelse för Bäst under 3 000 kronor just nu. Moto G5 Plus är en bättre smartphone på många sätt. Den är dock också betydligt större. Med en skärmstorlek på 5,2 tum och väl tilltagna skärmramar är den inte alls lika kompakt och smidig som Samsung Galaxy A3 (2017).

 
Lenovo Moto G5 Plus
4.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,2 tum
Bra att veta:Moto G5 Plus säljs nu som en Motorola-telefon. Namnbytet är enda skillnaden.
Fördelar
+ Ren mjukvara
+ Dubbla SIM
+ Kameran i mörker
+ Gedigen konstruktion
Nackdelar
- Breda skärmramar
- Skärmens svärta
- Utstickande kamera
- Icke utbytbart batteri
Kamera4.8
Skärm5.3
Batteri6.3
Kamera4.8
Skärm5.3
Batteri6.3
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Du hittar alltid våra senaste rekommendationer i Svenska Smartphoneguiden. Vi testar alla relevanta smartphones på marknaden och uppdaterar kontinuerligt betyg och utmärkelser för att du alltid ska kunna få de bästa rekommendationerna.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett × fem =