Video: Samsung Galaxy Note 8 – en första förhandstitt

0

Nu är det äntligen dags. Ett år efter den katastrof som Galaxy Note 7 blev för Samsung, är det dags för en uppföljare. Surfa är på plats i New York där Samsung Galaxy Note 8 presenteras – en ny telefon som har mycket gemensamt med Galaxy S8-serien men som behåller Note-seriens unika funktioner.

Stor skärm – aktiv penna

Galaxy Note-serien har gjort sig känd för stora skärmar och aktiva pennor. Galaxy Note 8 fortsätter i föregångarnas spår genom att använda Samsungs största skärm hittills. Medan Galaxy S8+ har en skärm som mäter 6,2 tum, har nya Galaxy Note 8 har en 6,3 tum skärm. Storleken är alltså inte något som skiljer Galaxy Note 8 från Galaxy S8-serien på något markant sätt. Skärmen har dock stöd för en aktiv pekpenna. Som vanligt när det gäller Galaxy Note-serien finns det en aktiv penna inbyggd i undersidan av telefonen. Plocka ut pennan och börja ta anteckningar eller teckna och måla.

Likt Galaxy S8-serien har nya Galaxy Note 8 en skärm som har ett avlångt format och tunna skärmramar. Skärmen har ett annorlunda 18,5:9-format som gör den högre och längre än många andra telefoner. Det gör att det är lättare att använda flera appar samtidigt men det betyder också att många traditionella 16:9-videos inte passar bra på skärmen.

Små skillnader

Pennan är alltså en av de största skillnaderna mellan Galaxy Note 8 och Galaxy S8+. De två telefonerna är ändå mycket lika varandra på många sätt. Galaxy Note 8 har samma processor som Galaxy S8+ och samma mängd lagringsutrymme, 64 GB. För extra lagring finns en microSD-kortläsare. Galaxy Note 8 har också 6 GB RAM, en uppgradering från 4 GB i Galaxy S8-serien.

Äntligen en ny kamera

En av de största nyheterna är dock inte mängden RAM i telefonen. Samsung har nämligen äntligen introducerat sin första smartphone med dubbla kameror. Likt kamerasystemet i Apple iPhone 7 Plus tar Samsungs ena kamera bilder med ett normalt vidvinkligt objektiv. Den andra har ett objektiv med två gånger zoom i jämförelse med standardkameran. Det betyder att användare kan zooma in kamerasystemets ”optiska zoom”. De två kamerorna kan dessutom ta ”porträttbilder” med kort skärpedjup och suddig bakgrund. Till skillnad från andra tillverkares dubbla kamerasystem har Samsung bildstabilisering för båda kamerasensorerna.

Samsung Galaxy Note 8

Samsung Galaxy Note 8 lanseras i Sverige den 15 september och kostar 10 000 kronor. I Sverige kommer Samsung sälja versioner av telefonen med och utan dubbla SIM-kortläsare och i två färger: svart och guld. Versionen av Note 8 som har dubbla SIM-kortläsare kommer att säljas betydligt bredare än vad tidigare Samsung-mobiler med dubbla SIM har sålts. Alla teleoperatörer, med undantag för Tre, kommer bland annat sälja Note 8 med dubbla SIM-kortläsare.

Uppdatering: Artikeln uppdaterades med extra information om dubbla SIM-kortläsarna. (24 augusti 05:00)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem − tre =